14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLavinia Craioveanu: „Vor începe dezbaterile publice în școli“

Lavinia Craioveanu: „Vor începe dezbaterile publice în școli“

Inspectorul școlar general, Lavinia Craioveanu, a anunțat ieri directorii unităților de învățământ că, odată cu începerea cursurilor, au ca temă să organizeze dezbateri publice în școli pe noile planuri-cadru (Foto: Traian Mitrache)
Inspectorul școlar general, Lavinia Craioveanu, a anunțat ieri directorii unităților de învățământ că, odată cu începerea cursurilor, au ca temă să organizeze dezbateri publice în școli pe noile planuri-cadru (Foto: Traian Mitrache)

De săptămâna viitoare, odată cu reluarea activității de predare-învățare, în unitățile de învățământ din județul Dolj trebuie să se organizeze și dezbateri publice cu profesorii, dar și cu părinții și elevii pentru a face propuneri pe noile planuri-cadru care stabilesc materiile și numărul de ore pentru învățământul gimnazial. Propunerile vor fi centralizate și transmise Ministerului Educației, după cum a precizat ieri inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. 

Ministerul Edu­ca­­­ției Na­ționale și Cercetării Știin­țifice a lansat în dezbatere publică, pe site, trei variante cu disciplinele și numărul de ore care urmează să fie stabilit la învățământul gimnazial. Consultarea publică trebuie să se realizeze și în școli. Directorii unităților de învățământ au obligația să organizeze dezbateri cu toți beneficiarii noilor planuri-cadru pentru învățământul gimnazial, apelul în acest sens fiind făcut ieri de ministrul educației prin video­con­­ferință cu inspectorii șco­lari generali. Trebuie con­sultați atât dascălii, cât și părinții, și elevii. Prin planu­­rile propuse, limba latină nu va mai fi studiată la gimnaziu, în schimb va fi inclusă informatica, iar în aria Om și Societate, elevii vor avea de studiat următoarele discipline: educație pentru drepturile copilului – la clasa a V-a, educație interculturală – în clasa a VI-a, educație pentru cetățenie democratică – la clasa a VII-a și educație economică – la clasa a VIII-a.
„În săptămânile următoare, până pe 20 ianuarie, se vor organiza, la nivelul unităților de învățământ din Dolj, dezbaterile pe planurile-cadru care se află deja publicate pe site-ul Ministerului Educației și pe care, cu siguranță, cadrele didactice din județul Dolj le-au vizualizat. Cadrele didactice trebuie să-și spună părerea în legătură cu aceste noi planuri. Chiar în videoconferința pe care am avut-o astăzi cu domnul ministru, ni s-a solicitat consultarea tuturor cadrelor didactice și a celorlalți actori din acest domeniu, adică părinți și elevi pentru ca, în final, ținând cont de aceste opinii, să realizăm planuri-cadru care să aibă ca finalitate elevi bine pregătiți“, a precizat Lavinia Craioveanu, inspectorul școlar general.

Directorii stabilesc cum se vor organiza dezbaterile

În dezbatere, cadrele didactice nu trebuie doar să opteze pentru una dintre variante, ci chiar să facă și propuneri. Modalitatea de organizare a dezbaterilor este stabilită însă de fiecare director de școală cu învățământ gimnazial. „La nivelul uni­tăților de învățământ, directorii au libertatea să opteze pentru modul în care vor organiza dezbaterile. Sugestia noastră ar fi ca și în consiliile profesorale care se întrunesc la început de an să se dezbată această temă. Dar dacă directorii consideră că ar trebui ca aceste dezbateri să se realizeze în comisii metodice sau într-o altă formă nu avem nimic împotrivă. Important este să ne pezinte concluziile și noi să le centralizăm și să le transmitem Ministerului. Profesorii pot face și propuneri nu doar să opteze pentru una dintre variante. Este de dorit să fie cât mai multe propuneri de îmbunătățire a planurilor. De asemenea, precizez că este obligatoriu ca în toate școlile să se organizeze aceste dezbateri și să se trimită propuneri“, a subliniat inspectorul școlar general. Propunerile rezultate în urma dezbaterilor se vor trimite la Inspectoratul Școlar Județean Dolj până pe 20 ianuarie, iar Ministerul Educației le va centraliza pe 22 ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS