22.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrapadul lumii la Vilcea

Prapadul lumii la Vilcea

Dupa ploile torentiale de saptamina trecuta, acum a venit rindul alunecarilor de teren sa faca prapad in judetul Vilcea. Sase case s-au darimat si zeci de gospodarii din patru localitati sint amenintate sa fie inghitite de pamint. Cel mai afectat este satul Catet din comuna Firtatesti. Valurile de pamint care inainteaza de pe versanti spre casele oamenilor nu mai pot fi oprite. Drumul de acces spre sat este impracticabil din cauza noroiului care ajunge in unele locuri si pina la genunchi, iar satenii sint practic izolati de restul comunei.


Alunecarile de teren s-au declansat imediat dupa ce s-au oprit ploile


Noaptea trecuta, malurile de pamint amenintau sa inghita zeci de gospodarii. 12 case din comunele Runcu si Prundeni au peretii crapati si au fost deja evacuate. Probleme majore au aparut si in localitatea Nicolae Balcescu unde alunecarile de teren ar putea distruge zeci de gospodarii. Fenomenul este in plina desfasurarea si deocamdata nu se poate face nimic pentru a stopa sau macar incetini alunecarile.


„Am dispus deja evacuarea oamenilor din casele aflate in pericol. Am incercat sa stabilizam alunecarea, insa nu se poate face mare lucru. Sintem in alerta si daca va fi nevoie vom evacua populatia chiar si cu forta“, a sustinut Anuta Handolescu, prefectul de Vilcea.


Situatia este cu adevarat disperata in satul Catet din comuna Firtatesti. Aici alunecarile de teren au inceput inca din luna martie si au inaintat treptat catre gospodariile localnicilor. Oamenii au privit neputinciosi cum pamintul le-a inghitit mai intii terenurile agricole si livezile, magaziile si apoi casele. „Mai intii mi-a luat o livada de pruni, dupa aia patulul, si mi-au crapat peretii de la casa. Acum a darimat casa de tot. S-a ales praful de ea. De citeva nopti dorm intr-un garaj care inca nu a luat-o la vale. Mi-e o frica de mor, dar nu am ce face“, a povestit printre lacrimi Maria Adam, din satul Catet.


Batrinii refuza sa isi paraseasca locuintele


Alunecarile de teren i-au lasat pe localnici in bezna, deoarece stilpii de inalta tensiune au fost dislocati si firele s-au rupt. „Ne patimim la luminare, vai de mama noastra! Noaptea auzim cum geme pamintul si cum mai inghite un copac, mai darima un gard sau mai crapa zidurile la casa. Daca se va intimpla intr-o noapte sa vina pamintul peste noi murim ca sobolanii, ca nici nu vedem pe unde sa fugim“, s-a vaietat o batrina.


Comandamentul pentru Situatii de Urgenta Vilcea a dispus imediat evacuarea localnicilor, insa exista batrini care, desi au casele darimate si nu mai au unde sa stea, refuza sa plece din zona. Casa Gheorghitei Cirtog, de 78 de ani, nu mai este locuibila. Desi autoritatile au hotarit evacuarea ei, batrina refuza sa isi paraseasca locuinta: „Unde sa ma duc? Plec de acasa, femeie batrina, sa stau pe la usile altora? Stau in casa mea. Daca o fi sa mor macar mor in patul meu, nu in al altora“. In situatia Gheorghitei mai sint si alte trei familii care, desi stiu ca in orice moment casele pot sa fie inghitite de pamint, refuza cu incapatinare sa plece.


Curat ghinion


Cirtog Constantin este tinar si si-a renovat casa in urma cu doi ani. Cind totul era aproape gata si se bucura ca are casa pe care si-a dorit-o a ramas fara nimic: „Intr-o noapte s-a dus toata munca mea si-a familiei mele. Nu mai am nimic. Acum stau pe la nasul meu. In casa nu se mai poate sta. Peretii sint crapati, tavanele cazute, podelele ridicate. E dezastru. De cind au inceput alunecarile am tot fost pe la primarie sa cer si eu un alt loc de casa. Nu m-a bagat nimeni in seama. Mi s-a spus sa tac pentru ca eu sint tinar“, a sustinut Constantin Cirtog, de 31 de ani.


Primarul a uitat ca are in administrare si satul Catet


Primaria a facut o evaluare a pagubelor dupa alunecarile de teren din luna martie. Cei loviti de soarta au primit atunci un ajutor de 18 milioane de lei. Acum, casele lor sint darimate si nu prea mai trece nimeni sa-i intrebe de sanatate. „Ne ducem la primarie si sintem tratati ca niste animale. Primarul nu ne baga in seama. I-am cerut un lot de casa si a zis ca ne da intr-o vale, dar si acolo au fost alunecari de teren acum doi ani. Pur si simplu isi bate joc de noi“, a afirmat unul dintre sinistrati.


Drumurile pina in satele afectate sint desfundate, noroiul este aproape pina la genunchi si nu se poate ajunge cu nici un mijloc de transport. Satenii sint tare suparati pe autoritatile locale deoarece, sustin ei, nu fac nimic pentru a-i ajuta, mai ales ca valurile de pamint se indreapta catre alte gospodarii.


Desi oamenii din comuna au fost loviti de necaz, la Primaria Firtatesti nu era de gasit nici unul dintre alesi. Usile erau inchise si nu era nici macar un paznic care sa raspunda la telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS