17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatie25 de elevi din Cernăteşti vor primi burse, îmbrăcăminte şi rechizite

25 de elevi din Cernăteşti vor primi burse, îmbrăcăminte şi rechizite

În comuna Cernătești, în fiecare an, numărul copiilor școlarizați scade în fiecare an (Foto: captură video)
În comuna Cernătești, în fiecare an, numărul copiilor școlarizați scade în fiecare an (Foto: captură video)

Scăderea natalităţii din satele doljene a afec­tat şi unităţile de învăţământ din comunele Cernăteşti şi Greceşti. 180 de copii au început cursurile în acest an şcolar în fiecare din aceste localităţi. În comuna Cernăteşti, de exemplu, în fiecare an, numărul copiilor şcolarizaţi scade cu cel puţin zece. Mulţi dintre aceşti copii provin din familii cu o situaţie materială modestă, singurele venituri ale părinţilor fiind ajutoarele sociale. „Tocmai din acest motiv ne dorim foarte mult să construim un after-school. Proiectul este deja scris, aşteptăm să primim finanţare. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, nu putem să ne lăudăm că avem cele mai frumoase şcoli din judeţ. Deşi acestea dispun de tot ce este necesar pentru a funcţiona, au apă, au toalete, din păcate grupurile sanitare sunt construite în afara localului şcolii, fapt ce ridică probleme“, a spus Costel Trăistaru, primarul comunei Cernăteşti.

After school la Cernăteşti: masă caldă pentru copii

Din această toamnă, reprezentanţii unităţii şcolare, împreună cu Organizaţia World Vision, vor demara un proiect prin care atât preşcolarii, cât şi elevii de clasele I-IV vor avea posibilitatea să rămână după cursuri la after-school. „Copiii o să servească masă caldă în sistem de catering, după care vor desfăşura activităţi educative, o să-şi pregătească lecţiile împreună cu cadrele didactice din şcoală. În acest sens, Organizaţia World Vision va semna contracte separate cu profesorii, care vor fi remuneraţi la plata cu ora. Împreună cu primăria, printr-un proiect GAL, am primit finanţare pentru a acorda 25 de burse copiilor, îmbrăcăminte şi rechizite pe tot parcursul anului şcolar. Aceste burse vor fi date în funcţie de prezenţa la cursuri, dar şi de rezultatele obţinute la învăţătură. Anual avem copii care abandonează şcoala, copii din familii dezorganizate sau cu venituri reduse. Sunt copii buni, care învaţă. Din cei 18 copii care au susţinut evaluarea naţională, şapte au mers la liceu, iar restul la profesională. Am avut copii care au luat la evaluare 9,80 și au fost admişi la colegii bune din Craiova“, a spus Alin Roşu, directorul Şcolii Gimnaziale Cernăteşti. Pentru începerea acestui an şcolar, reprezentanţii unităţii de învăţământ au cerut sprijinul beneficiarilor de ajutoare sociale, care au făcut curat, au tăiat iarba, au tăiat lemnele. Şi în Cernăteşti, copiii au început cursurile în şcoli fără autorizaţii sanitare de funcţionare. „Autorizaţie ISU nu necesită decât localul de grădiniţă, deoarece firma care a reabilitat clădirea a făcut o extindere cu o clasă şi pentru asta trebuie autorizaţie ISU. La celelalte structuri nu avem probleme. Autorizaţie sanitară de funcţionare nu avem decât la şcoala principală, la celelalte structuri nu avem deoarece grupurile sanitare nu au apă curentă. În acest an însă, am reuşit să racordăm aceste grupuri sanitare la apă. Am făcut demersurile la DSP, iar în prezent aşteptăm vizita inspectorilor, în vederea autorizării“, a adăugat directorul şcolii.
Şcoala Gimnazială Cernăteşti dispune de un centru de documentare şi informare, dotat cu un volum de carte destul de mare. Unitatea de învăţământ însă nu dispune de bibliotecar, profesoara de limba română ţine gestiunea cărţilor, împrumută volume copiilor dornici să citească.

Baza sportivă este în construcție de 12 ani, însă mai e nevoie de bani pentru a fi terminată

Şi în comuna Greceşti, scăderea numărului elevilor a dus la închiderea unei şcoli, cea din satul Bărboi, unde trăiesc astăzi mai mult vârstnici. Reprezentanţii primăriei susţin că atât şcoala din centru, cât şi structurile au obţinut autorizaţii ISU anul trecut, însă pentru autorizarea sanitară trebuie să mai aştepte. „Pentru autorizare ISU s-au făcut expertize şi am intrat în legalitate. Avem însă o problemă mare în ceea ce priveşte autorizarea sanitară a şcolilor. În momentul în care s-a construit, de exemplu, la structura din satul Busu, grupul sanitar modern, nu s-a ţinut cont de legislaţia în vigoare. Este în afara clădirii, motiv pentru care nu putem obţine autorizaţie.
Tot ce se realizează în comună se face pe fonduri europene, deoarece pe fonduri guvernamentale este foarte greu. Ne chinuim de vreo 12 ani să realizăm o bază sportivă, dar este aproape imposibil. De-abia anul trecut am reuşit să realizăm jumătate din această investiţie, mai avem însă nevoie de aproximativ 200.000 de lei, sumă pe care nu reuşim să o obţinem. La Școala Busuleţu am reuşit pe un proiect GAL să reabilităm această unitate de învăţământ. În această zonă, pe timpul iernii, drumurile devin impracticabile, este imposibil să aducem copiii la alte structuri“, a spus primarul comunei, Marcel Corîci. Ar mai fi nevoie de un microbuz în această comună, pentru a transporta copiii la timp, fără ca programul acestora să fie decalat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS