19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevă din Craiova, admisă la graphic design în Anglia

Elevă din Craiova, admisă la graphic design în Anglia

    Eleva Andra Ghițuică, admisă la o universitate din Anglia, alături de dirigintele său, Silviu Dragomir Bertoni (FOTO: Claudiu Tudor)

Elevii de liceu reușesc să impresioneze de multe ori prin alegerile pe care le fac. După ani întregi dedicați unui domeniu, pentru studiile superioare decid să urmeze cu totul alte specializări. Andra Ghițuică, elevă la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, este un exemplu în acest sens. A studiat la profilul științele naturii, dar vrea ca licența să și-o facă pe graphic design. A și fost acceptată la Laughborough University din Anglia. Eleva spune că de mică a fost pasionată de desen și că a reușit să acumuleze cunoștințe urmărind tutoriale în limba engleză.

Universitățile de peste granițe au devenit tot mai atractive pentru o parte din liceenii din Craiova. Aceștia participă la târguri de profil sau aplică direct pe platformele de admitere. În general, aplică elevii care învață la colegii. „De vreo patru ani există această preocupare. Dorința de a pleca peste graniță este mai mare. Anul trecut am plecat spre Viena, Liverpool, Toulouse, Amsterdam. Și în acest an școlar am mers cu elevii la un târg de oferte educaționale ale universităților din străinătate, organizat la București. Elevii vor să plece să studieze peste granițe pentru că perspectiva angajării este concretă. În țară opțiunile sunt limitate. Sper ca universitățile din țară să vină cu specializări care să-i atragă“, a spus Silviu Bertoni, profesor de istorie la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova. Și anul acesta sunt elevi de la acest colegiu care deja au fost acceptați la diverse universități de top. Chiar eleva sa, Andra Ghițuică, se numără printre tinerii care au primit deja confirmare că pot studia în Anglia. A studiat la specializarea științele naturii, dar nu dorește să fie medic și s-a orientat spre graphic design. A aplicat și a fost acceptată la Laughborough University din Anglia. Schimbarea opțiunii a fost determinată de pasiunea sa pentru desen. „Am ales să studiez graphic design în Anglia, pentru că întotdeauna am fost pasionată de desen și mereu am vrut să fac ceva cu această pasiune. Am primit întotdeauna sprijin din partea profesorilor să mă descopăr și să îmi susțin hobby-ul. La liceu, chiar dacă sunt la un profil real, am fost îndrumată spre competiții de desen de la care am revenit cu premii, inclusiv în ultimii doi ani de liceu. Am fost îndrumată spre astfel de competiții și în clasa a XII-a, când nu mai aveam în programă arte plastice”, a spus eleva. Dorința de a se îndrepta către o universitate din străinătate a apărut imediat după ce a absolvit gimnaziul. „Inițial am fost elevă la filologie bilingv-engleză tocmai pentru că voiam să studiez intensiv engleză, să pot comunica mai bine. Apoi am ales științele naturii, pentru că eu credeam că pentru a fi acceptat la o universitate bună, de peste granițe, trebuie să susțin bacalaureatul la matematică. Până la urmă nu a fost așa“, a spus Andra.

A învățat pe baza tutorialelor

Pentru admiterea la universitatea din Anglia, toți pașii au fost făcuți online. „În primul rând, am aplicat în ianuarie pe o platformă online, a guvernului britanic, care a transmis aplicația către toate facultățile. Am completat doar un formular. Am aplicat singură și după aceea am primit răspuns de la fiecare facultate. Am fost acceptată la facultatea la care îmi doream, din Laughborough. Pentru admitere am trimis o scrisoare de intenție și o recomandare. Am depus și un portofoliu cu lucrările mele. Pe baza portofoliului am fost acceptată“, a spus Andra Ghițuică. Portofoliul pe care l-a trimis a fost realizat pe baza unor cunoștințe pe care Andra le-a dobândit fiind autodidactă. „Am învățat din pasiune, de pe internet, uitându-mă la tutoriale. Am aplicat folosind aceste cunoștințe, pe care le-am dobândit accesând site-uri în limba engleză, unde am învățat să folosesc și diverse programe de lucru. Designerii grafici creează și combină simboluri, imagini și text într-o formă reprezentativă. Un exemplu sunt copertele cărților, dar și tot ce înseamnă design editorial, reclame“, a spus eleva. Pentru a se specializa ca designer grafic, Andra va urma cinci ani de studii. „Primul an va fi unul de pregătire, în care voi studia nu numai graphic design, ci și fashion design și mai apoi, după promovare, voi face un contract cu facultatea pe patru ani. În ultimul an de studiu voi pleca într-un an de practică să lucrez practic“, a mai spus Andra. Eleva spune că sistemul de învățare – predare va fi diferit de cel din România. „Am ales o universitate din Anglia pentru că am vrut să îmi duc pasiunea spre alt nivel. Am căutat facultăți din țară, dar nu mi s-au părut suficient de ofertante în acest domeniu. Diferă foarte mult stilurile de predare și de evaluare. De exemplu, în Anglia se pune accent foarte mult pe învățarea practică și nu voi avea nici un examen scris. Și asta am vrut“, a spus Andra Ghițuică. După ce va absolvi studiile superioare, Andra își dorește să lucreze ca freelancer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS