15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitatii subterane pentru subsolul Spitalului de Urgenta Craiova

Licitatii subterane pentru subsolul Spitalului de Urgenta Craiova

GENERAL COMI – premiata pentru ca are datorii la CAS

GENERAL COMI este firma care executa lucrarile de reparatii la subsolul Spitalului de Urgenta Craiova, aceasta societate cistigind o licitatie care a avut loc in luna iulie a acestui an. Cu patroni apropiati staff-ului PSD Dolj, antreprenorul s-a impus curios de repede in fata concurentei, membrii comisiei de licitatie trecind cu vederea o serie de inadvertente, cum ar fi lipsa certificatului de calitate emis de autoritatile competente. Mai interesant este faptul ca GENERAL COMI avea, la momentul respectiv, datorii tocmai fata de institutia care finanta lucrarea, respectiv Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj. Ceea ce inseamna ca firma condusa de Victor Bica, fostul sef al lui Vasile Bulucea si al lui Ion Voiculescu, a ajuns in situatia paradoxala de a-si plati din banii statului datoriile fata de stat… O confirmare a faptului ca preferinta autoritatilor pentru GENERAL COMI a fost, asa cum spun contestatarii licitatiei, justificata doar pe criterii politice, nu tehnice, a iesit la iveala acum: desi trebuia finalizate lucrarile, subsolul Spitalului de Urgenta este in aceeasi stare jalnica de pina acum, iar doctorii si pacientii de la parter dirdiie de frig.

Prietenii PSD-ului, invingatori la puncte

Pe 14 iulie 2003, Spitalul de Urgenta Craiova a organizat o licitatie pentru reparatii capitale la instalatiile din subsolul tehnic al cladirii. Suma care avea sa fie investita aici se ridica la peste 30 de miliarde de lei, insa prima licitatie s-a tinut numai pentru jumatate din lucrare, deci reparatii de aproximativ 16 miliarde de lei. Banii sint furnizati de Casa Asigurarilor de Sanatate, iar caietul de sarcini pentru executia lucrarii a fost cumparat de sapte firme, printre care SC GENERAL COMI SA Craiova si SC TCIF SA Craiova. Invingatoare la puncte pentru adjudecarea licitatiei a fost SC GENERAL COMI, la o diferenta mica de TCIF.

Prima firma, al carei actionar principal este Victor Bica, a mai intrat in atentia organelor de control in urma executiei unor drumuri pentru care s-a dat in plus, de la bugetul de stat, peste un milion de dolari fata de suma initiala. Cu Ion Voiculescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj, si Vasile Bulucea, primarul Craiovei, fosti subalterni, Victor Bica pornea din start ca favorit, dupa cum spun ceilalti ofertanti in aceasta licitatie.

Cea de-a doua firma, SC TCIF SA Craiova, este cea care acum contesta vehement modul cum a fost atribuita lucrarea, considerindu-se nedreptatita.

Certificat de calitate punctat inainte de a fi emis

Printr-o contestatie adresata Spitalului de Urgenta Craiova, reprezentantii societatii TCIF acuza comisia de licitatie care a atribuit reparatiile din subsolul spitalului firmei lui Victor Bica ca a ignorat o serie de norme obligatorii pentru constructor.

„Conform legii, ofertantul este obligat sa prezinte documentele cerute de catre autoritatea contractanta, prin care sa demonstreze capacitatea tehnica, economico-financiara si de a permite verificarea sistemului de asigurare a calitatii. Comisia de licitatie a ignorat insa verificarea in original a actelor prin care se dovedea ca GENERAL COMI indeplineste aceste conditii, iar societatea ofertanta ar fi trebuit sa fie penalizata la puncte. Acest lucru insa nu s-a realizat, iar conducerea spitalului a dat o justificare pentru care nu exista nici un suport legal“, spune Constantin Tronea, directorul general al SC TCIF Craiova.

Desi are datorii la CAS, GENERAL COMI face reparatii in sistemul sanitar

Un alt motiv pentru care GENERAL COMI trebuia penalizata este, dupa cum spun aceiasi contestatari, faptul ca firma are datorii la CAS, adica principalii furnizori de fonduri pentru aceasta lucrare. „Firma GENERAL COMI are datorii la Casa Asigurarilor de Sanatate, iar spitalul ar trebui sa fie interesat sa colaboreze cu o firma care nu are datorii la aceasta institutie, pentru ca ei sint cei care finanteaza o buna parte din activitatea cadrelor medicale. Dar spitalul ii ofera lucrari si o incurajeaza“, mai spune Tronea.

Una peste alta, contestatiile depuse de SC TCIF Craiova au fost respinse de conducerea Spitalului de Urgenta Craiova, iar GENERAL COMI a inceput, pe 13 august, lucrarile de reparatii in subsolul celui mai mare ambulatoriu din Oltenia. Conform caietului de sarcini pe baza caruia a fost cistigata licitatia pentru reparatii, lucrarile din subsolul spitalului trebuia sa fie finalizate in doua luni, adica pina pe 13 octombrie 2003. Acest lucru este insa departe de a se intimpla, iar pina cind GENERAL COMI va finaliza reparatiile, doctorii si pacientii n-au decit sa-si mai traga cite un cojoc pe sub halat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS