12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZiarist batut cu bestialitate

Ziarist batut cu bestialitate

Ziaristul Octavian Fulger, de 24 de ani, redactor la cotidianul Gazeta de Sud – Editie de Vilcea, a fost batut cu bestialitate miercuri, in jurul orei 17.30, in centrul municipiului Rimnicu Vilcea, de doi indivizi, care apoi au fugit. Incidentul s-a petrecut dupa ce Octavian Fulger, Alina State si Andreea Botez, cei trei redactori ai Gazetei de Sud – Editie de Vilcea, au plecat sa se documenteze pentru realizarea unui articol si sa faca fotografii la statia de benzina care este construita de firma ANTARES in zona Nord a orasului. Din pacate, acestia nu au mai apucat insa sa ajunga teferi la locul stabilit, deoarece la numai citiva metri de benzinarie au fost atacati de mai multi indivizi necunoscuti.

Ora 17.30

Cei trei redactori se pregateau sa traverseze strada, destul de aglomerata pentru orele dupa-amiezii. In acest timp, un individ de noua-zece ani insotit de altul, ceva mai mare ca virsta, a tras de geanta Andreei Botez, injurau si faceau tot felul de comentarii la adresa fetelor. Octavian Fulger a incercat sa afle motivul pentru care nu sint lasati in pace. Redactorul Gazetei de Sud-Editie de Vilcea nici nu a apucat sa deschida gura, cind din fata au parut inca doi indivizi bine facuti. Sub privirile trecatorilor, Octavian Fulger a fost batut cu bestialitate, primind mai multi pumni in cap si in fata. Din senin, au aparut alti patru indivizi, care ii sustineau pe cei doi agresori, gata sa sara si ei la bataie in cazul in care vreun trecator ar fi intervenit. Agresorii au continuat sa-l loveasca pe Octavian cu picioarele in stomac si in spate. Desi intimplarea s-a petrecut la citiva metri de Catedrala Ortodoxa, nici unul dintre sutele de oameni care se aflau in zona in momentul respectiv nu a sarit pentru a oferi ajutor. Dupa loviturile primite, Octavian Fulger a cazut la pamint, timp in care agresorii de etnie roma urmareau reactia sa. S-au facut nevazuti in momentul in care trotuarul a fost patat de singe.

Ora 18.45

Octavian a ajuns la Spitalul Judetean Vilcea, sustinut de cele doua colege. Desi avea hemoragie nazala si abia se mai tinea pe picioare, cadrele medicale l-au lasat sa astepte mai bine de 20 de minute, pina cind o asistenta i-a pus mai multe pansamente pentru a-i opri hemoragia. Pentru ca medicii de la Urgenta nu stiau ce sa ii faca, redactorul Gazetei de Sud a fost trimis la Sectia de chirurgie, unde a mai asteptat zece minute sa intre la control, deoarece medicul statea de vorba cu alte persoane. De abia cind pansamentele lui Octavian Fulger se umplusera singe, una dintre asistentele l-a dus intr-un cabinet pentru a vedea ce are. Intrucit cauza singerarii era „necunoscuta“ si „nu stiau ce sa-i faca“, medici de garda i-au recomandat ziaristului plin de singe, care practic reprezenta o urgenta, sa se duca la Sectia ORL a spitalului. Dupa alte citeva minute de asteptare, Octavian a primit o recomandare catre medicul care facea radiografii, dupa care a fost trimis la alta sectie, cea de neurologie. „Eu nu am ce sa iti fac. Du-te la ORL!“, i-a recomandat plictisit medicul de garda.

Cu chiu cu vai, dupa ce a fost plimbat de la o sectie la alta, i-a fost stabilit primul diagnostic: „traumatism piramida nazala“. Octavian Fulger a fost trimis pe jos la Sectia ORL a Spitalului Judetean Vilcea, care este in partea opusa a orasului. Ajuns acolo, Octavian Fulger a mai avut de asteptat la usa medicului Catalin Danes, seful Sectiei ORL, care a fost anuntat telefonic ca urmeaza sa-i vina un pacient cu nasul spart. Seful sectiei a dispus internarea imediata a pacientului, care trebuia sa fie tinut sub o atenta observatie medicala.

Ora 19.30

Ziaristul a reusit cu greu sa scrie o plingere adresata Inspectoratului Judetean de Politie Vilcea. Intrucit medicul de garda nu i-a permis sa paraseasca spitalul pentru a depune personal plingerea la politie, Alina State si Andreea Botez s-au prezentat cu plingerea la politie. Trecuse de ora 20.30, cind cei doi jurnalisti au intrat la ofiterul de serviciu si i-au cerut sa le inregistreze plingerea si, sa le dea si un numar de inregistrare. „Nu zau!“, a exclamat ironic ofiterul de serviciu.

Desi ofiterul a fost rugat cu amabilitate sa trateze cazul cu seriozitate, acesta a raspuns cu un aer de superioritate ca ziaristii le stiu mereu pe toate. Deranjat de insistentele jurnalistelor venite seara sa depuna plingerea, ofiterul a refuzat initial sa se prezinte, afirmind ca numele sau nu este o informatie utila. In cele din urma, acesta s-a prezentat ca fiind „inspectorul Constantin“. Atunci cind i s-a cerut numele intreg, pentru a scapa de insistentele ziaristelor, inspectorul Constantin a marturisit ca nu isi stie intregul nume. Mai mult, atunci cind cei doi redactori se indreptau spre iesirea din sediul politiei, inspectorul Constantin, alaturi de alti colegi de breasla, a inceput sa se amuze de sesizarea primita.

Ora 21.15

In timp ce jurnalistele incercau sa-l convinga pe politistul de serviciu, Octavian Fulger era sunat pe telefonul mobil de Aurel Vladoiu, prefectul de Vilcea. Telefonul ramine un mister, deoarece, in momentul respectiv, nu aflase nimeni de incidentul petrecut in strada. Prefectul l-a intrebat pe redactorul agresat „cum se simte si cum s-a intimplat totul?. De asemenea, Aurel Vladoiu si-a anuntat, in mod curios, vizita la spital a doua zi.

A doua zi, ora 8.00

Inainte ca prefectul de Vilcea sa ajunga la Octavian Fulger la spital, politistii deja se mobilizasera exemplar si, inca de la prima ora, ii luau declaratii victimei, desi cu o seara inainte plingerea acestuia a fost cu greu primita la postul de politie. Pentru a i se lua declaratii, Octavian Fulger, precum si cele doua colege, martore la agresiune, au fost asistati de trei politisti, sositi suspect intr-o mare graba. Abia la o ora dupa ce anchetatorii au parasit spitalul in care era internat Octavian Fulger si-a facut aparitia si prefectul, insotit de purtatorul de cuvint, precum si de alti reprezentanti din presa locala.

Agresorii ziaristului – tratati ca si caz social de Gazeta de Sud

In mod curios, cu o zi inainte de agresiunea din strada am primit informatii potrivit carora, pe strada Danil Ionescu din zona de Nord a orasului traieste, in conditii mizere, o familie necajita. Deplasindu-ne la adresa respectiva, am constatat ca era vorba despre o familie de romi, cu cinci copii, inghesuiti toti intr-o cocioaba fara curent electric. Intr-o mizerie de nedescris, zaceau mormane de paturi, boarfe, saltele rupte si saci pe deasupra carora zbirnaiau mustele de zor. Un miros greu te izbea inainte de a intra in camaruta in care pe vreme ploioasa este inundata. Luata din somn, familia Stoian s-a aratat dornica de a purta discutii cu presa, intrucit voiau sa se plinga „de viata grea pe care o duc“, motiv pentru care s-au lasat si fotografiati.

Capul familiei de romi a marturisit ca traieste in acea cocioaba de 20 de ani si ca este imobilizat la pat, in urma unui accident. Acesta ar fi fost si motivul pentru care nu si-a gasit un serviciu pentru a-si intretine cei cinci copii. Cel mai mare dintre copii are 12 ani, iar cel mai mic are doar un an. Pentru ca nu au unde sa doarma, cei mai mici membri ai familiei sint culcati pe jos, printre rufe. Intreaga familie traieste dintr-un ajutor social de la primarie, in valoare de doua milioane de lei pe luna. Incercind sa faca pe victimele, membrii familiei Stoian au povestit cum aduna lemne din padure pentru iarna si cum trag firele prin care circula curentul electric de la un vecin. „Nu avem bani sa platim lumina, asa ca o furam. Pina acum am stat cu lampa“, a spus Mariana Stoian, mama copiilor, care are zece ani de liceu si doua scoli profesionale terminate cu profil de prelucrare a lemnului. In curtea in care stau cei sapte romi mai locuiesc si alte familii de aceeasi etnie. Bucatariile sint improvizate intr-o baraca ambulanta, iar nevoile si le fac in spatele curtii, un adevarat focar de infectie. Incercind sa facem cit mai multe fotografii, am dat peste alt membru al familiei Stoian, care a fost injunghiat in zona toracelui chiar cu o seara inainte, intr-un bar din localitate. Mai mult, acesta s-a lasat fotografiat, in ideea ca il vom ajuta sa isi faca rost de medicamente sau eventual de ceva bani. In mod surprinzator, atunci cind redactorul Andreea Botez s-a intilnit cu politistii pentru a da declaratii despre agresarea colegului de serviciu s-a constatat ca persoanele cu care Andreea Botez discutase erau chiar rudele celor care l-au lovit pe Octavian Fulger.

Ora 10.00

La mai putin de doua ore de la primele interventii ale politistilor, indivizii care au comis agresiunea au fost identificati si adusi cu duba la sediul politiei pentru audieri. In timp ce „inspectorul Constantin“ isi primea „papara“ de la seful sau, pentru proasta colaborare cu presa, agresorii erau inghesuiti pentru a da declaratii. Urmatoarea etapa a constat in identificarea autorilor de catre cele doua martore, Alina State si Andreea Botez. Politistii au stabilit ca aceia care au participat la comiterea faptei sint mai multi cetateni de etnie roma, fiind chiar rude. Stoian Matache, zis Belgian, de 16 ani, Claudiu Ghiocel, zis Celentano, de 20 de ani, Claudiu Stoian, zis Bruce Lee, de 12 ani, Stefan Gunici, zis Gastroro, de 15 ani, Constantin Gunici, zis Zizica, de 21 de ani, precum si Ludovic Voinescu, de 16 ani, au fost indentificati de anchetatori drept autorii agresiunii. In cazul celor doi indivizi care l-au lovit de ziarist, Claudiu Stoian si Constantin Gunici, s-a dispus urmarirea penala. Cei sase indivizi prinsi de politisti sint in prezent in libertate, iar ancheta este in derulare.

Inca de la aparitia pe piata a cotidianului Gazeta de Sud- Editie de Vilcea, redactorii ziarului au primit amenintari verbale de genul „Considerati-va morti!“, „Aveti grija ca, daca o sa continuati in stilul asta, o sa fie vai de mama voastra“, „La Vilcea nu va merge ca la Craiova“, „Pe piata din Vilcea nu-i loc si pentru voi, nu ati inteles asta?!“ etc. O parte din presa locala a simtit chiar nevoia sa sara in apararea celor despre care Gazeta de Sud – Editie de Vilcea a indraznit sa scrie articole critice. Pentru colegii de breasla nu a contat faptul ca noi ne-am facut meseria si ca tot ce s-a scris s-a facut pe baza informatiilor furnizate de institutiile de control ale statului. Chiar daca am fost la propriu umpluti de singe, avem curajul sa mergem mai departe. Nu ne vom lasa intimidati cu una cu doua si vom continua sa informam opinia pulica din Vilcea asa cum stim noi sa o facem, cu profesionalism si responsabilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS