9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDoi frați, competitori la olimpiadele școlare

Doi frați, competitori la olimpiadele școlare

Andrei și Radu Eillen sunt elevi la Colegiul Național „Alexandru Lahovari“ din Râmnicu Vâlcea, unul în clasa a XI-a și celălalt în clasa a X-a. Ambii studiază la același profil și an de an participă la olimpiadele școlare din specialitate, reușind să facă parte din lotul celor care obțin premii. Concursurile școlare sunt însă tratate ca hobby-uri, întrucât pentru carieră vizează domenii diferite.

Andrei Eillen este elev în clasa a XI-a și anul acesta a reușit să se califice la patru olimpiade naționale, iar cele mai importante premii obținute sunt medalie de bronz la Olimpiada Națională de Fizică și mențiune specială la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică. „Cea de a treia olimpiadă la care am participat a fost olimpiada Națională de Științele Pământului, la care am obținut un punctaj foarte bun la fizică. Competiția se axează însă și pe geografie, chimie și biologie“, a spus Andrei. Elevul continuă pregătirea pentru Olimpiada Națională de Lingvistică. „Pentru Lingvistică mă pregătesc cu profesorii de limba română și matematică“, a mai spus Andrei. Pregătirea pentru olimpiadele școlare se desfășoară și în afara unității de învățământ. „Astronomia și astrofizica nu sunt studiate la școală. Am reușit însă să le descopăr la Palatul Copiilor, unde fac și pregătirea pentru olimpiade cu domnul profesor Grigore Uscatu“, a spus elevul. Rezultatele de la olimpiade sunt susținute și de mediile de la clasă, fiind un elev care reușește să aibă media zece la toate disciplinele. De altfel, concursurile școlare la științele exacte sunt pentru Andrei mai mult hobby-uri. Deși studiază la clasa de matematică-informatică, elevul vrea să se facă actor. „Îmi doresc să devin actor. Aptitudinile pentru actorie le-am descoperit în clasa a VII-a, când am participat la un concurs de interpretare în limba engleză, «Speak-out», unde am luat premiul I pentru susținerea unui monolog. De atunci particip în fiecare an la astfel de competiții, unde obțin și premii. De exemplu, la concursul de interpretare am luat premiul I în 2011, 2012, 2013. De curând, la Essay Contest am obținut locul I. Pentru toate aceste competiții, care se derulează în limba engleză, pregătirea este asigurată de mama mea, Aurora Eillen, cadru didactic de specialitate“, a spus Andrei.

Radu se pregătește să devină fizician

Concursurile de actorie sunt frecventate și de fratele lui Andrei, Radu Eillen, elev în clasa a X-a la profilul de matematică- informatică, unde a fost remarcat încă de la admitere având media generală zece. În acest an școlar, Radu s-a calificat la Olimpiada Națională de Fizică și Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, la această competiție obținând mențiune de onoare. „Anul acesta, la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică am luat mențiune de onoare, reușind să dublez performanța de anul trecut“, a spus elevul.
Radu este pasionat de fizică și face performanță la competiții naționale, cum ar fi concursul Phi, concursul „Pași pe urmele lui Edison“, Concursul național de fizică aplicată, concursul național „Astăzi mici, mâine cercetători“, Festivalul Științei de la Cluj. „La aceste competiții am reușit să obțin un număr important de premii. Nu de puține ori am fost pe locul I la nivel național. Cea mai recentă performanță a fost primul loc la concursul național «Astăzi mici, mâine cercetători» de anul acesta. Același premiu a fost obținut și de fratele meu, Andrei. De asemenea, la concursul național RoSEF am reușit să mă calific și la etapa internațională împreună cu fratele meu“, a precizat Radu. Elevul spune că este pasionat de fizică, iar rezultatele de la aceste concursuri le va folosi pentru pregătirea profesională în acest domeniu. De altfel, cei doi elevi Eillen fac parte din grupul liceenilor a căror performanță este afișată și pe site-ul Colegiului Național „Alexandru Lahovari“ din Râmnicu Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS