6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSurse alternative de încălzire a locuințelor: panourile radiante

Surse alternative de încălzire a locuințelor: panourile radiante

Aurel Tobescu vinde panouri radiante de circa cinci ani. Tabloul din imagine este un astfel de panou care încălzește încăperile. Funcționează pe energie electrică și are un termostat care reglează temperatura în interior. (FOTO: Lucian Anghel)
Aurel Tobescu vinde panouri radiante de circa cinci ani. Tabloul din imagine este un astfel de panou care încălzește încăperile. Funcționează pe energie electrică și are un termostat care reglează temperatura în interior. (FOTO: Lucian Anghel)

Seamănă cu niște tablouri, dar sunt panouri radiante cu infraroșu, care încălzesc încăperile folosind energie electrică. Aurel Tobescu, un comerciant din Craiova de astfel de panouri radiante, spune că acestea funcționează pe principiul soarelui, adică acela de a încălzi corpurile, pe când sistemele clasice cunoscute de noi încălzesc aerul din încăperi. Dar, atenție, la casele neizolate se poate face condens sau consumul de energie poate fi mai mare decât se estimase inițial.

În ultimii ani au apărut pe piață sisteme de încălzire inovative, ca alternativă la încălzirea în sistem centralizat sau la cea pe bază de gaze naturale. Unul dintre aceste sisteme se referă la panourile radiante care se montează pe pereți sau pe tavan și au rolul de a încălzi corpurile.
„Tehnologia de funcționare a unui panou este bazată pe tehnologia carbon-cristal sau anumite tipuri de panouri sunt realizate pe bază de turmalină. Se emit raze infraroșii de undă lungă, funcționând exact după principiul în care soarele încălzește pământul. Panourile radiante cu infraroșu transformă energia electrică în căldură cu un randament de 98% (…) Se montează un termostat, care a fost ideea noastră, și se obține temperatura dorită programată“, a declarat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege TV, Aurel Tobescu, deținătorul firmei Decarom Service, care se ocupă cu comercializarea și montarea unor astfel de panouri radiante, printre altele. Asemenea dispozitive se montează pe perete și pe tavan și arată ca niște tablouri cu diverse peisaje sau clădiri, astfel încât doar cunoscătorii își pot da seama că respectivele sunt dispozitive de încălzire a locuinței.

Cât consumă astfel de panouri radiante

Panourile radiante funcționează pe bază de energie electrică, dar specialistul contactat de GdS susține că panourile radiante cu infraroșu au consum mic de energie și sunt mult mai avantajoase ca și eficiență, față de sistemele clasice, cunoscute publicului larg, făcând o economie de 50% pe termen lung, față de sistemele clasice. Însă, consumul de energie trebuie bine calculat dinainte. Reprezentantul Decarom susține că pentru un apartament cu două camere, panourile ar consuma energie cât un calorifer electric pe ulei.
„Într-o cameră de 20 de metri pătrați, la un volum de 50 de metri cubi, lucrurile stau astfel: putem încălzi un metru cub cu 20 de wați pe oră sau cu 40-50 de wați, dacă nu e bine izolată încăperea. Deci, într-o astfel de cameră ne-ar trebui un panou care să consume un kilowatt într-o oră. Asta înseamnă 50 de bani pe oră. La un timp de funcționare de șase-opt ore pe zi, în funcție de temperaturile de afară și de gradul de izolație al clădirii, înseamnă trei-patru lei pe zi și ajungem la 80-90 de lei pe lună pentru încălzirea unei camere de 20 de metri pătrați“, a explicat specialistul în astfel de panouri, precizând că acestea funcționează după termostat, astfel că se opresc atunci când ating temperatura programată și repornesc atunci când scade temperatura în încăperea respectivă. Cu alte cuvinte, un panou care consumă energie de un kilowatt pe oră ar putea încălzi o sufragerie sau un dormitor mai mare, dar costul cu energia depinde de numărul de ore în care respectivul panou este ținut în priză.

Dacă locuința nu e bine izolată, consumul de energie este mare

Aurel Tobescu și firma sa montează astfel de panouri radiante de aproape cinci ani în toată Oltenia. Foarte multe astfel de dispozitive au fost montate în Calafat, unde de ani buni nu există sistem centralizat de încălzire și nu există nici alte posibilități pentru locuitorii de la blocuri care doresc să își încălzească locuințele.
„Avem case în care există doar aceste sisteme de încălzire. Un exemplu concret, la o casă de pe Centura de Nord, cu amprenta la sol de 90 de metri pătrați și cu etaj (deci 180 de metri pătrați), proprietarul a plătit acum trei ani, când a fost o iarnă deosebit de grea, 1.000 de lei pe lună pentru încălzirea întregii case, în condițiile în care avea și aparate electrice. (…) Încălzirea cu panouri radiante înseamnă o economie de 50% pe zece ani, față de alte sisteme de încălzire clasice“, a mai spus Aurel Tobescu. În cadrul emisiunii „Economia Sudului“, Tobescu a spus că unii clienți sunt nemulțumiți de consumul de energie electrică al acelor panouri și de faptul că a apărut condens pe pereți la unele locuințe ale utilizatorilor de panouri radiante.
„Părerile sunt împărțite. Nu spun că toată lumea este mulțumită de panouri, dar acelea care se instalează se pun în funcție de calculul energetic care s-a făcut. Unii sunt nemulțumiți de consumul de energie electrică, pentru că în orice locuință trebuie să transferi «punctul de rouă» cât mai în exteriorul peretelui. Prin materialele pe care le folosesc unii oameni la locuințe, dacă punctul de rouă este la interior se creează vapori de apă, care condensează și atunci încep să curgă pe pereți. Or, dacă ai o casă din bolțari, atunci orice sistem de încălzire utilizat este mare consumator“, a spus întreprinzătorul, atrăgând atenția că panourile radiante sunt eficiente pentru a încălzi locuințele foarte bine izolate. „Punctul de rouă“ este temperatura critică la care vaporii de apă se transformă în lichid.

Cât costă astfel de panouri radiante

Tobescu a mai spus că astfel de panouri sunt nepoluante, nu sunt nocive pentru organism, nu necesită autorizare pentru funcționare, nu necesită cheltuieli cu service și au o durată de zece ani, cu o garanție care se acordă pentru cinci ani. Investiția inițială pentru un apartament cu două camere este de peste 3.300 de lei, presupunând panouri de dimensiuni diferite în fiecare cameră, în bucătărie și baie, fiecare cu termostate digitale programabile. Pentru o casă, costurile cu achiziționarea și montarea de panouri radiante pornesc de la 7.000-8.000 de lei.
Mai multe detalii despre aceste panouri și despre altele puteți afla urmărind pe internet emisiunea „Economia Sudului“ (în partea a doua se vorbește despre aceste noutăți ale tehnicii), pe www.alege.tv sau pe www.gds.ro.

Există și panouri cu turmalină

Panourile radiante care au turmalină ar fi și acestea ecologice, a spus Aurel Tobescu. Turmalina este folosită și la fizioterapie și este un cristal magnetic, „fiind singurul mineral care inversează polii magnetici și are sarcină electrică permanentă, care încălzit emite raze infraroșii“, a mai explicat reprezentantul Decarom Service. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS