20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDr. Hisham, medicul olteano-sudanez din Mischii

Dr. Hisham, medicul olteano-sudanez din Mischii

Sistemul de sănătate din Mischii este bine pus la punct, locuitorii din comună beneficiind de asistenţă medicală continuă. Printre medicii care se ocupă de sănătatea localnicilor se numără Hisham Tageldin Mohamed Osman, unul dintre cei mai iubiţi doctori din zonă. Acesta s-a născut la Khartoum, Sudan, dar a ales să se stabilească în Oltenia în urmă cu mai bine de 20 de ani. „În România sunt din 1988, când statul sudanez m-a trimis ca student bursier. Am făcut Facultatea de Medicină, m-am îndrăgostit de România, de poporul român. Apoi m-am căsătorit. Soţia e din zona asta“, a declarat dr. Hisham Tageldin Mohamed Osman, care a explicat că practică medicina în Oltenia din 1996. Mult timp a fost cunoscut ca „dom’ doctor Negru“ din Bulzeşti, dar în timp a reuşit să-şi extindă activitatea şi în Mischii, având o serie de pacienţi din zonă, dar şi din Craiova.

„Existenţa mea ca medic depinde de pacient“

Secretul reuşitei sale constă în faptul că s-a implicat. „Ţinând cont că am devenit unul din zonă, am încercat să fac ceva ieşit din comun din medicina de familie. Pacienţii îi atragi cu ceea ce le oferi. Dacă sunt mulţumiţi de serviciile pe care le oferi, ei vin singuri şi automat ai activitate. Existenţa mea ca medic depinde de pacient. Pacientul mă dă afară și tot el mă aduce în cabinet. Noi, medicii de familie, suntem obligaţi să oferim servicii cât mai bune pentru ca pacienţii să fie mulţumiţi“, a precizat dr. Hisham Tageldin Mohamed Osman. Acesta a atras atenţia asupra faptului că medicina de familie este o medicină primară, dar din ea porneşte totul. „Ca medic de familie trebuie să faci o profilaxie, să reduci riscul ca pacientul să ajungă la spital într-o stare critică“, a adăugat dr. Hisham.

„Trebuie să convingi oamenii să vină la medic de câte ori au nevoie“

Făcând o comparaţie între modul în care se face medicină în mediul rural şi în mediul urban, Osman a explicat că la ţară, medicina de familie se practică mult mai greu. „Tratăm pacienţi cărora le e greu să ne asculte ce trebuie să facă pentru ca să nu ajungă rău sau ce trebuie să ia. E greu şi pentru că trebuie să convingi oamenii să ia tratamentul zilnic şi să vină la medic de câte ori au nevoie“, a spus dr. Hisham Tageldin Mohamed Osman. În plus, în mediul rural, populaţia este îmbătrânită şi solicită foarte des consult la domiciliu. Astfel, după ora 12.00 sau 13.00, medicul se pregăteşte de teren. Asta face ca în medicina de la ţară să fie puţin mai multă muncă faţă de medicina din oraş“, a adăugat medicul.

Minicentru medical
Dacă în urmă cu mai mulți ani locuitorii din Mischii care aveau probleme medicale erau nevoiți să se deplaseze în mai multe locuri pentru a beneficia atât de asistenţă medicală, cât şi de medicamente, acum, lucrurile s-au schimbat. De câţiva ani, în comună există un minicentru medical, în cadrul căruia funcţionează un cabinet medical de medicină de familie, farmacia şi stomatologia.

Servicii medicale permanente
Pentru a se asigura că reuşesc să ofere în permanenţă servicii medicale rapide, în apropiere de Mischii, în comuna Bulzeşti (la Frăţila), există un „centru de permanenţă“ dotat cu o ambulanţă mică, numită ACD. „Specialitatea noastră e medicina de familie. Avem însă studii suplimentare cu competenţă de urgenţă, astfel că de la ora 3.00 ne transformăm în medici de urgenţă“, a spus dr. Hisham.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS