13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScade interesul pentru locuinţele în fază de proiect

Scade interesul pentru locuinţele în fază de proiect

Locuinţele aflate în stadiul de proiect nu mai sunt tentante pentru craioveni. Acestea au pierdut teren în faţa apartamentelor şi caselor aflate în construcţie sau finalizate.

Marele avantaj al achiziţionării unei locuinţe aflate în faza de proiect sau de autorizare este acela că viitorul proprietar poate beneficia de un discount (în general, se situează între 10 şi 20%). „Dacă locuinţa este contractată în faza de autorizare sau începere a construcţiei, se propune un fel de parteneriat, iar preţul de achiziţie este mai mic“, a declarat Teodor Popescu, directorul agenţiei Dorcas Imobiliare. În plus, beneficiarul poate să dea banii eşalonat, în mai multe tranşe (ultima realizându-se atunci când imobilul se predă la cheie), în funcţie de stadiul construcţiei. Mai mult decât atât, cumpărătorul se poate implica în procesul de finalizare a imobilului, atât cât permite proiectul, în scopul de a-l îmbunătăţi (poate modifica gresia, faianţa).

Constructorii, la rândul lor, reuşesc astfel să-şi acopere o parte din costul construcţiei, iar efortul lor financiar este mai mic pe parcursul derulării proiectului. De asemenea, au siguranţa că o parte din locuinţe sunt vândute.

 

Ce-i în mână nu-i minciună

 

Dezavantajele investiţiilor în locuinţe pe hârtie nu au întârziat să apară: ambiguitatea contractelor de vânzare-cumpărare (la calculul metrului pătrat, cumpărătorul nu ştia dacă se referă la suprafaţa utilă, brută sau construită) şi neseriozitatea unora dintre constructori. Drept urmare, reacţia cumpărătorilor a fost pe măsură. „A scăzut numărul persoanelor dispuse să cumpere o locuinţă în faza de proiect din cauza neseriozităţii constructorilor. Ceva promit şi altceva dau cumpărătorului“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Acesta a precizat că fenomenul este mai accentuat în Bucureşti, dar se întâlneşte şi la Craiova. „În Bănie de-abia începe să se lanseze piaţa constructorilor. Din proiectele promise, unele nu au demarat“, a adăugat Nicu Răduţ. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare. „Mult timp au avut încredere, însă o parte din craioveni şi-au pierdut-o, pentru că a existat un proiect care nu s-a concretizat. Acum, până nu văd că s-a ridicat măcar un nivel, refuză să încheie contractul“, a precizat Bogdan Buzatu, director la General Imobiliare.

Totuşi, neseriozitatea dezvoltatorilor de proiecte şi percepţia cumpărătorilor craioveni despre achiziţionarea locuinţelor în fază de proiect nu pot fi generalizate. „Pentru că au avut experienţe negative, oamenii nu mai au încredere. Dezvoltatorii care prezintă încredere vând în continuare în faza de proiect“, a spus Teodor Popescu.

 

Tot mai mulţi români vor locuinţe de-a gata

 

În perioada 2005-2007, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale s-au vândut în stadiul de proiect, dezvoltatorii lansând lucrările de construcţie doar după ce atingeau un procent ridicat de vânzări. Anul acesta însă, potrivit www.financiarul.com, vânzările de apartamente în stadiul de proiect au scăzut în Bucureşti la 65-70% în acest an, de la aproximativ 90-95% anul trecut. O situaţie asemănătoare s-a înregistrat şi la Piteşti, unde 80% din apartamentele noi sunt vândute după finalizare sau în stadii avansate de construcţie. De cealaltă parte, din cauza numărului extrem de redus de ansambluri rezidenţiale lansate faţă de cererea pieţei, la Cluj-Napoca aproximativ 60% din cumpărători au preferat achiziţionarea în stadiul de proiect, iar la Braşov, 80%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII