20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieŞcolile doljene şi şantierele fără număr

Şcolile doljene şi şantierele fără număr

Sute de elevi din judeţul Dolj învaţă în şcoli care fie nu au terminat lucrările de renovare, fie le-au demarat după începerea noului an şcolar. Când au început şantierele? Cum se desfăşoară? Sunt elevii sau nu în siguranţă? Sunt întrebări la care conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, motivând că nu are o situaţie clară a şantierelor şi investiţiilor care se fac, nu poate să răspundă. 

Una dintre unităţile în care se lucrează este Şcoala gimnazială de la Malu Mare. Şantierul a fost deschis din luna mai a acestui an şi vizează construirea unei încăperi în care să funcţioneze grupurile sanitare. Până acum, lucrările nu s-au terminat. „95% am realizat din ceea ce ne-am propus. Mai avem de făcut racordurile“, a precizat Angela Dodocioiu, managerul unităţii de învăţământ. Până când va deveni funcţional mai durează şi pare să nu fie un termen-limită. Alt şantier care s-a deschis de curând este cel de la Bratovoieşti. Aici se lucrează la construirea de noi grupuri sanitare, care au fost proiectate să fie în şcoală. Şi la Giurgiţa se execută aceleaşi lucrări de modernizare. Motivul pentru care investiţiile au început mai târziu sau nu au fost finalizate pare să fie lipsa banilor.
„Nu am avut prevedere bugetară până acum ca să putem face investiţii, pentru că de la bugetul de la stat nu primim nici un ajutor. Din surse proprii am reuşit să demarăm şi noi lucrările. Construim o cameră pentru centrală şi patru compartimente pentru grupuri sanitare şi o hazna. În prezent, nu se mai lucrează, dar cred că vineri reluăm activitatea. Aşteptăm să ne vină comenzile făcute, adică un boiler pe care l-am comandat pentru că ne-am dat seama că cel pe care l-am ales să-l folosim, adică boilerul de la căminul cultural, era prea mic. Aşteptăm şi acoperişul şi zic eu că în două săptămâni putem să-i dăm drumul la căldură. Oricum, nu vor fi probleme cu căldura pentru că avem şi sobele. Nu am făcut focul până acum, dar, dacă temperaturile vor scădea drastic, sigur că vom încălzi clasele“, a precizat primarul Vicky Bonea.

Probleme şi la şantierele cu bani europeni

Dacă la lucrările realizate cu bugetele proprii lucrurile par cât de cât limpezi, la cele efectuate cu fonduri europene, situaţia pare un pic mai complicată. La Şcoala gimnazială Piscu Vechi a început reabilitarea în 2012, cu fonduri europene atrase de consiliul local. Conform contractului, toate lucrările ar fi trebuit să se încheie până în iunie 2013. Numai că nu a fost deloc aşa. În loc de recepţie, a apărut o prelungire a contractului „până la sfârşitul anului 2013“. Întrebat în ce stadiu se află acum investiţiile, primarul Ştefan Decă a precizat că „deocamdată, nu este şeful de şantier aici şi nu vă pot spune. Vorbim mâine dimineaţă“. Din cauza lucrărilor, elevii învaţă în două schimburi. Dacă sunt sau nu în siguranţă, pare să nu depindă de beneficiari şi nici de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Cel puţin asta spun reprezentanţii acestei instituţii. „Aspectele legate de delimitarea şantierelor sunt în grija firmelor contractate, care trebuie să aibă în vedere tot ce se întâmplă în perimetrul lucrărilor pe care le execută“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Nu ştim câte şantiere sunt!

Lucrări de investiţii nu se desfăşoară numai în şcolile menţionate mai sus. Dramatic este că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj nu par deloc interesaţi de ceea ce se întâmplă în şcoli. „Lucrările sunt demarate de autorităţile locale, în funcţie de fondurile pe care le-au avut. Noi nu avem nici o situaţie cu ceea ce se lucrează, deoarece sunt investiţii minore, care pot însemna igienizări sau chiar reparaţii“, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. În concluzie, după ce înainte de începerea noului an şcolar s-a spus că totul este sub control şi unităţile sunt pregătite să primească elevii, acum situaţia pare că a scăpat de sub control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS