20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceele organizează examene de admitere suplimentare în luna mai

Liceele organizează examene de admitere suplimentare în luna mai

O parte din licee vor organiza probe de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor elevilor pentru admiterea în clasa a IX-a (Foto: arhiva GdS)
O parte din licee vor organiza probe de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor elevilor pentru admiterea în clasa a IX-a (Foto: arhiva GdS)

Elevii care vor opta pentru licee vocaționale, dar și cei care vor alege clasele cu program bilingv vor susține examene suplimentare pentru testarea cunoștințelor și aptitudinilor. Evaluările se vor derula la sfârșitul acestei luni.

Procesul de admitere la liceu începe mai devreme pentru elevii care vor opta pentru profiluri precum sportiv, teologic, pedagogic sau militar ori care doresc să studieze la clasele cu program bilingv. Unitățile de învățământ cu astfel de clase filtrează candidații și prin prisma unor testări suplimentare. Înscrierile pentru examene se vor derula în zilele de 22 și 23 mai, iar probele vor avea loc în perioada 24-27 mai. „Vor fi testați elevii care vor să opteze pentru profilul pedagogic de la Colegiul «Ștefan Velovan», cei care vor la Liceul de Arte «Marin Sorescu», dar și cei care vor să se înscrie la profilul teologic de la Seminarul Ortodox și de la Liceul Adventist. De asemenea, se vor organiza probe de aptitudini pentru profilul sportiv care se regăsește la Liceul «Petrache Trișcu», dar și la Colegiul «Nicolae Titulescu», la Liceul Tehnologic Auto, la Colegiul Tehnic Energetic și Liceul CFR. În ceea ce privește clasele de bilingv, acestea se regăsesc la unități cum ar fi Colegiul Național «Frații Buzești», la Colegiul Național «Elena Cuza», la Colegiul Național «Carol I», la Liceul Teoretic «Henri Coandă» din Craiova“, a declarat inspectorul școlar general Monica Sună.
De curând s-a modificat și calendarul admiterii prin OMEN 3794/ 2017, care decalează cu cinci zile câteva etape ale admiterii. Astfel, potrivit noilor prevederi legale, unitățile școlare nu vor mai primi broșurile cu informațiile despre admiterea în clasa a IX-a pe 5 mai, așa cum era inițial, ci pe 10 mai, urmând ca în perioada 11-31 mai să organizeze ședințe de instruire cu elevii și părinții. O altă modificare prevede că elevii care susțin probe de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională vor intra în posesia anexelor fișelor de înscriere eliberate de unitățile respective în zilele de 6 și 7 iunie și nu pe 1 și 2 iunie, cum era prevăzut inițial. De asemenea, pentru absolvenții de gimnaziu din seriile anterioare care împlinesc 18 ani și vor să opteze pentru clasele de seral sau frecvență redusă, centrul special de admitere nu va mai fi anunțat pe 5 mai, ci pe 10 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS