9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatie80.000 de lei din meditații

80.000 de lei din meditații

Meditațiile se dovedesc a fi o sursă bună de venit pentru cadrele didactice. Potrivit reprezentanților Administrației Județene a Finanțelor Publice Dolj, venitul anual din astfel de activități a ajuns chiar la 80.000 de lei pe an, din declarațiile făcute de contribuabili în 2015.

Fie că vor să-și pregătească copiii pentru examenele naționale, examenele de admitere la universitățile sau facultățile cu astfel de cerințe, ori să-i învețe să comunice într-o limbă de circulație internațională, părinții apelează la meditații. Aceste activități sunt profitabile pentru cei care le desfășoară. În județul Dolj, din datele oferite de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Dolj, numărul celor care declară veniturile din meditații a crescut în ultimii trei ani. Astfel că, dacă în 2013 erau 78 de cadre didactice, anul trecut au depus declarație pentru veniturile realizate din astfel de activități 99 de contribuabili, venitul brut anual al acestor persoane fiind de 793.350 de lei. Cel mai mare venit brut din serviciile executate a fost de 80.000 de lei pe an. Din aceste date rezultă că meditatorul a înregistrat lunar un venit de 6.666 de lei pe lună. La polul opus, cu cel mai mic venit brut, este un meditator care a declarat doar 20 de lei pe an. Contribuabilii care au realizat astfel de venituri sunt, din datele Fiscului, cadre didactice din mediul urban și sunt în mare parte din învățământul preuniversitar.

Profesorii trebuie să elibereze chitanță

Prețul unei ședințe de meditații variază în funcție de disciplină, dar și de cadrul didactic care oferă astfel de servicii. Cele mai mari tarife sunt la matematică, acestea pornind de la 40 de lei ședința de două ore, indiferent de clasa în care este elevul. La limba și literatura română, ședințele pornesc de la 30 de lei. „Prețul este 30 de lei pentru o ședință de două ore, indiferent de clasa în care este elevul. Personal, eu fac meditații cu grupe de doi elevi, rar de trei elevi. Dacă la școală lucrăm cu 25 – 30 de elevi, la meditații nu se poate lucra cu mulți copii pentru că, de obicei, au niveluri diferite de pregătire“, a precizat un cadru didactic de limba română. Tot 30 de lei poate costa și o ședință pentru cei care optează să se mediteze la biologie, pentru admiterea la facultate. „Nu fac din aceste meditații o afacere. Doresc doar să învăț viitorii colegi abc-ul medicinei“, a precizat meditatorul. La colegiile de top din Craiova, o ședință ajunge și la 50 de lei, indiferent de disciplină. Potrivit reprezentanților Administrației Județene a Finanțelor Publice, cadrele didactice care încasează numerar banii din meditații trebuie să elibereze chitanță, așa cum prevede Ordonanța nr. 28/1999 cu modificările ulterioare. De altfel, cadrele didactice pot face meditații cu elevii de la clasă doar dacă nu au avantaje materiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS