Surse alternative de încălzire a locuințelor: panourile radiante

Autori


Seamănă cu niște tablouri, dar sunt panouri radiante cu infraroșu, care încălzesc încăperile folosind energie electrică. Aurel Tobescu, un comerciant din Craiova de astfel de panouri radiante, spune că acestea funcționează pe principiul soarelui, adică acela de a încălzi corpurile, pe când sistemele clasice cunoscute de noi încălzesc aerul din încăperi. Dar, atenție, la casele neizolate se poate face condens sau consumul de energie poate fi mai mare decât se estimase inițial.

În ultimii ani au apărut pe piață sisteme de încălzire inovative, ca alternativă la încălzirea în sistem centralizat sau la cea pe bază de gaze naturale. Unul dintre aceste sisteme se referă la panourile radiante care se montează pe pereți sau pe tavan și au rolul de a încălzi corpurile.

„Tehnologia de funcționare a unui panou este bazată pe tehnologia carbon-cristal sau anumite tipuri de panouri sunt realizate pe bază de turmalină. Se emit raze infraroșii de undă lungă, funcționând exact după principiul în care soarele încălzește pământul. Panourile radiante cu infraroșu transformă energia electrică în căldură cu un randament de 98% (…) Se montează un termostat, care a fost ideea noastră, și se obține temperatura dorită programată“, a declarat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege TV, Aurel Tobescu, deținătorul firmei Decarom Service, care se ocupă cu comercializarea și montarea unor astfel de panouri radiante, printre altele. Asemenea dispozitive se montează pe perete și pe tavan și arată ca niște tablouri cu diverse peisaje sau clădiri, astfel încât doar cunoscătorii își pot da seama că respectivele sunt dispozitive de încălzire a locuinței.

Cât consumă astfel de panouri radiante

Panourile radiante funcționează pe bază de energie electrică, dar specialistul contactat de GdS susține că panourile radiante cu infraroșu au consum mic de energie și sunt mult mai avantajoase ca și eficiență, față de sistemele clasice, cunoscute publicului larg, făcând o economie de 50% pe termen lung, față de sistemele clasice. Însă, consumul de energie trebuie bine calculat dinainte. Reprezentantul Decarom susține că pentru un apartament cu două camere, panourile ar consuma energie cât un calorifer electric pe ulei.

„Într-o cameră de 20 de metri pătrați, la un volum de 50 de metri cubi, lucrurile stau astfel: putem încălzi un metru cub cu 20 de wați pe oră sau cu 40-50 de wați, dacă nu e bine izolată încăperea. Deci, într-o astfel de cameră ne-ar trebui un panou care să consume un kilowatt într-o oră. Asta înseamnă 50 de bani pe oră. La un timp de funcționare de șase-opt ore pe zi, în funcție de temperaturile de afară și de gradul de izolație al clădirii, înseamnă trei-patru lei pe zi și ajungem la 80-90 de lei pe lună pentru încălzirea unei camere de 20 de metri pătrați“, a explicat specialistul în astfel de panouri, precizând că acestea funcționează după termostat, astfel că se opresc atunci când ating temperatura programată și repornesc atunci când scade temperatura în încăperea respectivă. Cu alte cuvinte, un panou care consumă energie de un kilowatt pe oră ar putea încălzi o sufragerie sau un dormitor mai mare, dar costul cu energia depinde de numărul de ore în care respectivul panou este ținut în priză.

Dacă locuința nu e bine izolată, consumul de energie este mare

Aurel Tobescu și firma sa montează astfel de panouri radiante de aproape cinci ani în toată Oltenia. Foarte multe astfel de dispozitive au fost montate în Calafat, unde de ani buni nu există sistem centralizat de încălzire și nu există nici alte posibilități pentru locuitorii de la blocuri care doresc să își încălzească locuințele.


„Avem case în care există doar aceste sisteme de încălzire. Un exemplu concret, la o casă de pe Centura de Nord, cu amprenta la sol de 90 de metri pătrați și cu etaj (deci 180 de metri pătrați), proprietarul a plătit acum trei ani, când a fost o iarnă deosebit de grea, 1.000 de lei pe lună pentru încălzirea întregii case, în condițiile în care avea și aparate electrice. (…) Încălzirea cu panouri radiante înseamnă o economie de 50% pe zece ani, față de alte sisteme de încălzire clasice“, a mai spus Aurel Tobescu. În cadrul emisiunii „Economia Sudului“, Tobescu a spus că unii clienți sunt nemulțumiți de consumul de energie electrică al acelor panouri și de faptul că a apărut condens pe pereți la unele locuințe ale utilizatorilor de panouri radiante.

„Părerile sunt împărțite. Nu spun că toată lumea este mulțumită de panouri, dar acelea care se instalează se pun în funcție de calculul energetic care s-a făcut. Unii sunt nemulțumiți de consumul de energie electrică, pentru că în orice locuință trebuie să transferi «punctul de rouă» cât mai în exteriorul peretelui. Prin materialele pe care le folosesc unii oameni la locuințe, dacă punctul de rouă este la interior se creează vapori de apă, care condensează și atunci încep să curgă pe pereți. Or, dacă ai o casă din bolțari, atunci orice sistem de încălzire utilizat este mare consumator“, a spus întreprinzătorul, atrăgând atenția că panourile radiante sunt eficiente pentru a încălzi locuințele foarte bine izolate. „Punctul de rouă“ este temperatura critică la care vaporii de apă se transformă în lichid.

Cât costă astfel de panouri radiante

Tobescu a mai spus că astfel de panouri sunt nepoluante, nu sunt nocive pentru organism, nu necesită autorizare pentru funcționare, nu necesită cheltuieli cu service și au o durată de zece ani, cu o garanție care se acordă pentru cinci ani. Investiția inițială pentru un apartament cu două camere este de peste 3.300 de lei, presupunând panouri de dimensiuni diferite în fiecare cameră, în bucătărie și baie, fiecare cu termostate digitale programabile. Pentru o casă, costurile cu achiziționarea și montarea de panouri radiante pornesc de la 7.000-8.000 de lei.

Mai multe detalii despre aceste panouri și despre altele puteți afla urmărind pe internet emisiunea „Economia Sudului“ (în partea a doua se vorbește despre aceste noutăți ale tehnicii), pe www.alege.tv sau pe www.gds.ro.

Există și panouri cu turmalină

Panourile radiante care au turmalină ar fi și acestea ecologice, a spus Aurel Tobescu. Turmalina este folosită și la fizioterapie și este un cristal magnetic, „fiind singurul mineral care inversează polii magnetici și are sarcină electrică permanentă, care încălzit emite raze infraroșii“, a mai explicat reprezentantul Decarom Service. Comenteaza acum

Alte stiri

9 iunie 2018

Papa Francisc pledează pentru trecerea la energii “curate”

Papa Francisc a pledat sâmbătă în faţa liderilor din industria petrolului pentru trecerea la energii “curate” şi a avertizat că schimbările climatice riscă să distrugă omenirea. “Civilizaţia are nevoie de energie, dar folosirea ...

Sumarul ediției de luni, 22 decembrie 2014

Actualitate

» Parlamentarii PNL au sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea bugetului de stat pe 2015
» Bănia şi-a premiat scriitorii
» Arbitrii doljeni au fost premiaţi
» Investiţii la Murgaşi
» Primele imagini filmate de dronă la locul prăbuşirii elicopterului SMURD au fost date publicităţii
» Craiova, 22 decembrie 1989
» Klaus Iohannis și-a numit cinci consilieri prezidențiali la Cotroceni
» MAE lansează „Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă – 2014”
» Prognoza meteo: Temperaturi de primăvară la Crăciun

Local

» Un bărbat a fost lovit de o maşină, pe strada Calea lui Traian din Râmnicu Vâlcea
» Mehedințiul, reprezentat la Viena
» Olt: Percheziţii la domiciliul unui bărbat bănuit de comercializare ilegală de tutun
» Olt: Proiectul pentru construcţia centurii oraşului Slatina a primit finanţare
» Olt: Aproximativ 200 de locuri de muncă disponibile în întreg judeţul

Dolj

» Bănia și-a premiat scriitorii
» Semafoarele „inteligente“ din Craiova, undă verde la haos
» Ce schimbări cer profesorii în noua Lege a Educației
» Factura la căldură s-a încins puțin
» Ziua victoriei Revoluţiei, marcată şi la Craiova
» Cerșetoria, meseria copilului lipsit de noroc
» Dr. Maria Moța: Avem bolnavi care din cauza condițiilor refuză internarea
» Solomon și Nicoleta Miulescu, la judecată pentru abuz în serviciu
» Un sfert dintre agricultorii din Brabova, fără subvenția de la APIA
» Cum pot fura unii comercianți statul chiar și cu casa de marcat
» În prag de Sărbători, sute de copii îşi plâng de dor părinţii
» Unitatea de Primiri Urgențe are constructor
» UPDATE Craiova: Un deţinut a evadat din Penitenciarul Pelendava
» Antonie Solomon, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
» „Dorel“ i-a lăsat fără subvenția de la APIA
» Câinii Craiovei cred în Moș Crăciun
» Craiova: Seară de poezie şi muzică dedicată eroilor neamului
» Dolj: O parte din oamenii din Zănoaga nu au apă potabilă din cauza fântânilor inundate

Gorj

» Eroii-martiri din 1989 au fost comemorați la Târgu Jiu
» Un nou post de jandarmi montani în judeţul Gorj
» Gorj: O femeie a murit într-un accident rutier provocat de soţul său

Sport

» Incertitudinea planează asupra ACSVM Craiova
» Donose vrea sănătate și pe CSU în Liga Europa
» Trei titluri balcanice pentru sportivii de la Wu-Quan Li
» SCM a câștigat turneul de la Vâlcea
» Dacă înving Timba, au sărbători liniștite
» Fotbal – Andrei Dumitraș a semnat cu CS Universitatea Craiova
» Fotbal – Ciucă merge în Moldova să-l ajute pe Napoli să salveze Iaşiul
» Fotbal – Tottenham a acceptat să-l împrumute pe Chiricheş la AS Roma
» Fotbal – Burleanu, contrazis de Tocală în privința banilor solicitați de la MTS
» Tenis de masă – Elizabeta Samara, cea mai bună jucătoare română din 2014
» Fotbal – Moșul i-a vizitat și pe micuții de la CSS Craiova

Bani & Afaceri

» „Telecom“ – megaproiectul de 65 de milioane de euro al Băniei

Magazin

» A mâncat 363 de aripioare de pui în 30 de minute
» Horoscop
» Bancul zilei

Top