22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Copilărie surdă

Băieţelul care abia a împlinit un an şi opt luni a venit pe lume cu trupuşorul chinuit de boli, de la tetrapareză spastică şi retard psihomotor, la strabism convergent. Deşi face terapie, nu poate să meargă. Râde însă aproape tot timpul, mai ales când se ştie în siguranţă, în braţele mamei sau ale tatălui. Acum, medicii i-au descoperit şi probleme cu auzul. Pentru o proteză, are nevoie de 10.000 de lei.

Rareş a fost un copil dorit, programat chiar, cum spune Alina, mămica sa. Camera în care stă acum, plină de culoare şi viaţă, a fost pregătită cu mult înainte să vină pe lume. Problemele au început din timpul sarcinii, una toxică, aşa cum au numit-o medicii de la început. „Am stat în spital din prima lună. Nu puteam să mănânc, nu puteam să beau. Aveam 46 de kilograme. Acum am 80“, povesteşte Alina. „Pe la cinci luni şi jumătate, am vomitat sânge. «Zaţ de cafea», au spus doctorii de la Spitalul nr. 1, care m-au trimis la Infecţioase, crezând că am hepatită. N-a ieşit nimic. Pe la şase luni, m-au operat de apendicită, cu anestezie totală. Abia o lună mai târziu am început să mă simt mai bine şi să nu mai stau prin spitale“, continuă femeia, lăsându-l pe copil pe covorul moale şi colorat.
Bucuros, Rareş se îndreaptă de-a buşilea spre locul din care răzbat până la el imaginile de la televizor. Întinde mâna şi râde bucuros. „Nu-şi controlează prea bine mişcările corpului, însă, de ceva timp, reuşeşte să-şi ţină căpşorul. Iar de o săptămână încoace se dă singurel jos din pat şi a început să stea în genunchi. Ce fericiţi am fost când l-am văzut! În funduleţ nu poate sta şi nu poate nici să meargă. În rest, e un copil vioi, care râde mereu“, adaugă Alina.

Proteza auditivă

Rareş s-a născut la şapte luni. Avea 1,200 kg şi 39 de centimetri lungime. „Doctorii mi-au spus că nu este un prunc normal. Să-l las în spital, că ăsta nu e copil de dus acasă, că va sta toată viaţa în scaunul cu rotile“, povesteşte în continuare mămica. „Am stat două luni cu el în spital. Era alimentat numai prin tub. A făcut icter prelungit. A fost un chin“, continuă ea. Abia la patru luni, medicul pediatru i-a recomandat un control la neuropsihiatrie. Pentru Rareş, parcă s-a deschis cutia Pandorei, plină cu boli şi necazuri: tetrapareză spastică, retard psihomotor, microcefalee, strabism convergent. „Nici nu ştiam ce înseamnă toate astea, cum se manifestă, cum trebuie tratate. Am aflat în timp, tot mergând prin policlinici şi spitale, în Craiova şi la Bucureşti. Ne obişnuiserăm cu gândul, mai ales că am început şi terapia. Dar, ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, medicii au descoperit acum că Rareş nici nu aude, că suferă de hipoacuzie neurosenzorială profundă bilaterală. O şansă pentru el ar fi să facă logopedie şi să folosească o proteză auditivă, care ne-ar costa o sută de milioane (10.000 de lei – n.r.). Ar mai fi o soluţie, cea a implantului cohlear, dar nici nu ne putem gândi la el, este mult prea scump! Varianta protezei este mai realistă, deşi, în prezent, nu avem de unde să dăm atâţia bani“, explică mama micuţului.

Ajutor pentru Rareş
S-a născut cu numeroase boli, ca şi cum trupul lui mic le-ar fi putut opune rezistenţă. Lui Rareş timpul nu i-a adus nimic bun. Alte boli s-au adăugat celor existente. Acum, copilul de aproape doi ani are nevoie de ajutorul nostru pentru a putea auzi. Proteza pe care părinţii trebuie să o achite costă 10.000 de lei, bani pe care nu-i au. Dacă doriţi să-l ajutaţi pe Rareş să audă, o puteţi suna pe Alina la numărul de telefon 0746/670.085.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS