19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGunoiul din Dolj, în dezbatere publică

Gunoiul din Dolj, în dezbatere publică

Primăria Craiova cere dezbatere publică în privinţa masterplanului de gestionare a deşeurilor în Dolj. Reprezentanţii Ministerului Mediului sunt aşteptaţi săptămâna viitoare în judeţ pentru o evaluare a situaţiei.

Săptămâna trecută, a avut loc la Bucureşti o întâlnire între şefii administraţiilor locale din judeţul Dolj, ministrul mediului, Laszlo Borbely, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, şi Doina Franţ, şefa Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu. „Ne-am întâlnit să găsim o soluţie pentru depozitarea necontrolată a gunoaielor, în condiţiile în care s-au închis gropile de gunoi, iar proiectul integrat de gestionare a deşeurilor în judeţ trenează ca urmare a unor probleme tehnice şi a unor probleme de natură legală“, a declarat prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, referitor la hotărârea municipalităţii craiovene de a se retrage din asociaţia Ecodolj. Masterplanul de gestionare a deşeurilor a fost conceput pornind de la ideea ca deşeurile menajere colectate din judeţ să fie depozitate în groapa ecologică de la Mofleni. În situaţia în care Primăria Craiova se retrage din asociaţia intercomunitară, planul integrat nu poate fi realizat. Potrivit autorităţilor locale, o soluţie pentru deblocarea situaţiei ar fi mutarea gropii într-o zonă care nu ar afecta cetăţenii Craiovei. „Ne-am dus şi cu un document de la Meteorologie. Din 2007 până în prezent s-au efectuat 43.800 de măsurători. Potrivit acestora, masele de aer se deplasează dinspre Mofleni spre Craiova timp de 120 – 140 de zile pe an. Dacă se realiza acest plan integrat, am fi constatat, aşa cum constatăm şi acum, că amplasamentul acestei gropi nu este cea mai bună soluţie“, a adăugat prefectul Georgescu.

Viceprimarul Dincă vrea dezbatere publică

Dezvoltarea unui proiect care să rezolve problema deşeurilor menajere din Dolj prin colectarea şi transportul acestora într-o groapă amenajată, alta decât cea de la Mofleni, a fost luată în discuţie şi în trecut. Realizarea unui astfel de proiect presupune modificarea masterplanului actual şi atât prefectul de Dolj, cât şi viceprimarul Dincă susţin necesitatea organizării unor dezbateri publice. „Reprezentanţii autorităţilor de Mediu de la Bucureşti vor veni săptămâna viitoare pentru o evaluare a situaţiei. Eu vreau o dezbatere publică privind această problemă“, a declarat Mărinică Dincă, viceprimarul desemnat să exercite atribuţiile primarului. „Votul pentru groapa de la Mofleni s-a dat aşa cum s-a dat, cu anumite presiuni, să zicem politice. O dezbatere publică aprofundată, cu prezentarea proiectului, cu avantajele şi dezavantajele acestuia, poate că ar fi fost necesară“, a spus şi prefectul de Dolj. „Este unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre, dat fiind că obligaţii pe care ni le-am asumat faţă de comunitatea europeană ne impun să închidem gropile de gunoi neconforme. Se poartă în continuare discuţii pentru că şi noi dorim implementarea acestui proiect, care poate rezolva problema deşeurilor în judeţ“, a declarat Cristinel Iovan, vicepreşedintele tehnic al Consiliului Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU