24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmza Pellea şi Craiova

Amza Pellea şi Craiova

Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931, la Băilești, într-o familie cu cinci copii. Tatăl său s-a numit tot Amza Pellea. Viitorul mare actor a absolvit cursurile Colegiului „Carol I“ din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucureşti. În vara anului 1956, pe când director al Teatrului Naţional din Craiova era actorul Manu Nedeianu, vreo opt absolvenţi ai IATC, acea promoţie de aur a teatrului românesc, însoţiţi de regizorul-profesor Vlad Mugur, au fost repartizaţi la TNC pentru a întări colectivul artistic din Bănie: Silvia Popovici, Sanda Toma, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Constantin Rauţki, Gheorghe Cozorici, Dem Rucăreanu, Eliza Plopeanu. Această descălecare a artiştilor din Capitală la TNC a însemnat, în cei aproape trei ani, cât au rămas actorii stagiari în Craiova, un serial de succese şi confirmări artistice pentru Teatrul din Bănie, o adevărată minune în viaţa teatrală românească a acelor ani. Pe scena craioveană, Amza Pellea a jucat, în perioada stagiaturii de trei ani, 14 roluri. Tot în această perioadă, s-a întâmplat însă un eveniment nefericit şi destul de confuz: unor bărbaţi din colectivul artistic al Naţionalului din Craiova li s-a înscenat o anchetă defăimătoare (au fost acuzaţi de homosexualitate), iar unii au fost arestaţi şi duşi în arestul miliţiei, printre ei aflându-se şi Amza Pellea! Conform Istoriei TNC, „pentru mafia locală s-a ivit astfel ocazia de a se debarasa de aceşti tineri minunaţi şi grupul lui Vlad Mugur a ajuns în Capitală, la Teatrul Naţional Bucureşti“ (1959).
Amza Pellea va reveni la Craiova peste ani, respectiv în martie 1973 el a fost numit director al TNC. În toamna acelui an, 1973, a fost inaugurat şi noul edificiu al TNC, cel în care îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. Deşi era intens solicitat în Capitală, Amza Pellea a şi jucat pe scena TNC în piesa „Interesul general“, dar directoratul său la Craiova a durat doar un an şi câteva luni: 21 martie 1973 – 24 septembrie 1974. În afară de TNC, Amza Pellea a mai jucat la Teatrul Mic, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești. A fost interpretul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj de sorginte populară oltenească din zona Băileştiului, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile pentru comedie. A jucat în multe filme româneşti, fiind şi interpretul lui Decebal şi al lui Mihai Viteazul. A fost profesor la IATC.
A fost căsătorit din 1958 până la moartea sa, în decembrie 1983, cu Domnica („Dodo“) Mihaela – Policrat, care provenea dintr-o familie nobilă din Craiova. Au o fată, Oana Daiana. Amza Pellea a decedat pe 12 decembrie 1983, la București, în vârstă de 52 de ani din cauza unui cancer pulmonar. Este înmormântat la cimitirul Bellu. Peste 20 de ani, în septembrie 2003, a murit şi Domnica Pellea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII