25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum vă reveniţi după sărbători

Cum vă reveniţi după sărbători

Sărbătorile de iarnă au trecut, dar multe persoane încă visează la zilele libere din perioada respectivă. Totuşi, revigorat sau nu, cu sau fără chef de lucru, este momentul să intraţi în ritmul normal.

Indiferent că aţi avut o vacanţă mai lungă sau mai scurtă, în care v-aţi deconectat de serviciu şi de problemele de zi cu zi, după perioada sărbătorilor de iarnă e posibil să vă reveniţi mai greu. Această stare se numeşte sindromul postvacanţă (Post Holiday Syndrome). Psihologii de la Universitatea Granada din Spania, care au studiat fenomenul, îl descriu ca „o stare generală de disconfort la ideea că trebuie să te întorci la serviciu, însoţită de simptome precum oboseala, lipsa apetitului, dureri musculare şi anxietate“, conform site-ului Independent.ie. Lipsa de chef, letargia nu sunt plăcute şi cu siguranţă sunt antiproductive şi, pentru a trece peste această stare, specialiştii vă sfătuiesc în primul rând să încercaţi să vă rezervaţi o perioadă de readaptare. „Nu înseamnă neapărat să vă comportaţi ca şi când aţi fi la serviciu. Treziţi-vă la aceeaşi oră ca într-o zi de lucru obişnuită. Eventual, faceţi ceva concret – ordine prin casă, cumpărături necesare, gătiţi“, este sfatul psihologilor de la eva.ro, care atrag atenţia că, dacă sunteţi activi, seara veţi adormi ceva mai repede şi, când vă veţi trezi, veţi fi pregătiţi pentru muncă. În ziua respectivă este indicat să vă reobişnuiţi mintea cu efortul, astfel că puteţi încerca să jucaţi şi un joc contra timp sau care cere multă atenţie (puzzle, cuvinte încrucişate, şah sau sudoku).

Începeţi activitatea cu un plan bine pus la punct

Alt sfat este de a întocmi un plan cu ceea ce aveţi de făcut în primele zile după vacanţă. „Înainte de a lăsa stresul să se acumuleze, faceţi o listă cu activităţile pe care le-aţi neglijat în perioada sărbătorilor de iarnă; încercaţi să stabiliţi priorităţile“, notează myjob.ro, care atrage atenţia asupra faptului că este foarte important să nu începeţi să lucraţi la mai multe proiecte pentru că riscaţi să pierdeţi vremea şi să nu rezolvaţi problemele. Prezentaţi-i apoi managerului planul dumneavoastră de lucru şi stabiliţi împreună ce trebuie să faceţi.

Găsiţi un echilibru în tot ceea ce faceţi

Chiar dacă aveţi de rezolvat o mulţime de treburi, nu ezitaţi să vă oferiţi o mică pauză, în care să împărtăşiţi cu colegii impresii de vacanţă. „Ca şi după o boală, revenirea la job poate fi mai dificilă, mai ales dacă aţi avut mai multe zile libere. Ca să vă acomodaţi mai bine cu atribuţiile şi responsabilităţile pe care le aveţi la locul de muncă, în primele zile, stabiliţi-vă obiective mai uşor de atins şi faceţi pauze mai dese decât de obicei“, este sfatul specialiştilor în resurse umane. În plus, pentru că decoraţiile de sărbători pe care le-aţi aşezat la birou înainte de concediu s-ar putea să vă facă să regretaţi perioada vacanţei, specialiştii vă mai sfătuiesc să le împachetaţi imediat ce v-aţi întors la serviciu.
Foarte important este şi să vă oferiţi o mică plăcere. „Ceva plăcut sau frumos în prima zi de muncă vă poate ajuta să vă simţiţi mai bine. Îmbrăcaţi-vă în haine noi sau într-o ţinută în care vă simţiţi bine. Oferiţi-vă un mic dar, care să vă facă ziua mai frumoasă“, precizează eva.ro. Mai mult decât atât, amintiţi-vă aspectele care vă fac plăcere la serviciu sau motivele pentru care mergeţi la birou. În plus, relaxaţi-vă. Odihniţi-vă mai mult, pentru a face mai uşoară trecerea de la sărbătorile de iarnă la job; nu uitaţi să nu vă neglijaţi sănătatea! După sărbătorile de iarnă, reveniţi la un regim alimentar mai uşor. Dormiţi mai mult şi vă veţi intra mai repede în ritm“, spun specialiştii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII