14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii vor recupera integral banii pe abonamente din ianuarie

Elevii vor recupera integral banii pe abonamente din ianuarie

 Elevii vor recupera integral banii pentru abonamentele de transport pentru distanțe mai mici de 50 km din ianuarie 2017
Elevii vor recupera integral banii pentru abonamentele de transport pentru distanțe mai mici de 50 km din ianuarie 2017

Elevii care fac naveta pe distanțe cuprinse între 3 și 50 km pentru a ajunge la școală vor începe să recupereze integral banii pe abonamente abia din luna ianuarie a anului viitor, anunță reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj. 

Ministerul Educației Naționale a anun­țat că, începând cu 23 noiembrie, elevii vor avea abonamentele decontate integral pentru transportul pe distanțe de până la 50 km.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj spun însă că măsura se va pune în aplicare pentru abonamentele lunii decembrie, care se vor deconta de către unitățile școlare în prima lună a anului viitor. „Pentru luna noiembrie, abonamentele se vor deconta pe vechea legislație, pentru că acestea nu se încadrează în tarifele maximale date de guvern. Abonamentele pe noile tarife au fost eliberate abia cu data de 1 decembrie, iar elevii își vor recupera integral banii pe ele din luna ianuarie“, a explicat Doina Iliuță, contabil-șef în cadrul ISJ Dolj.
Potrivit noilor tarife impuse de guvern, pentru distanțele de până la 50 km, transportatorii trebuie să elibereze abonamente cuprinse între 10 și 174 de lei, existând un grafic clar al prețurilor. Pentru o distanță de 3 km, abonamentul nu poate depăși suma de 10 lei, pentru distanța de 10 km prețul maximal trebuie să fie de 35 de lei, pentru 20 km – 70 de lei, pentru 30 km – 104 lei, pentru 40 km – 139 de lei, iar pentru 50 km – 174 de lei. Potrivit Ordonanței 61/2016, transportatorii trebuie să respecte noile tarife și nu pot refuza emiterea abonamentelor pentru elevi. Cei care nu vor să asigure transportul elevilor sau nu țin cont de tarifele maximale sunt sancționați cu amendă cuprinsă între 4.000 și 6.000 de lei.
Constatarea contraven­ţiilor în ceea ce priveşte transportul public local şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se fac de către împuterniciţii preşedinţilor consiliilor judeţene şi ai primarilor comunelor, oraşelor şi municipiilor.
De decontarea integrală a transportului vor beneficia, în continuare, și elevii care se deplasează pe distanțe mai mari de 50 km, în limita a opt deplasări dus-întors.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS