16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUniversitatea din Craiova acordă subvenţii micilor întreprinzători

Universitatea din Craiova acordă subvenţii micilor întreprinzători

Instituţia derulează un proiect POSDRU de 3,5 milioane de euro prin care instruieşte beneficiarii să acceseze fonduri europene şi să iniţieze mici afaceri. 20 dintre ei primesc burse şi subvenţii pentru începerea afacerilor.

Universitatea din Craiova, instituţia care derulează proiectul „Stimularea spiritului antreprenorial şi a mediului de afaceri prin îmbunătăţirea performanţelor întreprinderilor şi dezvoltarea competenţelor manageriale şi antreprenoriale“, finanţat din Fondul Social European (FSE) în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a organizat ieri o întâlnire cu beneficiarii de burse şi subvenţii care vor să iniţieze o afacere. Proiectul, derulat în perioada 2010 – 2013, are un buget de circa 3,5 milioane de euro şi este coordonat de Facultăţile de Economie şi Administrarea Afacerilor şi Drept şi Ştiinţe Administrative. Aproape 1.000 de persoane din regiunile Sud-Vest Oltenia şi Sud Muntenia se pot instrui pentru a deveni manageri de proiecte, experţi în achiziţii publice şi fonduri structurale, iniţierea şi derularea unei afaceri.
Printre cei selectaţi se numără întreprinzători, persoane de conducere din cadrul IMM-urilor, angajaţi în mediul public sau privat, precum şi persoane interesate de iniţierea unei afaceri. În cadrul proiectului, pentru cei care vor să iniţieze mici afaceri se vor acorda zece burse în valoare de câte 2.000 lei/lună şi alte zece subvenţii în valoare de câte 10.000 de lei. Până în prezent, s-au acordat nouă burse şi șapte subvenţii. Beneficiarii au fost convocaţi pentru discuţii, apoi vor primi banii.
Aceste afaceri vor fi monitorizate, în sensul că ele trebuie menţinute cel puţin trei ani de la primirea acestor finanţări. Beneficiarii finanţărilor vor să deruleze mici afaceri în domeniul cercetării, în apicultură, contabilitate, servicii de copy-shop etc.
Oana Cercelaru, studentă în anul III, vrea să-şi înfiinţeze o firmă pentru sondarea opiniei publice, inginerul Adrian Lăculiceanu din Târgovişte intenţionează să pună pe picioare o întreprindere individuală de cercetare. „Am 12 brevete de invenţie. Fac cercetări în domeniul vehiculelor cu acţionare umană, motoarelor, nauticii. După realizarea unor prototipuri, vreau să dezvolt un parteneriat cu firme interesate să-mi preia invenţiile“, a spus Adrian Lăculiceanu. Alţi doi beneficiari din Dolj şi Gorj vor să-şi deschidă pepiniere silvice. Proiectul derulat de Universitatea din Craiova a fost dat exemplu de bune practici în materie în cadrul unui workshop organizat de Autoritatea de Management (AM) a POSDRU, spun reprezentanţii instituţiei. Tot în cadrul proiectului, vor fi organizate workshop-uri pentru a afla dificultăţile din mediul antreprenorial şi prezentarea măsurilor pentru sprijinirea IMM-urilor. Grupul-ţintă beneficiază de centre-pilot la Craiova şi Târgovişte, de o pagină web (www.antreprenorial.ro) şi o platformă interactivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS