25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024

Boom economic în Dolj

Pe primele nouă luni ale anului, impozitele declarate de companiile doljene au crescut vertiginos ca sume, implicit şi activitatea economică. Chiar şi după ce s-a instalat aşa-zisa criză, în octombrie şi noiembrie, firmele doljene au virat mai mulţi bani la bugetul statului. Semn că economia „duduie“.

Puterea economică a Doljului nu dă semne de îmbolnăvire. În timp ce toată lumea vorbeşte pe la colţuri de o criză financiară sau economică, mai mult sau mai puţin închipuită, cifrele arată cu totul altceva: firmele doljene o duc destul de bine. Nu o spunem noi şi nici mediul de afaceri, ci datele oficiale declarate de firmele doljene şi înregistrate în scriptele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP): au crescut impozitele declarate, deci companiile au prosperat. O companie progresează atunci când are o cifră de afaceri din ce în ce mai mare şi un profit mai mare. Dar veniturile firmelor pe anul 2008 le putem vedea oficial abia la anul, după ce sunt depuse bilanţurile contabile. Însă, există o modalitate de a afla de pe acum în ce stadiu sunt societăţile doljene: impozitele şi taxele declarate la Fisc. Trimestrial, se face o centralizare a tuturor declaraţiilor de impozite depuse de agenţii economici la DGFP Dolj. Se declară impozitul pe venit, taxa pe valoarea adăugată care este de plată, contribuţiile către bugetul consolidat. Toate acestea decurg din activitatea firmei. Cu cât sunt mai mari, cu atât firma a dus-o mai bine.

 

Firme din ce în ce mai prospere

 

Potrivit datelor furnizate de DGFP Dolj pe primele nouă luni ale anului, impozitele declarate de firme au crescut considerabil de la un termen de raportare (trimestru) la altul. Creşteri importante au fost şi în 2007, dar pe anul în curs acestea sunt considerate de finanţişti de-a dreptul spectaculoase. Pe trimestrul trei 2008, de exemplu, creşterile la impozitele declarate la stat au fost chiar şi cu 100 de milioane de lei (1.000 de miliarde de lei vechi) peste cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru o comparaţie mai bună, începem cu anul 2007. Pe primele trei luni, impozitele şi taxele declarate de firmele din Dolj au totalizat 350,04 milioane de lei, iar pe trimestrul al doilea, 344,23 milioane de lei. În trimestrul al treilea din 2007, firmele au avut de plată şi mai mult, 369,67 milioane de lei, iar pe ultimele trei luni ale anului creşterea a fost, de asemenea, spectaculoasă – 410,07 milioane de lei. Pe primul trimestru din 2008, companiile au declarat impozite, taxe şi contribuţii totale de 438,21 milioane de lei, iar pe trimestrul al doilea, suma a crescut la 453,68 milioane de lei.

Debut de octombrie: 25 de milioane în plus

 

În trimestrul al treilea, adică până la sfârşitul lunii septembrie, suma declarată de firmele active din Dolj a crescut şi mai mult, până la 478,98 milioane de lei. Creşterea a fost de peste 25 de milioane de lei, într-o perioadă care a fost percepută ca debutul crizei în România. Pe ultimele trei luni ale anului vom vedea abia în 2009 cum au stat lucrurile pe partea de declaraţii. Însă, am putut vedea pe partea de încasări (numai către bugetul consolidat, deci mai puţin decât valoarea declarată de firme). În octombrie, s-au încasat către buget 180 de milioane de lei – dar este o lună când sunt mai mari încasările, pentru că au termen de plată şi microîntreprinderile, care achită trimestrial impozitul. „În octombrie şi noiembrie, am avut încasări foarte mari faţă de lunile din urmă. Pe noiembrie, încasările au fost de 155,7 milioane de lei, ceea ce înseamnă mult, pentru că într-o lună normală, cum ar fi septembrie, în care nu am avut şi încasări de la microîntreprinderi s-au plătit la bugetul consolidat 139,3 milioane. Deci, eu cred că economia Doljului a funcţionat bine şi în octombrie, şi în noiembrie“, a precizat recent directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Sumele încasate de Fisc şi cele declarate provin de la firmele mici şi mijlocii, pentru că marii contribuabili se raportează direct la ANAF.

 

Criza închipuită

De ce este criza mai mult artificială am aflat de la mediul de afaceri.

„Poate fi vorba despre începutul unei recesiuni. Nicidecum de o criză economică. În România, nici o bancă nu a dat faliment, pentru a ne considera în criză. Nici măcar în anii în care au falimentat Bancorex şi Banca Internaţională a Religiilor, România nu a fost în criză. Sunt puţine domeniile în care sunt probleme financiare“, a spus vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România, Valentin Cristea. Până în prezent, închiderea robinetului creditelor a afectat piaţa imobiliară şi pe cea auto. Ca efect de domino, în construcţii s-a mai restrâns activitatea şi în confecţiile în lohn, dar numai cele din anumite ţări. Există însă domenii de activitate care nu au nici o tangenţă cu criza, ba chiar care sunt avantajate financiar din reducerea preţului la combustibil sau din diferenţa de curs valutar (exportatorii – când creşte cursul euro în raport cu leul). Specialiştii de la nivel central spun că în 2009 ritmul creşterii economice va încetini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

45 COMENTARII