17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEminescu - Steaua românității

Eminescu – Steaua românității

\n

Mihai Eminescu este steaua care a îmblânzit soarta României, bântuită, nu de puține ori, de furtuni, vijelii, secetă, inundații și atâtea catastrofe.
Existăm și astăzi, într-o geografie, deseori fluidă ori fragmentată de ieșirile din matcă ale istoriei, pentru că Eminescu ne-a dăruit limba română în haine de sărbătoare, alungând nisipul de pe buze și scrâșnetul consoanelor, lipsite de pulsația emoției.
Toate au un început, inclusiv viața, dar Eminescu, prin forța cuvântului său, ne-a învățat necuprinsul iubirii, oferindu-ne o aripă în plus pentru zborurile de dincolo de orizontul visării.
Există spirite tutelare, și Eminescu este unul din acestea, care au însemnat timpul românilor, conferindu-i o stare de har, izvorâtă din preaplinul dragostei de țară, poate și un alt destin.
De mai bine de un secol și jumătate, trăim cu și prin Eminescu, cel care a creat o operă inconfundabilă, fruct al energiilor spirituale acumulate până la el, dar și tezaur de trainică simțire națională pentru viitorime, precum și normă fundamentală a evoluției limbii și a culturii.
Dacă vrem să ne dobândim libertatea interioară, ca și demnitatea, va trebui să-l redescoperim permanent pe Eminescu, spre a înțelege absolutul și veșnicia noastră, ca și preocupările eului într-o vreme a nevolniciei transfigurate.
Astăzi, la 164 de ani de la naștere, autorul Luceafărului continuă a ne da un sens vieții, cât și perspectiva devenirii, ca neam și țară.
Ion Deaconescu

 

Omagiu la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Un important eveniment cultural, intitulat „Eminescu – poezie, artă, viaţă“ şi dedicat Zilei Culturii Naţionale, va avea loc, în perioada 14-28 ianuarie, în Sala Rondă a Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Manifestarea, organizată de Asociaţia RoBizArt şi sprijinită de Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional al Literaturii Române se încadrează în seria celor care vor avea loc în acest locaş reprezentativ pentru cultura română pe parcursul mai multor zile, potrivit organizatorilor.
Rotonda muzeului va adăposti, cu acest prilej, lucrări ale artiştilor Ion Achiţenie, Petre Achiţenie, Adriana Bădescu, Cristian Bădescu, Ioan Ladea, Dan Munteanu şi Vasile Pop-Negreşteanu. Creaţiile plastice, inspirate de opera Poetului Naţional, încearcă să demonstreze vizitatorilor şi publicului consumator de artă, universalitatea, valenţele interculturale şi multiplele posibilităţi de exprimare artistică ale operei eminesciente. În cadrul aceluiaşi eveniment cultural, reputatul bibliofil Ion C. Rogojan va pune la dispoziţia vizitatorilor manuscrise, cărţi rare, gravuri şi litografii, precum şi obiecte legate de marele poet  român şi de epoca în care acesta a trăit şi creat.
Pe 15 ianuarie, începând cu ora 15.00, în cadrul evenimentului cultural, vor susţine alocuţiuni prof. univ. dr. Lucian Chişu – directorul general al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Ladea – coordonatorul evenimentului, precum şi Mihai Precup – curatorul expoziţiei. În continuare, va avea loc un microrecital Ioan Es Pop, în interpretarea actriţei Anda Saltelechi. În  încheiere, elevi ai Liceului Teoretic „Benjamin Franklin“ din Bucureşti vor susţie un recital de poezie din creaţia eminesciană.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale. Precedente pentru această sărbătoare există şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, ziua culturii a fost fixată în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia ziua de naştere a lui Luis de Camoes, autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.
Mediafax

 

Mărci poştale dedicate marelui poet, lansate de Ziua Culturii Naţionale

Prima emisiune de mărci poştale a anului 2014, care marchează Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie, este dedicată poetului Mihai Eminescu şi intitulată „Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei româneşti“, potrivit unui comunicat al Romfilatelia.
Ca în fiecare an, Romfilatelia continuă să promoveze pe timbre adevărate valori şi simboluri, fiind o susţinătoare a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, precum şi a proiectelor culturale de interes naţional.
Fire permanent în mişcare, marele poet se face remarcat şi în domenii precum publicistică şi teatru, însă se identifică şi cu romantismul literar, opera sa putând fi definită, în toată bogăţia ei, ca fiind cea dintâi treaptă de înălţare a literaturii române.
Timbrul emisiunii, având valoarea nominală de 9,10 lei, reproduce un portret al poetului Mihai Eminescu aflat în galeria de tablouri a Academiei Române. Alături de acesta, emisiunea conţine un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre + 3 viniete, blocul de 4 timbre + 4 viniete şi coliţa dantelată.
Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic realizat într-un tiraj de 360 de exemplare şi echipat cu blocul de 4 timbre şi 4 viniete, având aplicată pe manşetă ştampila prima zi a emisiunii şi semnătura olografă a lui Mihai Eminescu în folio aur şi cu plicul prima zi al emisiunii cu ştampila prima zi aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 360.
Începând de miercuri, emisiunea de mărci poştale „Ziua Culturii Naţionale: Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei româneşti“ va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
Celebrarea Zilei Culturii Naţionale, la data de 15 ianuarie, a fost instituită prin lege în anul 2010 şi marchează, în acest an, 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii române“.
Mediafax

 

Ediția facsimilată a „Manuscriselor Mihai Eminescu“ va fi prezentată în premieră în Statele Unite

Ediția facsimilată a „Manuscriselor Mihai Eminescu“ va fi prezentată în premieră în Statele Unite, la New York, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Ediția cuprinde 38 de volume ce conțin peste 16.000 de pagini.
Volumele acestei ediții monumentale au apărut la editura Academiei Române (perioada 2004 – 2009), sub îngrijirea academicianului Eugen Simion, și au la bază cele 46 de caiete ale lui Eminescu care au fost dăruite Academiei Române de către Titu Maiorescu și conțin 8.000 de manuscrise.
Ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale sunt sărbătorite cu mare fast la sala Auditorium a ICR New York, pe 18 ianuarie, printr-un eveniment cultural unic și academic complex, intitulat „Eminescu – Opus Magnum“, informează ICR New York.
Evenimentul va debuta cu dezvelirea portretului lui Mihai Eminescu, pe care pictorul Alexandru Darida l-a dăruit ICR New York. Va urma simpozionul „Eminescu – Opus Magnum“ la care vor fi prezentate mai multe comunicări și la care sunt invitați ambasadorul Misiunii Permanente a României pe lângă Națiunile Unite la New York, Simona-Mirela Miculescu, și consulul general al României la New York, Ioana-Gabriela Costache.
În continuarea evenimentului va avea loc un concert de lucrări selectate din perioada romantismului muzical în interpretarea pianistului Matei Varga și un recital din poezia lui Mihai Eminescu în limba engleză, în traducerea și interpretarea lui Adrian G. Sahlean.
De asemenea, în cadrul evenimentului dedicat lui Mihai Eminescu va fi prezentată expoziția intitulată „Dintre sute de catarge“, reflectând multiplele direcții ale artelor vizuale și impactul operei lui Eminescu asupra artei plastice. Ansamblul de lucrări plastice va fi curatoriat de Viorica Colpacci, directorul Galeriei românești „Spiritus“.
Vor fi expuse icoane pe sticlă create de copiii de la Biserica „Sf. Pantelimon“ din București, dar și lucrări ale artiștilor Viorica Colpacci și Mihai Caranica (sculptură), Iana Bartea (grafică), Despina Amăriuței, Ruxandra Dumitrescu, Mitzura Salgian (pictură), Maria Tăzlăuanu (artă digitală), Dumitru Dumitrescu (artă decorativă).
O galerie de portrete ale poetului național și de fotografii inedite însoțite de reproduceri, la scară mărită, ale filelor de manuscris, dar și imagini ale lucrărilor de artă monumentală românească dedicate poetului va fi prezentată în holul ce deschide sala Auditorium.
Agerpres

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS