14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAu început înscrierile pentru titularizare

Au început înscrierile pentru titularizare

Candidați la centrul de concurs de la Liceul „George Bibescu“ din Craiova (Foto: Lucian Anghel)
Candidați la centrul de concurs de la Liceul „George Bibescu“ din Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Dascălii suplinitori, dar și studenții din ultimul an de licență sau master care vor să activeze în învățământul preuniversitar în anul școlar următor se pot înscrie la concursul de ocupare a posturilor didactice până pe 20 mai. În județul Dolj, pentru acest examen s-au creat patru centre arondate pe discipline. Spre deosebire de anul trecut însă, oferta de catedre libere este mult mai mică, anunță inspectorii școlari.

Înscrierile pentru concursul național de ocupare a posturilor didactice au început pe 13 mai și se desfășoară până pe 20 mai. În județul Dolj, anul acesta centrele de înscriere și concurs au fost create la Liceul Teoretic „Henri Coandă“ pentru limba română, limba latină, dar și toate limbile străine, la Liceul „George Bibescu“ pentru matematică, informatică, fizică, chimie, discipline tehnice. De asemenea, la Liceul „Charles Laugier“ se pot înscrie candidații care vor să opteze pentru posturile de educație fizică şi sport, arte, educație religioasă, discipline socio-umane, istorie și geografie, iar la Liceul de Transporturi Căi Ferate se depun dosarele pentru învățători, educatoare și pentru profesor învățământ special.
„Programul de înscrieri se desfășoară astfel, marți, în intervalul orar 12.00 – 16.00, miercuri 9.00 – 13.00, iar joi și vineri, în ultimele două zile de înscrieri, se va lucra toată ziua de la 9.00 la 16.00“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. În prima zi de depunere a dosarelor s-au înscris 50 de candidați în toate cele trei centre. Ieri, numărul doritorilor a crescut.

Doar 28 de posturi titularizabile

În județul Dolj, oferta de posturi vacante este mult redusă față de anul trecut. Majoritatea posturilor vacante au fost ocupate prin articolul 253, 32 de cadre didactice fiind declarate titulare pe posturile pe care activau. Pentru concurs, cele mai multe oferte au rămas pentru muzică și instruire practică. „Pentru cei care doresc să se titularizeze, în Dolj sunt 28 de posturi scoase la concurs, dintre care zece sunt muzică instrumentală și opt posturi pentru maiștri instructori, trei pentru educatoare, două posturi pentru învățători. Mai avem însă câte un post vacant și pentru fizică, tehnologia informației, protecția mediului, religie ortodoxă, medicină generală. În rest, pentru celelalte discipline sunt norme și fracțiuni de normă“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.
De asemenea, pentru discipline precum limba română, matematică sau limbi moderne există încă titulari nerezolvați. „Nu sunt posturi pentru limba română și matematică. Sunt posturi cu probleme la care nu s-au rezolvat nici măcar profesorii titulari restructurați, prin transfer și am apelat la detașare în interesul învățământului. Aceeași situație și la limba franceză, și limba engleză. Lipsa posturilor este explicabilă prin scăderea populației școlare. Pentru următorii patru ani avem o prognoză care arată că nu se vor înregistra scăderi de populație școlară, dar nici creșteri, ceea ce înseamnă că oferta nu se va îmbunătăți“, a mai spus inspectorul școlar general adjunct. Lipsa posturilor nu îi descurajează însă pe dascăli. La matematică, de exemplu, pentru care nu există nici un post viabil pe patru ani, la centrul de concurs de la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ erau înscriși 16 candidați din totalul de 50 de dosare depuse.
Pentru candidații care susțin concurs anul acesta, inspectorii școlari anunță că subiectele vor fi apropiate de cele de examenul de definitivat. Cerințele vor viza cunoștințe de psihopedagogie, dar și din disciplina de examen. De asemenea, candidații trebuie să facă dovada că au absolvit modulul psihopedagogic. Examenul scris se va derula pe 20 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS