23.2 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriza de vaccin antigripal

Criza de vaccin antigripal

Craiova: Nu se mai gaseste nici o doza


In plina perioada de vaccinare antigripala, craiovenii au constatat ca in farmaciile din oras nu se mai gasea nici o doza de vaccin. La Farmacia Centrala, vizavi de Universitate, nu mai exista vaccin antigripal de la aflarea vestii ca in judetul Tulcea a fost identificat un focar de gripa aviara. „Am adus la inceputul lunii 45 de flacoane de vaccin antigripal. 28 de flacoane le-am dat pensionarilor, iar celelalte au fost cumparate de populatie. Nici noi nu am apucat sa ne vaccinam, dar avem promisiuni ca vom primi zilele acestea, avind in vedere ca foarte multa lume solicita acest vaccin“, a declarat Lilioara Stefan, farmacist primar. Farmacistii sustin ca daca pina in aceasta toamna oamenii preferau vaccinul românesc, mult mai accesibil datorita pretului, acum nu se mai tine cont. „Nu mai conteaza ca e vaccin românesc sau strain, ca e mai scump sau mai ieftin. Vaccinul produs de Institutul Pasteur s-a vindut foarte bine, chiar daca a costat aproximativ 250.000 de lei doza“, a mai spus Lilioara Stefan. Nici la Farmacia Sibpharmamed nu mai exista vaccin antigripal. Farmacista a spus ca ultimele fiole, de fabricatie olandeza, au fost epuizate saptamina trecuta, dupa ce tot vaccinul antigripal de pe piata a fost trimis in Delta. Farmacia Trei F a avut, de asemenea, vaccin antigripal olandez si frantuzesc, care s-a epuizat in citeva zile, dar si medicamente de ultima generatie – zece cutii de Tamiflu (la pretul de 791.000 de lei zece capsule), care s-au dat ca piinea calda. Majoritatea celor care treceau pragul farmaciei intrebau de vaccin antigripal, insa raspunsul era mereu acelasi: „Nu mai avem. Asteptam sa primim zilele acestea“.


Vaccinul antigripal previne aparitia complicatiilor


Farmacistii sustin ca multi dintre cei care solicita vaccin antigripal nu cunosc faptul ca acest medicament nu ofera protectie impotriva virusului gripei aviare H5N1. „Vaccinul antigripal imunizeaza organismul impotriva gripei umane. Totusi, prin combinarea celor doua virusuri, poate rezulta un mutant al virusului aviar, letal la om, pe cit de periculos, pe atit de usor transmisibil. In schimb, daca esti vaccinat antigripal si ai nesansa sa intri in contact cu gripa aviara, poti sa faci o forma de gripa care se poate trata usor“, a precizat farmacista Lia Tomescu, de la Farmacia nr. 15. La Pharma Plus, vaccinul antigripal (Influvac si Inflex) s-a vindut vinerea trecuta in doar doua ore. „Nu am mai vazut asa ceva de cind lucrez in domeniu. Daca anul trecut am ramas cu doze nevindute in farmacie, pe care a trebuit sa le aruncam, acum am reusit in doar doua ore sa vindem tot lotul de 35 de fiole, la preturi destul de mari, de 220.000, respectiv 245.000 de lei“, a spus farmacista Elena Abrudan. Din cauza situatiei create de aparitia focarelor de gripa aviara din zona Deltei, criza de vaccin antigripal s-ar putea prelungi. Farmacistii sint insa optimisti si asteapta ca furnizorii sa-si onoreze comenzile.


Valea Jiului: Sute de oameni au luat cu asalt farmaciile


Sute de oameni vin zilnic la unitatile farmaceutice din Valea Jiului in speranta ca vor putea sa-si cumpere un vaccin antigripal, insa farmacistii sint nevoiti sa-i amine, pentru ca in ultimele doua saptamini nu a mai ramas nici o doza pe stoc. Mai mult, localnicii au inceput chiar sa caute vaccinul impotriva gripei aviare, iar lucratorii de la farmacii spun ca vor face si pentru acesta comenzi. „Nu mai avem nici o doza de cel putin doua saptamini, iar de fiecare data cind am primit numarul a fost insuficient, pentru ca oamenii continua sa ceara acest antidot, mai ales dupa ce a inceput nebunia cu gripa aviara in România“, a sustinut una dintre farmacistele din Petrosani. Alti farmacisti sint optimisti si spun ca ii noteaza pe cei care solicita vaccinul si ca exista sanse ca acesta sa soseasca in zilele urmatoare. „Cred ca-l vom primi chiar saptamina asta, pentru ca noi am facut comenzi, dar se pare ca aici nu a venit din cauza ca foarte multe doze au ajuns in zonele cu risc maxim din Dobrogea“, a afirmat alta farmacista.


Chiar si vaccinurile homeopate sint in aceste zile la mare cautare, iar in farmacii si la plafare stocurile sint epuizate rapid, dupa ce oamenii au inteles ca si acestea au efecte similare.


In unitatile farmaceutice din Valea Jiului au ajuns in aceasta toamna, in perioada in care se fac vaccinarile, numai doze din import si, in ciuda preturilor care ajung la aproximativ 300.000 de lei vechi, acestea se cumpara.


Nici medicii de familie nu au inceput vaccinarea pacientilor cu grad ridicat de risc, desi recunosc ca acum ar fi cea mai buna perioada si ca au mai multe solicitari ca in anii trecuti.


Vilcea: Cererea mare a condus la terminarea stocurilor din farmacii


Nici o farmacie din Vilcea nu mai are vaccin antigripal, fie românesc, fie strain. Cererea mare de vaccin antigripal, din cauza gripei aviare, a facut ca unitatile farmaceutice sa ramina fara antidot, de doua zile. Conducerile farmaciilor au facut comenzi saptamina trecuta de citeva mii de doze, dar vaccinul va ajunge in Vilcea la sfirsitul saptaminii, pentru ca este importat din Franta si Germania. Farmacistii sustin ca vaccin românesc nu se mai gaseste pe piata pentru ca Institutul Cantacuzino din Bucuresti a facut acelasi numar de doze ca si anul trecut.


O data cu confirmarea existentei gripei aviare in România, mii de vilceni si-au cumparat vaccinul antigripal. De doua zile, toate farmaciile au terminat stocurile si, in prezent, la nivelul judetului nu se mai gaseste vaccin antigripal. Samoil Vilcu, presedintele Colegiului Judetean al Farmacistilor (CJF) Vilcea, spune ca aprovizionarea unitatilor se va face mai greu pentru ca vaccinul este importat din Franta si Germania. „Vaccin antigripal nu se mai gaseste acum pe nicaieri. Toate categoriile de persoane ne solicita vaccin si acest lucru se intimpla din cauza gripei aviare care s-a suprapus cu gripa umana. Vaccinul s-a vindut ca piinea calda si, comparativ cu anul trecut, dozele s-au vindut foarte bine. Saptamina trecuta, noi am facut comanda si am solicitat alte stocuri de vaccin. Problema e ca furnizorii aduc dozele din strainatate si dureaza pina ajunge vaccinul antigripal pentru ca el nu se cumpara din piata sau de la tarabe“, a declarat Samoil Vilcu.


Institutul Cantacuzino nu a produs doze suplimentare de vaccin


Conducerea CJF Vilcea sustine ca in aceasta perioada de criza Institutul Cantacuzino trebuia sa aprovizioneze farmaciile cu vaccin antigripal românesc. „Institutul Cantacuzino produce vaccinul românesc si trebuia sa aiba, in aceasta perioada, doze suplimentare, mai ales ca este o situatie de urgenta. Institutul a facut acelasi numar de doze, pentru un milion de persoane, ca si in anii trecuti, motiv pentru care pe piata din intreaga tara nu mai exista in prezent nici antidotul românesc“, a precizat Samoil Vilcu. Desi vilcenilor li s-a spus in ultimele doua zile ca nici o farmacie nu mai are vaccin antigripal, exista persoane care mai cauta antidotul in toate unitatile si spera sa il gaseasca. „Am trei ore de cind caut vaccinul pentru sotie si copil si pina acum nu am gasit in nici o farmacie, desi daca ma gindesc bine cred ca am intrat in 15 unitati. Am luat la rind toate farmaciile din zonele Nord si Traian. Farmacistele mi-au spus ca nu se mai gaseste vaccin, dar eu voi cauta si in celelalte unitati din oras, pentru ca aparitia gripei aviare la noi in tara ma ingrozeste“, a spus Dorel Dobre, inginer, de 47 de ani. Samoil Vilcu afirma ca ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a invinut farmaciile de lipsa dozelor de vaccin antigripal, dar unitatile nu au nici o vina pentru acest lucru. Reprezentantul farmacistilor spera ca dozele de vaccin sa ajunga peste citeva zile deoarece cererea este foarte mare.


Mehedinti: Au sosit vaccinurile


Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Mehedinti au anuntat ca zilele trecute a sosit o parte din vaccinurile antigripale. Acestea au fost aduse de la Institutul Cantacuzino – Bucuresti, numai ca din totalul solicitat de Directia de Sanatate Publica Mehedinti, 59.950 de doze, nu au sosit decit 10.000 de doze.


Primele persoane care vor fi vaccinate sint cele din zonele afectate de inundatii, iar in urma catagrafiei s-au distribuit in acele zone 7.021 de doze. Au mai fost alocate pentru cadrele medicale de la Spitalul Judetean 1.759 de doze, din care 106 pentru Sectia de dializa, iar pentru copiii si adultii din centrele institutionalizate s-au acordat 535 de doze, respectiv 402.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS