9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCum se vor ocupa catedrele în școli

Cum se vor ocupa catedrele în școli

În acest an, încadrarea cu personal didactic pune accent pe ocuparea catedrelor vacante și rezervate cu prioritate de cei care participă la sesiunea examenului național din domeniu. Astfel, profesorii suplinitori vor avea prioritate în fața titularilor, care vor să se transfere dacă aceștia din urmă nu participă la examenul național din iulie. De asemenea, continuitatea la catedră a suplinitorilor se va asigura în anumite condiții, susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

La nivelul învățămân-tului preuniversitar au început primele etape de mișcare a personalului didactic. În aceste zile au fost stabilite listele cu pensionarii care vor să continue activitatea, dar și cu titularii care nu au norma completă sau intră în restrângere de activitate și trebuie să-și găsească altă catedră. Pe 27 martie se va organiza ședința de repartizare a profesorilor care sunt în restrângere de activitate. După această etapă urmează titularizarea pe post prin articolul 253, repartizarea realizându-se în ședință publică pe 16 aprilie. Încadrarea pe posturi se desfășoară după noi reguli, care trebuie să fie în atenția cadrelor didactice. Astfel, continuitatea pe posturi pentru cei care nu sunt titulari sau sunt detașați se acordă în anumite condiții. „Se va acorda continuitate pe post dacă acesta va mai exista ca vacant sau rezervat după etapele de completare a normei didactice, restrângerilor de activitate. În primă fază, se va acorda continuitate cadrelor didactice care nu sunt titulare, dar care la concursul național au obținut medie peste 7 și au și definitivatul promovat. De asemenea, se va acorda continuitate personalului didactic titular care este detașat pe un post rezervat și care solicită acest lucru. Posturile respective nu vor mai fi afișate în ședință publică“, precizează reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Conform metodologiei de continuitate, vor beneficia și educatoarele și învățătorii care ocupă posturi vacante sau rezervate pe baza notelor din anii anteriori. Cererile pentru continuitate se vor depune la unitățile de învățământ în perioada 13-19 aprilie.

Titularii, prioritari dacă au note la concurs

În rest, posturile vacante și rezervate vor fi scoase la concurs. Prioritate vor avea cei care participă la concursul național. „Posturile vor fi date cu prioritate celor care au notă la concursul din sesiunea aceasta, chiar dacă sunt suplinitori. Titularii care vor să se transfere trebuie să participe la concurs ca să poată avea acces la posturile vacante și rezervate. În caz contrar, aceștia vor avea altă ședință de repartizare, în care vor ocupa posturile care mai rămân după ședința publică în care se fac repartizările pentru cei care au susținut concurs anul acesta“, mai precizează inspectorii școlari. Pe 18 aprilie se va afișa lista posturilor scoase pentru concurs. Anul acesta, înscrierile pentru concursul național se vor desfășura mai devreme. Înregistrarea dosarelor de înscriere a candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice, inclusiv pentru absolvenții promoției 2018, se face la inspectoratele şcolare în perioada 20 aprilie – 3 mai. Candidații vor susține și o inspecție la clasă, iar desfășurarea probei scrise va avea loc pe 11 iulie. Prima ședință de repartizare a celor care au obținut notă peste 7 și pot ocupa un post pe perioadă nedeterminată va fi pe 25 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS