Mii de absolvenți de liceu refuză să mai susțină bacalaureatul

În Dolj, pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat s-au înscris puțin peste 3.200 de candidați, absolvenți ai promoției curente, dar și din promoțiile anterioare (Foto: Arhiva GdS)


Prima sesiune a examenului de bacalaureat începe azi cu proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română.

Numărul elevilor de liceu care susțin bacalaureatul este în scădere continuă în ultimii ani. În județul Dolj, pentru această sesiune, din primele date înscrise în sistemul informatizat, sunt 3.291 de elevi care s-au înscris. Același trend descendent se regăsește și în alte județe ale Olteniei. Inspectorii școlari spun că, în general, elevii de la liceele tehnologice nu mai susțin acest examen. Managerii unităților de învățământ susțin că trendul descendent se va observa și în sesiunile viitoare, pentru că scade continuu și numărul de clase.

Emoțiile examenului de maturitate sunt trăite de tot mai puțini elevi. În județul Dolj, potrivit datelor prezentate de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj, pentru această sesiune s-au înscris doar 3.291 de elevi, cu 700 de elevi mai puțin decât au fost la simulări. Cifra absolvenților de anul acesta care nu susțin bacalaureatul este cu mult mai mare, dacă avem în vedere faptul că între cei peste 3.200 de candidați înscriși sunt și absolvenți din promoțiile anterioare.

O analiză a datelor statistice arată că în Dolj aceasta este sesiunea cu cei mai puțini absolvenți de liceu, având în vedere că în 2016 au fost 4.044 de candidați înscriși, iar în 2015 numărul absolvenților de liceu care se înscriau pentru acest examen era de 5.591. Mulți elevi refuză însă să mai susțină acest examen. La Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova nu sunt nici jumătate din elevii din seria curentă care s-au înscris la bacalaureat. Din cataloage reiese că în clasa a XII-a figurau 272 de elevi, dintre care 198 au promovat. Pentru a susține examenul național, s-au înscris 103 elevi. Managerul unității școlare spune însă că numărul elevilor din promoția curentă care au optat pentru bacalaureat este mai mare decât anul trecut. „În anul școlar 2015-2016, au fost înscriși 92 de elevi din promoția respectivă și 75 de absolvenți din promoțiile anterioare, iar anul acesta sunt 103 elevi din promoția curentă, la care se adaugă 52 de absolvenți din promoțiile anterioare“, a declarat Ion Daniel, directorul Colegiului „Ștefan Odobleja“ din Craiova.

Mai puțini înscriși decât absolvenți

La unele colegii sunt doar câteva zeci de candidați. „Anul acesta, la bacalaureat nu s-a înscris nici un absolvent de la seral. Din clasa de 23 de elevi, erau 17 care au promovat, dar nu au depus cerere pentru examen. La cursurile de zi avem 61 de elevi înscriși din numărul absolvenților. Avem și 15 repetenți la mai multe discipline, cum ar fi limba și literatura română“, a spus Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Tehnic Energetic din Craiova. La unele colegii tehnologice sunt elevi care pleacă să muncească în străinătate cu părinții și nu se înscriu în prima sesiune. „Anul acesta s-au înscris 73 de candidați, din cei 93 de absolvenți. Sunt și elevi care au ales să nu îl susțină. Motivele sunt diferite. De exemplu, doi-trei elevi nu vin acum pentru că pleacă să munceasă cu părinții în străinătate, dar vin la sesiunea din toamnă, atunci când se înscriu și cei care sunt acum în situație de corigență. În general, elevii care s-au înscris anul acesta la bacalaureat sunt mai bine pregătiți“, a spus Laurențiu Puicin, directorul Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova.

Sunt și licee din Craiova la care nici un sfert din absolvenți nu s-au înscris la bacalaureat. „Anul acesta avem 62 de absolvenți, dintre care 38 la cursurile de zi și 24 la seral. Pentru sesiunea de bacalaureat s-au înscris 14 absolvenți din seria curentă și alți zece absolvenți din seriile anterioare“, a precizat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova. Managerii unităților școlare spun că în continuare va scădea numărul elevilor care vor susține bacalaureatul, pentru că un rol important îl are și cifra de școlarizare la liceu. „În promoția de anul acesta s-au înscris 246 de elevi de clasa a XII-a, reprezentând 90% din numărul absolvenților de anul acesta, la care se adaugă 54 de candidați din anii anteriori. Sunt mai puțini elevi decât în anii anteriori și trendul de scădere se va menține și se impune și prin cifra de școlarizare. În fiecare an am mai pierdut câte o clasă. Pentru anul școlar următor avem aprobate doar opt clase de liceu“, a precizat Dumitru Iftimov, directorul Colegiului Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova.


Numărul candidaților la bac a scăzut în ultimii ani și în Gorj

Numărul absolvenților de studii liceale care se înscriu la examenul de bacalaureat este în scădere de la un an la altul și la nivelul județului Gorj. Potrivit reprezentanților ISJ Gorj, anul acesta, la prima sesiune a bacalaureatului, s-au înscris 3.446 de absolvenți. Dintre aceștia, 2.832 sunt din seria curentă, iar 614 din seriile anterioare. Scăderea poate fi observată în raport cu anii 2016 și 2015. Astfel, anul trecut, în prima sesiune s-au înscris 3.666 de absolvenți, dintre care 2.956 au fost din seria curentă și 710 din seriile anterioare. De asemenea, în anul 2015, au fost înscriși în prima sesiune 4.557 de candidați, dintre care 3.878 din promoția curentă a anului respectiv și 679 din seriile anterioare. „De la un an la altul, numărul absolvenților de licee tehnologice este în scădere. Ei iau decizia să nu se mai prezinte la examenul de bacalaureat. Cifrele sunt în scădere în 2017, raportat la 2016 și 2015“, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Aproape 4.000 de absolvenți de liceu din Olt se pregătesc pentru bacalaureat

În Olt, cifra absolvenților de liceu care vor susține bacalaureatul oscilează. 3.932 este numărul estimat de absolvenți de liceu care vor susține, în această vară, examenul național. Numărul acestora se poate schimba, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Olt, inspectorul școlar Mirela Paraschiv, pentru că datele sunt validate chiar în această perioadă. În 2016, 3.104 absolvenți au susținut examenul, conform aceleiași surse, iar cu un an înainte numărul acestora a depășit în județ 4.000 (4.077 candidați înregistrați). Candidații vin din 31 de unități liceale din județ, în acest an școlar func­ționând și 21 de clase terminale la învățământ seral, cu aproape 500 de elevi.

Un liceu are doar nouă candidați

Și în județul Mehedinți numărul candidaților a scăzut ușor față de prima sesiune a examenului de anul trecut. „În vara anului trecut, s-au înscris 1.928 de candidați, din care s-au prezentat 1.742. Anul acesta s-au înscris 1.807 candidați, din care 1.543 sunt absolvenți din promoția actuală, iar restul de 273 provin din rândul absolvenților din anii anteriori“, a precizat Florin Croitoru, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți. Și în acest județ sunt mulți absolvenți din promoția curentă care nu s-au mai înscris la bacalaureat. „Cei mai mulți candidați sunt la Colegiul Național Pedagogic «Ștefan Odobleja» din Drobeta Turnu Severin, respectiv 254 de absolvenți înscriși, iar cei mai puțini candidați sunt la Liceul Tehnologic Halânga, unde sunt doar nouă înscriși pentru această sesiune“, a mai precizat inspectorul școlar Florin Croitoru. Elevii din Mehedinți vor susține examenul de bacalaureat în cinci centre.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 6 iunie 2017

Actualitate

» Noua conducere PNL va fi aleasă pe 18 iunie
» Forțele speciale ale României, Republicii Moldova și SUA participă la un exercițiu militar comun
» Ministrul Finanţelor: Impozitul pe gospodărie va fi implementat în două-trei etape
» Paris: Un bărbat a fost împuşcat după ce a atacat cu un ciocan un poliţist în faţa catedralei Notre Dame
» Qatarul izolat: Donald Trump apreciază că vizita sa în Orientul Mijlociu a început să “dea roade”
» Finanţarea sistemului sanitar, spre cota de avarie: sub 40% dintre români mai plătesc contribuţia la sănătate
» Ceartă în Parlament pe legea salarizării. Dumitru Coarnă (SNPPC): “Nimeni nu o să primească niciun spor. (…) Nu mai minţiţi la televizor că ne măriţi salariile, că ne luaţi. Ne luaţi şi contribuţiile”
» CCR a respins sesizarea depusă de Clotilde Armand privind alegerea primarilor într-un singur tur
» Mandat de arestare emis pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță în dosarul Ponta-Blair
» CCR a respins excepţia ridicată de Bombonica Dragnea privind abuzul în serviciu şi a decis că stabilirea unui prag nu intră în sarcina sa
» Atentatele din Londra: Al treilea atacator a fost identificat
» Sebastian Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul Ponta-Blair
» Ministrul de Finanţe cofirmă amânarea majorărilor salariale
» Incident între mai mulți șoferi români de tir și poliția belgiană
» Salariile nu mai cresc de la 1 iulie 2017. Medicii și profesorii vor primi doar 25% abia la 1 ianuarie 2018
» Producţia craioveană „Nu-nțeleg ce se-ntâmplă“, jucată la Sibiu
» Atenţionare meteo de vreme rea, valabilă până miercuri

Publireportaj

» Antonie Solomon votează cu Anişoara Stănculescu
» Scrisoare către craioveni

Local

» Rețea de traficanți de etnobotanice, destructurată de DIICOT Olt

Dolj

» Zece milioane de euro, îngropate în Parcul „Nicolae Romanescu“
» A condus băut și fără permis și a omorât un băiat de 18 ani
» ” Pescuitorii de perle” incheie stagiunea Operei Craiova
» Pe repede înainte
» A inceput BAC-ul
» Dolj: Un cal căzut într-un canal de desecare, salvat de pompierii din Bechet
» Dolj: O femeie a fost găsită moartă într-o fântână din Castranova
» Craiova: Conferința aniversară a Consiliului Concurenței, la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
» Dolj: Program special de alegeri la Serviciile de Evidenţă a Persoanelor din Craiova şi Işalniţa
» Dolj: Un tânăr vinovat de un accident rutier în care un băiat a murit a fugit de la locul tragediei

Gorj

» Călinoiu a fost instalat şef la SGA Gorj
» Zilele Spitalului Novaci
» Ministrul turismului a fost încântat de Transalpina
» Salubrizarea, drumurile, apa și canalizarea din Rânca lasă de dorit
» Se opreşte apa la Târgu Jiu
» Premieră la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu
» Gorj: Autoturism radiat în Spania, depistat în Motru

Vâlcea

» Vâlcea: Şofer care transporta lemne, amendat cu 3000 de lei pentru că avea autorizaţia de însoţire a mărfii expirată

Sport

» Simona Halep o înfruntă azi pe Svitolina
» Tricolorii vor să producă surpriza în Polonia
» Florin Spînu a făcut bilanțul lui CSO Filiași
» Fotbal / Dragoș Grigore îi dă bătăi de cap selecționerului Cristoph Daum
» Fotbal / CFR Cluj a oficializat plecarea antrenorului Vasile Miriuţă și anunță sosirea lui Dan Petrescu

Educatie

» Olimpicii Craiovei, în lumina reflectoarelor
» Două sesiuni de examene pentru elevii corigenți
» Prima zi de emoții la bacalaureat

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Horoscop
» Bob Dylan a rostit discursul care îi va aduce banii pentru premiul Nobel

Top