Locuri multe și candidați puțini la liceele cu seral și frecvență redusă

La Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași nu a fost ocupat nici unul din cele 28 de locuri alocate pentru clasa a IX-a seral. O nouă sesiune de admitere se va organiza în septembrie.
La Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași nu a fost ocupat nici unul din cele 28 de locuri alocate pentru clasa a IX-a seral. O nouă sesiune de admitere se va organiza în septembrie.

Prima sesiune de admitere la învățământul liceal în sistem seral sau cu frecvență redusă s-a finalizat. În județul Dolj, pentru anul școlar 2015-2016 s-au alocat 252 de locuri la seral și 56 de locuri la frecvență redusă, pentru admiterea în clasa a IX-a. Repartizarea candidaților s-a făcut în ședință publică, la care s-au prezentat însă doar 39 de persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 40 de ani, rămânând libere 269 de locuri.

Directorii unităților școlare spun că, în general, la seral sunt preferate clasele XI-XIII, pentru care optează cei care au început și nu au finalizat studiile liceale. Pentru clasa a IX-a sunt așteptați absolvenții de gimnaziu, iar o nouă sesiune de admitere se va organiza la 1 septembrie.

Învățământul liceal în sistem seral sau cu frecvență redusă cu locuri pentru admitere în clasa IX-a se adresează elevilor care au finalizat studiile gimnaziale și au împlinit 18 ani. Acest tip de învățământ a fost aprobat la nouă unități școlare din județul Dolj, fiind alocate 308 locuri. Din acestea, numai două școli au reușit să atragă un minimum de 15 candidați, astfel încât clasele să poată fi constituite. „Anul acesta și-au depus dosarele 65 de persoane care îndeplineau condițiile de admitere, din care doar 39 s-au prezentat și la ședința de repartizare. Admiterea s-a făcut în funcție de opțiuni, astfel: 15 candidați s-au îndreptat spre Liceul «Matei Basarab» din Craiova, alți 15 spre Liceul Amărăștii de Jos, fiind în general localnici. Mai sunt șase candidați admiși la Colegiul Energetic, doi candidați care au optat pentru Colegiul «Ștefan Odobleja» și unul la Liceul CFR din Craiova. Cei care s-au înscris la seral și frecvență redusă au între 19 și 40 de ani. Pentru anul școlar următor au fost alocate 56 de locuri la frecvență redusă și 252 de locuri la seral“, a precizat Daniela Ilie, reprezentant al ISJ Dolj. Unitățile școlare care nu au nici un candidat admis în clasa a IX-a seral sunt Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuși“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova și Liceul Tehnologic „Dimitrie Filișanu“ din Filiași.

„De doi ani a scăzut numărul candidaților“

Din cele nouă unități școlare care înscriu la liceu elevi cu vârste de peste 18 ani, doar la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova sunt clase cu frecvență redusă, unde cursurile se fac sâmbăta și duminica. La această unitate au fost alocate 56 de locuri pentru clasa a IX-a, adică echivalentul a două clase. Managerul unității școlare spune însă că este posibil să se facă o singură clasă, întrucât interesul pentru înscrierea în clasa a IX-a a scăzut. „De aproximativ doi ani a scăzut interesul pentru clasa a IX-a frecvență redusă, pentru că se adresează absolvenților de gimnaziu. Noi avem locuri pentru două clase, dar se face în general una. Probabil nu au suficiente informații despre înscrieri. Mai mulți elevi se înscriu direct în clasele a X-a și a XI-a. Sunt din cei care au început studiile liceale și nu le-au terminat. Sunt, de obicei, persoane trecute de 30 de ani. Cursurile la frecvență redusă se fac sâmbăta și duminica. O parte dintre ei ajung să promoveze și examenul de bacalaureat, având profiluri de filologie și de științe socio-umane, și nu susțin examene la matematică, ceea ce reprezintă un avantaj. Anul acesta, de exemplu, în prima sesiune am avut 79 de absolvenți de liceu care s-au înscris la bacalaureat, au promovat 22, iar din aceștia 13 sunt de la frecvență redusă, unii având medii peste 7. Pentru cei care doresc să urmeze cursurile liceului cu frecvență redusă mai avem o sesiune de admitere în septembrie și așteptăm și până atunci cereri“, a declarat Matilda Blagu, directorul Liceului „Matei Basarab“ din Craiova.

O nouă sesiune de admitere în septembrie

La Colegiul Tehnolo­gic Energetic, care are învă­țământ seral, directorul Ionuț Bistriceanu spune că respectiva specializare nu este foarte cunoscută. „La Energetic, acesta este al doilea an când avem aprobată o clasă de a IX-a la seral. Nu suntem foarte cunoscuți în rândul elevilor cu această formă de învățământ pentru clasa a IX-a, pe care am inclus-o prima dată în 2014, apoi în 2015 nu am mai primit aprobare și anul acesta am inclus-o din nou. Deocamdată s-au înscris șase elevi, profilul fiind de tehnician electronist. Așteptăm mai mulți elevi în toamnă. Suntem mai degrabă cunoscuți cu clasele de seral începând cu anul III de liceu, la care se înscriu cei care au absolvit zece clase sau școala profesională“, a declarat managerul Ionuț Bistriceanu. Managerii liceelor spun că spre învățământul liceal seral se îndreaptă în special cei care au deja un loc de muncă. „La seral, profilul este obligatoriu tehnologic. Deocamdată sunt doi candidați înscriși la clasa a IX-a. Se înscriu de obicei cei care au deja un loc de muncă, pentru a-și continua studiile, fie pentru a-și păstra locul de muncă, fie pentru a promova. Și, în general, cei care vin la noi încep să ne caute din toamnă, când reușim să facem clase cu peste 30 de elevi. Nu finalizează toți studiile, cam 20-22 ajung să fie absolvenți de liceu, pentru că pe parcurs unii găsesc locuri de muncă în străinătate și abandonează studiile. În ceea ce privește bacalaureatul, foarte puțini absolvenți de seral se înscriu pentru că au de susținut examen la matematică“, a declarat Aurora Simon, directorul Colegiului „Ștefan Odobleja“ din Craiova.

Următoarea sesiune de admitere la liceu seral și cu frecvență redusă se va derula în zilele de 1 și 2 septembrie. Pentru a se înscrie, candidații trebuie să depună dosarele la Inspectoratul Școlar Județean Dolj dacă optează pentru locurile disponibile la clasa a IX-a. Pentru ceilalți ani de studiu, înscrierile se fac direct la unitățile școlare.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 3 august 2016

Actualitate

» În 2016, au fost eliberate cu 19% mai multe pașapoarte față de aceeași perioadă a anului trecut
» Reţeaua teroristă Stat Islamic ameninţă că va comite atacuri în Israel şi în Europa: “Ne vom întâlni la Roma şi la Ierusalim”
» Vremea va fi predominant frumoasă joi şi vineri
» Finanțarea consumului de fructe în școli continuă în anul şcolar 2016-2017
» 13 august, zi de doliu național pe teritoriul României
» A murit pictorul Paul Gerasim
» Gorj: Turist în comă pe Cheile Sohodolului
» Craiova: Activităţi cu tinerii, la Biserica „Sfântul Nicolae” – Brânduşa din Craiova
» Gorj: Dosar penal pentru un tânăr care a furat o chiuvetă
» Craiova: Dezbatere pe tema „Persoană fără adăpost caut loc de muncă”, la Centrul social „Sfântul Vasile”
» “Sieranevada” de Cristi Puiu va rula în cinematografele din Franța
» Dolj: Posesor de mandat în spatele gratiilor
» Libia: Cel puțin 22 de persoane au murit într-un atac cu bombă
» Reguli noi de la ANAF pentru organizatorii de evenimente
» Remus Truică, Prințul Paul, Dan Andronic și alți inculpați în dosarul Ferma Băneasa rămân sub control judiciar
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti

Local

» Patru francezi schimbă fața unei comune mehedințene

Dolj

» România şi Bulgaria, unite printr-un portal informaţional
» Martorul din dosarul „Faţada“ se apără
» Unde este trotuarul?
» Fonduri europene pentru combaterea sărăciei
» Centrul nou, părăsit pentru cel vechi?
» Biserica ridicată noaptea, pe furiş
» Doljeni prinşi sub influenţa alcoolului la volan
» Mehedinţi: Măsuri de siguranță pentru buna desfășurare a Festivalului ”Ponoare, Ponoare”
» S-a inaugurat Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vratsa
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» Dolj: Un Ciobăbesc Caucazian, pierdut la Leamna de Jos. Proprietarul oferă recompensă
» Craiovean prins conducînd cu 125 km/h şi cu permisul suspendat
» A scăzut natalitatea în judeţul Dolj
» Doamna Tamara, judecată pentru delapidarea Asociației nr. 24
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Gorj: Turistul în comă este un elev de 17 ani
» CEO, pe primul loc la producţia de energie electrică
» Gorj: Găsit mort pe munte
» Doar câteva sute de absolvenţi vor primi şomaj
» Sinistraţii de la Bumbeşti-Piţic nu au mai primit despăgubirile
» Primăria Scoarţa are de recuperat trei milioane de lei de la cetăţeni
» Se opreşte apa în centrul oraşului

Olt

» Olt: Spectacole estivale pentru slătineni

Mehedinţi

» Accident cu patru victime Centura Ocolitoare a Severinului

Vâlcea

» Vâlcea: Trei noi autogunoiere au intrat în parcul auto al SC Pieţe Prest SA

Sport

» Fotbal / CSO Filiaşi va întâlni CSU II Craiova într-un amical
» Ana Bogdan a învins principala favorită la Florianopolis
» Irina Begu a ajuns în sferturi la Florianopolis
» CSO Filiaşi a executat-o pe Cârcea de la punctul cu var (foto, video)

Sanatate

» Viața sub povara kilogramelor în plus

Educatie

» Locuri multe și candidați puțini la liceele cu seral și frecvență redusă

Magazin

» Program Colours Cinema Craiova 5 – 11 august

Top