27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalTurnurile abandonului

Turnurile abandonului

Din cauza sărăciei sau a bolilor, România continuă să aibă foarte mulţi copii abandonaţi în centre speciale. Consiliul Europei recomandă legi permisive pentru mamele care vor să-şi recupereze copiii. În Occident, există „cutii pentru bebeluşi“ pentru abandonul anonim.

România are în continuare foarte mulţi copii abandonaţi în centre speciale, după cum arată un raport al Consiliului Europei, precizează newsin.ro. Documentul cere ţărilor europene să adopte legi transparente şi să fie permisivi în cazul mamelor care se răzgândesc şi vin să îşi recupereze copiii. În raport se mai arată că, în general, femeile care renunţă la micuţi sunt mai ales din rândul celor tinere şi lipsite de o educaţie sexuală. Copiii sunt abandonaţi în pubele sau diverse locuri publice. În ţări precum Germania, Elveţia, Austria, Italia sau Ungaria, există locuri speciale unde mamele îşi pot lăsa copiii imediat după naştere şi au o perioadă de graţie în care se pot întoarce să îşi recupereze micuţii. În cazul în care mama nu vine să îşi ia copilul înapoi în perioada stabilită prin lege, abia atunci acesta va fi dat spre adopţie. Documentul mai subliniază că adopţia în ţara de origine a copilului trebuie să aibă prioritate în faţa celei internaţionale, pentru a împiedica în acest fel traficul de copii.

 

Incitare la infracţiune

 

În Ucraina, abandonul se explică prin presiunile familiale asupra mamelor. Există şi cazuri de mame care au virusul HIV şi care renunţă la bebeluşul care ar putea avea la rândul său virusul, cazuri de acest gen înregistrându-se mai ales în Rusia, Ucraina sau Georgia. Dacă nou-născuţii abandonaţi sunt deseori găsiţi în pubele sau locuri publice, alţii, mai puţini la număr, sunt abandonaţi într-o structură specială, reminiscenţă a „turnurilor pentru bebeluşi“ sau „turnurilor abandonului“, larg răspândite în Evul Mediu. „Asistăm la revenirea constroversată a acestor turnuri cu bebeluşi“, a declarat parlamentarul britanic Michael Hanckok, autorul raportului. În Germania, Elveţia, Austria, Ungaria, Slovacia, Belgia, Italia, „cutiile pentru bebeluşi“ au fost instalate în ultimii ani. Accesibile din exterior, acolo se poate abandona anonim un copil, care apoi va fi încredinţat unor asistenţi maternali, în aşteptarea unei adopţii. Înregistrat imediat, chiar dacă mama sa dispune de un termen pentru a-l cere înapoi, bebeluşul primeşte un nume şi un prenume. „Cutia pentru bebeluşi“ provoacă o controversă: în multe ţări abandonul la întâmplare este considerat o infracţiune şi acest sistem este perceput, ca „o incitare la comiterea unei infracţiuni“.

 

Fenomenul ia amploare

 

Cealaltă tabără, susţinătorii sistemului, prezintă argumente etice: lupta împotriva avortului, prevenirea abandonurilor la întâmplare, a infanticidelor şi lipsei de îngrijire.

„Este un rău mai mic, pentru că viaţa copilului nu este pusă în pericol şi poate fi adoptat“, a rezumat parlamentarul francez Andre Schneider. Aceleaşi argumente sunt prezentate în favoarea naşterii anonime, puţin răspândită, cu excepţia Franţei, care înregistrează circa 500 de astfel de naşteri pe an. Raportul, cu statistici puţine pe acest subiect sensibil, arată că fenomenul abandonului „este departe de a se diminua în Europa Centrală şi de Est şi este foarte real şi în Occident“. Se pare că mamele care se separă de bebeluşi sunt cel mai adesea tinere, în multe cazuri de origine străină, fără autonomie (imigrante ilegale, prostituate, tinere din lumea musulmană), care nu au putut recurge la contracepţie sau la avort.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS