19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieConcurenţă mare la UMF Craiova

Concurenţă mare la UMF Craiova

Se anunţă concurenţă mare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), din Craiova. Duminică, 23 iulie, a fost ultima zi în care tinerii dornici să urmeze o facultate în domeniul medical au avut posibilitatea să se înscrie. 1.203 absolvenți de liceu s-au înscris la concursul de admitere pentru anul universitar 2017-2018. Cea mai mare concurenţă în acest an este la programul de Tehnică Dentară. Pe cele nouă locuri bugetate s-au înscris 81 de candidaţi. Şi la Asistenţă Medicală Generală, pe cele 29 de locuri la buget s-au înscris 217 candidaţi. La programul de studii Farmacie, pe cele 29 de locuri bugetate concurează 108 persoane. „Ca în fiecare an, UMF Craiova organizează, în această perioadă, examenul de admitere. Universitatea noastră este una dintre universităţile galonate ale învăţământului în spaţiul universitar românesc şi cu precădere în cel regional. Avem o concurenţă foarte mare pentru toate programele de studii oferite. Cea mai mare se înregistrează în acest an la programul Tehnică Dentară, Asistenţă Medicală Generală, la care au ajuns să concureze aproape nouă candidaţi pe loc, la Medicină sunt aproximativ trei candidaţi pe un loc bugetat. Şi celelalte programe de studii înregistrează concurenţă mare de trei, patru, cinci candidaţi pe un loc. Comparativ cu anul trecut, la unele programe de studii avem mai mulţi candidaţi înscrişi, altele au rămas la o concurenţă similară“, a precizat Sorin Dinescu, prorector UMF Craiova. Trebuie menţionat însă că, pe lângă locurile bugetate, fiecare facultate din cadrul UMF Craiova are repartizate şi locuri la taxă. La Medicină sunt scoase la concurs 209 locuri la buget şi 80 de locuri la taxă, la Medicină Dentară – 34 de locuri la buget şi 40 de locuri la taxă, la Tehnică Dentară – nouă locuri la buget şi 36 la taxă, la Farmacie – 29 de locuri la buget şi 70 la taxă, la Moaşe – 14 locuri la buget şi 11 la taxă, la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare – 19 locuri la buget şi 11 la taxă, iar la Asistenţă medicală – 29 de locuri la buget şi 95 la taxă. Cea mai mică concurenţă în acest an va fi la programul Moaşe. Pe cele 14 locuri la buget şi cele 11 la taxă s-au înscris 17 candidaţi.
Ca în fiecare an, examenul va fi unic, nu există decât o singură probă, un test-grilă care va face departajarea între cei 1.203 candidaţi care accesează unul dintre programele de studii.

Pe 26 şi 28 iulie sunt programate examenele de admitere

La programele de studii Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, examenul va avea loc pe 26 iulie 2017, ora 10.00, iar la programele de studii Moaşe, Asistenţă Medicală Generală, Balneofizio-kinetoterapie şi Recuperare, Tehnică Dentară, pe 28 iulie 2017, ora 10.00. Candidaţii de etnie romă au alocate, prin ordin MECTS, patru locuri la buget din numărul total de locuri repartizate pentru ciclul de studii universitare de licenţă. Locurile au fost distribuite de Senatul UMF din Craiova, câte un loc pentru Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală.
„Studenţii străini beneficiază de un program de studii în limba engleză la care înscrierile se vor finaliza la sfârşitul lunii septembrie. În ceea ce-i priveşte pe studenţii străini care accesează programele de studii în limba română pe cont propriu, taxele sunt stabilite conform regulamentului“, a completat prorectorul Sorin Dinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS