24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriANAF, obligată să-ți spună ce datorii ai înainte de a te face de râs

ANAF, obligată să-ți spună ce datorii ai înainte de a te face de râs

Înainte ca ANAF să dea publicității numele celor cu datorii către bugetul de stat, Fiscul  este obligat să le trimită oamenilor și firmelor la domiciliu somații de plată (FOTO: Claudiu Tudor)
Înainte ca ANAF să dea publicității numele celor cu datorii către bugetul de stat, Fiscul
este obligat să le trimită oamenilor și firmelor la domiciliu somații de plată (FOTO: Claudiu Tudor)

Fiscul trimite o singură dată înștiințare la domiciliul persoanelor fizice, pentru a le informa despre existența unor datorii către stat. Dacă nu sunt găsiți acasă debitorii, atunci ei află de pe internet că sunt datornici la stat. Pe acele liste sunt trecuți și cei înștiințați, și cei neinformați. Dar atenție! ANAF și direcțiile de impozite și taxe locale sunt obligate prin lege să vă notifice că aveți datorii, înainte să vă publice numele pe site-ul instituției.

Publicarea pe internet a listelor cu datornicii persoane fizice a creat mari nemulțumiri, în special în rândul celor care și-au regăsit numele pe site-ul ANAF, pe motiv că le sunt date publicității datele personale, încălcându-se legislația privind utilizarea datelor cu caracter personal. Autoritatea de resort s-a autosesizat și a anunțat că va demara o verificare, pentru a vedea dacă ANAF avea dreptul sau nu să publice date de identificare a unor persoane. În același timp, reprezentanții ANAF susțin că este o obligație a Fiscului să publice acele liste cu datornici, persoane fizice și persoane juridice. „Potrivit articolului 162 din Codul de procedură fiscală, adică din Legea nr. 207/2015, este o obligație legală a ANAF să publice pe pagina de internet propria listă a debitorilor, persoane fizice care înregistrează obligații restante către bugetul consolidat al statului, precum și cuantumul acelor debite“, a precizat un reprezentant al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.
Chiar dacă o persoană fizică sau juridică va contesta sumele de plată, acele sume vor rămâne publicate pe site-ul instituției până când se soluționează cazul în instanță sau până se rezolvă contestația. În schimb, după ce contribuabilul obține suspendarea actului administrativ fiscal într-o formă sau alta, atunci va fi scos de pe lista publică a datornicilor, afișată pe internet.

Din trei în trei luni, firmele și persoanele fizice află ce bani datorează statului

ANAF actualizează din trei în trei luni listele cu datornicii pe pagina de internet a instituției, listă pe care sunt enumerate atât persoanele fizice care nu au fost găsite la domiciliu, cât și cele care au fost înștiințate că datorează bani statului. Partea bună a acestei obligativități de a reînnoi listele cu datornici din trei în trei luni este aceea că Fiscul nu mai poate veni după trei – patru ani să constate că nu ți-ai achitat în ultimii ani o datorie către stat de care nu știai și instituția din subordinea ANAF nu te-a anunțat vreodată. Ci, din trei în trei luni, Finanțele trebuie să îți comunice ce debite ai de plată (dacă ai), indiferent dacă ești persoană fizică sau juridică.

Fiscul și direcțiile de impozite și taxe trebuie să vă anunțe în prealabil

Autoritățile care publică pe site listele cu datornici pe care le actualizează din trei în trei luni trebuie să treacă în acele tabele doar datoriile actuale ale persoanelor și firmelor. Potrivit Codului de procedură fiscală, lista datornicilor „cuprinde obligațiile fiscale restante la sfârșitul trimestrului și neachitate la data publicării listei“.
Somațiile de plată trebuie trimise datornicilor înainte ca numele lor să fie publicate pe acele liste. Același articol 162 din Codul de procedură fiscală prevede și faptul că atât organele ANAF din teritoriu, cât și Fiscul local (adică direcțiile de impozite și taxe de pe lângă primării) trebuie să înștiințeze în prealabil contribuabilii persoane fizice care datorează sume de bani bugetului consolidat. Aliniatul (3) de la art. 162 prevede: „(3) Înainte de publicare, obligațiile fiscale restante se notifică debitorilor. Obligațiile fiscale ale sediilor secundare plătitoare de salarii și venituri asimilate salariilor se notifică persoanei în structura căreia acestea funcționează“.
Reprezentanții DGRFP Craiova susțin că datornicii persoane fizice din Oltenia care apar pe lista debitorilor publicată zilele trecute de ANAF „au fost înștiințați în prealabil cu privire la sumele pe care le au de plată, prin transmiterea de înștiințări la domiciliu de la Unitatea de imprimerie de la Râmnicu Vâlcea, cu confirmare de primire. Există și persoane care nu au fost găsite la domiciliu de către Poștă. Acele persoane se vor regăsi pe listele publicate de ANAF pe internet, dar majoritatea datornicilor au fost înștiințați înainte de a fi publicați pe internet“, susține un reprezentant al DGRFP Craiova.
Din păcate, o persoană care nu se află în localitatea de domiciliu sau care muncește în străinătate nu poate afla prin scrisoarea de la Fisc despre faptul că este datornică la stat. „Doar o singură dată se trimite scrisoare de informare la domiciliul debitorului. Dacă nu este găsit acasă, atunci i se publică numele și suma de plată direct pe internet. Numele cu listele se actualizează o dată la trei luni“, mai spun oamenii Fiscului doljean.
Peste 4.700 de persoane fizice din Dolj se află pe acele liste de persoane fizice cu debite către bugetul consolidat al statului.

Fiscul e obligat să șteargă numele de pe listă în 15 zile de la plata datoriei

Codul de procedură fiscală prevede tot la articolul 162 că după ce datornicii achită debitul restant, autoritățile au o perioadă strictă de timp la dispoziție în care să scoată datele fostului debitor de pe „Lista rușinii“. Concret, legislația fiscală prevede: „(4) În termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale datorate, organul fiscal competent operează modificările pentru fiecare debitor care și-a achitat aceste obligații“.
Ori de câte ori contribuabilul obține suspendarea executării actului administrativ fiscal „în condițiile Legii nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, sunt aplicabile prevederile alin. 4“, se mai arată în Codul de procedură fiscală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS