Atenție, părinți! Consumul de droguri este în creștere

Autori


Consumul de droguri în Oltenia a înregistrat creșteri constante din 2011. Cei mai mulți tineri încep să consume droguri cel mai adesea de la 14 ani. Aceștia consumă canabis și etnobotanice care conțin substanțe necunoscute, obținute prin diverse procese chimice. Specialiștii Centrului Antidrog și reprezentanții ISJ Dolj trag un semnal de alarmă asupra efectelor negative pe care îl au aceste droguri pentru tineri.

La nivel național, în 2007 consumul de droguri era de 1,6%, în 2011 a ajuns la 4,4%, iar în 2015 era de 6,6%. Și la nivel regional a crescut simțitor numărul persoanelor și implicit al tinerilor care au devenit consumatori. Însă, a crescut și numărul persoanelor care cer asistență medicală, după cum susțin specialiștii din cadrul Centrului Antidrog Dolj. Vulnerabilitatea la consumul de droguri apare de la vârste fragede.

„La 14 ani cei mai mulți elevi ajung să consume droguri. Vârsta de 14 ani este cel mai adesea vârsta de debut în multe cazuri. Am avut în evidențele Centrului Antidrog Dolj și cazuri în care copiii au consumat droguri de la nouă ani și de la 11 ani. Sunt însă două cazuri izolate, apărute din zona unor familii dezbinate, care aveau în componență și alți consumatori de droguri. Erau familii monoparentale. Într-unul din cazuri tatăl era consumator, în celălalt caz mama era consumatoare de alcool, cu un comportament cu tendințe antisociale evidente și cu risc major pentru cei doi copii, fapt care a arătat că vârsta de debut poate fi mai mică“, a precizat Florin Nicolăiță, subcomisar în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj.

Cauzele care îi determină pe elevi să apeleze la consumul de droguri sunt complexe. „Putem vorbi de motivație personală, vorbim de curiozitate, de efecte ale anturajului. Unele cazuri, chiar nu puține, sunt fundamentate pe probleme care vin din familie; lipsa unui părinte sau a ambilor părinți, anumite abordări de tip familial care sunt guvernate de tendințe antisociale, violență, implicarea copiilor în activități la limita legii. Aceste situații creionează în corelare cu mediile pe care le frecventează elevul profilul unui consumator de droguri și profilul unui potențial infractor din rândul acestor consumatori“, a mai precizat reprezentantul Centrului Antidrog Dolj. Potrivit specialiștilor în domeniu, debutul în consumul de droguri se face cu substanțe legale.

„Chiar dacă există legislație specifică, cunoaștem cazurile cu chioșcurile de cartier, de unde copiii cumpără țigări și bere pentru unul dintre părinți. Aici se face debutul. Dar de la debutul în consumul de droguri clasice, consacrate, pentru unele persoane, cu vulnerabilitate, se creează trecerea spre drogurile mai tari, cel mai adesea droguri în afara legii. Iar relația cu aceste substanțe îi pune pe adolescenți de a fi asociați infractorilor, prin faptul că relația cu drogurile reprezintă o activitate de tip infracțional“, a explicat subcomisarul Florin Nicolăiță.

Ce droguri consumă?

Cei care ajung să consume droguri pun accent pe anumite substanțe, care pot fi ușor de procurat, dar au efecte negative și asupra organismului.

„În regiunea noastră heroina are un risc scăzut, strict ocazional, doar în cercuri izolate. Avem o mare problemă cu consumul de canabis și derivați de canabis, dar în mod prioritar problema cea mai sensibilă este legată de consumul substanțelor noi cu proprietăți psihoactive. Cel mai adesea vorbim de substanțe cu origine necunoscută, produși sintetici cu efecte similare derivaților de canabis, dar care sunt substanțe de pură sinteză chimică. Vorbim și de derivați care produc efecte similiare consumului de cocaină, sunt psihostimulenți ai sistemului nervos central. Aceste droguri prin asociere cu consumul de tutun clasic sau cu consumul de alcool potențează foarte tare efectul, dar și riscul creșterii unor afecțiuni pentru organism. Stau mărturie rapoartele lunare cu toate urgențele medicale din județul Dolj“, a explicat subcomisarul Florin Nicolăiță. De obicei, substanțele obținute prin sinteză chimică se găsesc în cunoscutele etnobotanice.


„Consumul de etnobotanice este un fenomen complex și destul de greu de ținut în limite, nu doar în România, ci și la nivel mondial din punct de vedere al autorităților, al structurilor competente în acest domeniu, deoarece de multe ori sunt luate de pe internet“, a mai precizat reprezentantul Centrului Antidrog Dolj.

Tratamentul durează foarte mult

Un rol împortant în prevenirea și tratarea adolescenților care cad victime consumului de droguri îl au părinții și reprezentanții unităților școlare.

„În cazul în care un elev este identificat ca fiind consumator sau potențial consumator de droguri trebuie să luăm legătura cu familia, cu cercul de prieteni și să stabilim care este relația dintre el și colegii de clasă. Sunt situații în care colegii își dau seama că ceva se întâmplă cu acel copil. Conform Ordinului nr. 5.132/2009 în ceea ce privește atribuțiile profesorului diriginte, considerat părintele copiilor, există posibilitatea planificării unei ore pe săptămână în care să se discute cu părinții. Planificarea este aprobată de director și pusă la dispoziția părinților. Atunci când în familie se identifică probleme mari, se apelează la psihologul școlar care să consilieze elevul și se iau toate măsurile necesare și legale ca elevul să fie adus la condițiile normale și să-și îmbunătățească activitatea școlară“, a precizat inspectorul școlar Simona Chiriță.

De altfel, la nivelul unităților școlare au loc activități de prevenție a consumului de droguri încă din clasa a III-a. Un rol important în depistarea elevilor consumatori de droguri îl au și părinții.

„Un părinte își poate da ușor seama de atitudinea copilului dacă ar merge la școală; are multe absențe, are randamentul școlar scăzut, are și comportament cu abateri de la normele școlare. Acasă comportamentul copilului poate fi asociat unei atitudini cu tendințe de agresivitate, vorbește urât, nu comunică bine, este neglijent sau doarme mai mult decât trebuie, nu se implică în activități în familie, lipsește nejustificat până la ore târzii, își ascunde prietenii și relațiile interpersonale. Acestea sunt indicii pe care un părinte le poate aprecia ca fiind de risc. Părintele trebuie să țină legătura cu școala și pentru tratament trebuie să se adreseze Centrului Antidrog din strada Amaradia din Craiova. Din punct de vedere legal, părintele și elevul nu sunt sancționați în nici un fel dacă vin la Centrul Antidrog“, a mai precizat subcomisarul Florin Nicolăiță.

Tratamentul pentru detoxifierea consumatorului este de durată. În multe situații însă, adolescenții ajung la Centrul Antidrog Dolj în urma controalelor care se fac în spațiile publice de către autorități.Comenteaza acum

Alte stiri

19 iunie 2018

Arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc

Un tânăr de 29 de ani, din localitatea vâlceană Berbeşti, a fost arestat preventiv ieri, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de risc. Pe 17 iunie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale ...

Sumarul ediției de marţi, 26 ianuarie 2016

Actualitate

» România, pe ultimul loc în ceea ce priveşte rezultatele tratamentelor medicale
» Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent: „Suntem împotriva unei legi a presei“
» Cum se calculează polițele RCA
» Protest al Asociaţiei Forestierilor din România la sediul guvernului
» CCR discută miercuri legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise
» Biroul Permanent al Senatului discută miercuri solicitarea DNA în cazul lui Gabriel Oprea
» Stare de alertă în Marea Britanie: 14 şcoli din Anglia, închise după ce au primit ameninţări cu bombe
» Siamezele născute la Constanţa au murit la Spitalul Marie Curie
» Craiova: Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” și-a prăznuit Ocrotitorul spiritual
» Alerte cu bombă la Paris: Sunt vizate cel puţin cinci licee
» Imigrant din Pakistan, înjunghiat mortal la frontiera dintre Grecia şi Macedonia
» INSEMEX Petroşani a finalizat raportul de expertiză privind incendiul din clubul Colectiv
» Elisabeta Polihroniade, decorată post-mortem de președintele Iohannis cu Ordinul Național de Merit în Rang de Cavaler
» Românul judecat pentru trafic de droguri în Malaezia a primit pedeapsa capitală – definitiv
» Peste 3.500 de reprezentanţi ai Asociaţiei Forestierilor din România pichetează sediul Guvernului
» Greva controlorilor aerieni din Franţa
» Grecia: Proteste ale agricultorilor
» Suedia: Angajata unui centru pentru imigranţi, ucisă

Publireportaj

» Dr. Iuliana Petrișor: Cancerul de sân poate fi diagnosticat precoce
» Pavel Badea: Educaţia, o prioritate pentru Craiova!

Local

» Vreme călduroasă în Oltenia

Dolj

» De ce a pierdut Craiova cursa pentru Capitală Culturală Europeană
» Calea București, recepție întârziată din cauza deficiențelor
» Casa de Pensii Dolj plătește chirie 25.000 de lei pe lună
» În ultimii cinci ani: Peste 80 de angajaţi ai Direcţiei Copilului au fost sancţionaţi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Designul – simbioza între imaginație și talent
» Calea Bucureşti, o stradă cu probleme
» Bibliotecă versus internet
» Zeci de oameni şi-au găsit adăpost la Centrul “Sf. Vasile”
» “Filantropia” plăteşte 25.000 lei chirie pentru CJP Dolj
» Afacerea de succes porneşte din inimă
» AIESEC Craiova a dat startul proiectului „Discover”
» Craiova: Şoferii de taxi sub lupa poliţiştilor

Gorj

» Candidaţii sondaţi de PNL îşi pot lua înapoi banii pe care i-au plătit pe sondaj
» Gorj: Poliţiştii au capturat de la romii din Obreja opt săbii, mii de euro şi zeci de cartuşe
» Gorj: Pregătiri pentru „Nunta de Aur 2016”
» Gorj: CEO va oferi consultanţă pentru elaborarea strategiei energetice naţionale

Olt

» Olt: A devenit operațională plata cu cardul bancar a contravalorii permisului de conducere

Vâlcea

» Vâlcea: Un tânăr de 16 ani a dispărut de acasă

Sport

» Marius Ionescu: În România, nu puteam face antrenamentele la parametrii doriți
» Burlacu visează, „maximii“ îl încurajează
» Pandurii îl vor pe Antal
» Fotbal – Andrei Ivan, dorit în continuare de Steaua
» Fotbal – FIFA a confirmat cele cinci candidaturi la alegerile pentru președinția sa, din 26 februarie
» Tenis – Petra Kvitova va conduce echipa Cehiei în meciul cu România din Fed Cup
» Fotbal – Burlacu: Geolgău este idolul meu
» Fotbal – Iordănescu, de neînțeles: l-a convocat pe Balauru, portarul cu cele multe goluri primite în acest sezon de Liga I

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top