23.2 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBraconaj legalizat in Dolj

Braconaj legalizat in Dolj

Are Doljul peste! Mai ales dupa inundatii, ar spune asociatiile de pescuit din zona Calafatului, care elibereaza de zor permise de pescuit comercial pe pamânturile acoperite de Dunare, contra cost, dar fara a respecta legea.


Doljenii cu permis de pescuit industrial in ape naturale pot baga setcile si navoadele oriunde s-au format balti din inundatii, chiar daca sub ape e teren public sau privat, al statului sau al vecinului, fiindca nici asociatiilor de pescuit, nici Inspectiei Piscicole Oltenia nu le pasa ce spun legile acvaculturii când vine vorba de prins peste cu toptanul. Cât de legal se elibereaza permisele este un subiect sensibil pe care autoritatile prefera sa il ocoleasca. Mai multi cetateni din zona Calafatului ne-au sesizat in legatura cu pescuitul comercial haotic ingaduit pe lacurile formate dupa potop, când numarul permiselor s-a inmultit precum ciupercile dupa ploaie, iar pestele este capturat pe te miri unde, de la fundul gradinii pâna la marginea soselei. Legea privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura stipuleaza ca „detinatorii unei autorizatii de pescuit sunt obligati sa marcheze zonele care fac obiectul acesteia, sub controlul administratorilor statului“. Concesionarii fondului piscicol din bazinele naturale, detinatori ai autorizatiilor de pescuit, trebuie sa transmita Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) care sunt apele, coordonatele si regimul acestora, pentru care respectivele asociatii vor emite permisele de pescuit. Zonele in care va fi autorizat pescuitul vor fi apoi inscrise inclusiv in autorizatia pe care o primesc aceste asociatii, care vor elibera permise valabile numai pentru acele puncte, naturale sau artificiale.


Calafatul, raiul pescarilor la setca


CNAFP nu a confirmat solicitari noi de autorizare in urma inundatiilor, iar purtatorul de cuvânt al CNAFP, Gabriela Aliu, a afirmat ca emitentii autorizati de permise trebuie sa se conformeze reglementarilor de mai sus. „Asociatiile sunt obligate sa actioneze in litera legii, implicit prin marcarea zonelor autorizate si notificarea organelor si institutiilor abilitate. CNAFP va solicita un raport al activitatilor de pescuit sportiv din Dolj“, a declarat Aliu. Institutia nu a confirmat ca pe raza judetului Dolj fiinteaza vreun concesionar abilitat sa elibereze permise de pescuit comercial. Theodor Nuta, reprezentant al Asociatiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Dolj, sustine ca „numai in Bucuresti trebuie sa mergeti ca sa obtineti un permis de pescuit comercial“. Un inspector al Inspectiei Piscicole Oltenia, Aurel Uleia, confirma ca asociatiile Egreta 2003, din Goicea, si OSPA „Sfântul Nicolae“, din Calafat, elibereaza la aceasta ora permise valabile. „Din câte stiu, aceste doua asociatii sunt autorizate sa elibereze permise de pescuit comercial. In privinta obligatiilor, pescarii trebuie sa se conformeze unor reguli privind uneltele, perioadele etc., chiar daca dau in lacurile aparute dupa inundatii, dar asociatiile, nu. Ce sa faca asociatiile? Nu trebuie sa faca nimic“, a declarat Uleia. Comparând atât informatiile CNAFP, cât si declaratiile inspectorului cu textul legii rezulta, pe de o parte, ca eliberarea permiselor de pescuit comercial, ca exercitare a unui drept de pescuit, nu este legala, dreptul de pescuit fiind, la rândul sau, obtinut fara respectarea tuturor prevederilor, iar pe de alta parte – ca Inspectia Piscicola nu vrea sa se puna rau cu asociatiile de profil.


Paza bazinelor, in aer


Admitând permisivitatea actelor normative si o interpretare care le-ar ingadui concesionarilor sa dea permise de pescuit comercial, legea mai pune o sarcina in seama asociatiilor, si anume aceea de a intocmi un plan de paza si de a notifica politia, Inspectia Piscicola si celelalte institutii de control de efectuarea pazei specializate in perimetrele in care se practica pescuitul, pentru ca acestea sa poata verifica si proteja. In plus, paza cu personal specializat mai este prevazuta de un ordin din 2005, privind instituirea unor masuri de protectie a fondului piscicol din bazinele naturale. Daca Inspectia Piscicola ne-a lamurit din start cum ca asociatiile n-au obligatii, seful Inspectoratului de Politie Dolj, Georgel Enescu, a informat ca nici la Politia Calafat, nici la celelalte posturi locale de politie nu s-au inregistrat adrese, cereri sau notificari privind desfasurarea unor activitati in domeniul piscicol. „Stim ca sunt doua asociatii de acest gen in Calafat, dar nu au transmis nimic la unitatile noastre referitor la paza bazinelor naturale de pescuit“, a spus Enescu.


1,5 milioane si bagi setca


Presedintele Asociatiei OSPA „Sfântul Nicolae“ din Calafat, Gelu Jalba, ne invita cu cinci copii dupa buletin, patru poze tip buletin si 1,5 milioane de lei la Calafat sa ne dea permis, dar cu conditia sa avem atestat de pescar profesionist. „Se rezolva, daca aveti certificat de pescar profesionist. Veniti cu copiile si un milion si jumatate, si gata. Avem asociatie, puteti pescui in Dolj“, a spus Jalba. Mai trebuie mentionat ca un certificat de pescar profesionist are valabilitate zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS