17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSlatina îşi reabilitează blocurile, Craiova mai aşteaptă

Slatina îşi reabilitează blocurile, Craiova mai aşteaptă

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și Primăria Slatina au semnat ieri la Craiova un nou contract de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor. Este vorba despre o sumă nerambursabilă de 1,6 milioane de lei, diferența de 1,2 milioane de lei fiind acoperită din bugetul local al orașului. Spre deosebire de Craiova, blocurile din Slatina sunt reabilitate termic în proporție de 50% și beneficiază și de distribuția pe orizontală a utilităților. Slatina a avut avantajul că a început proiectele de reabilitare în urmă cu șapte ani.

Slatina va avea în curând majoritatea blocurilor reabilitate termic. Primarul orașului, Minel Prina, și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, au semnat ieri la Craiova un nou contract de finanțare parțial din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Proiectul prevede lucrări de reabilitare termică pentru 588 de apartamente din 23 de blocuri: izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare existente, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, termo-hidroizolarea terasei și termoizolarea terasei, acolo unde există șarpante, și izolarea termică a planșeului de peste subsol. În proiect au intrat familiile al căror venit mediu a fost sub 350 de euro pe lună, iar suma totală care se va cheltui pentru reabilitare este de 2,8 milioane de lei. Din aceștia, 1,6 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.
Primarul Slatinei, Minel Prina, a declarat că fiecare familie va plăti circa 2.700 de lei pentru reabilitarea apartamentului, din care 25% la recepția lucrării, iar diferența eșalonat pe o perioadă de nouă ani.
„S-a făcut un mecanism de finanțare. Când se finalizează lucrarea, deci la data semnării procesului-verbal de recepție, trebuie să dea 25% din valoarea contribuției, restul se recuperează într-o perioadă de nouă ani, deci un an plus încă nouă. Iau ca exemplu un apartament de 50 de metri pătrați. Costurile vor fi de 2.600 – 2.700 de lei. Dacă oamenii nu plătesc, vom aplica Legea finanțelor publice și îi vom recupera“, a spus Prina. Primarul a explicat că a fost dificil să convingă asociațiile de proprietari să intre în acest program în ciuda avantajelor programului.
„Este complicat să-i convingi. În 2007, am mers să conving primele trei blocuri timp de un an. Erau mereu nemulțumiți. După ce am reușit să reabilităm primele blocuri, zvonul s-a dus și toți își doresc acum reabilitarea. Avantajul nostru a fost că noi am început de foarte mult timp. Oamenii au înțeles care sunt avantajele și, din acest punct de vedere, nu mai avem probleme (…) Astăzi semnăm a treia cerere de finanțare și cea mai mare. Sper ca din această iarnă locatarii să beneficieze de avantajele reabilitării. Economia la factura de gaze este la jumătate din costul facturii vechi. În Slatina, avem 50% din blocuri reabilitate, iar după finalizarea acestor contracte depășim 65 la sută“, a precizat Prina.

Distribuție pe orizontală în Slatina

Întrebat dacă blocurile din Slatina au sistem de distribuție pe orizontală, experimentat și abandonat de Primăria Craiova la două blocuri din oraș, primarul Slatinei a precizat că nevoia i-a determinat să meargă pe această variantă. „Peste 70% din apartamentele din Slatina sunt separate, au apometrul de apă la ușă. Este un contract al Companiei de Apă împreună cu municipalitatea, am început-o noi, au continuat-o cei de la Companie. Eu sper ca, în curând, să ajungem la 100%. Este foarte important ca persoana care nu plătește să suporte consecințele. Noi aveam o datorie istorică la CEZ și am luat măsura ca bun-platnicii să aibă apă, iar ceilalți să fie sancționați“, a spus el. Costul pe apartament pentru acest sistem este undeva la 500 de lei cu apometru cu tot.

Proiectele Craiovei – în evaluare

Directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a precizat că proiectele depuse de Primăria Craiova pentru reabilitare termică sunt încă în evaluare. Este vorba despre 155 de blocuri.
„Aplicațiile depuse de Primăria Craiova sunt în evaluare și, pe măsură ce se avizează contractele vă vom invita la semnarea lor. Sunt 12 aplicații pentru 155 de blocuri, proiecte individuale, unele pot să aibă mai multe scări. Primăria nu a putut să facă pentru toate cele 155 de blocuri documentațiile de la început, ele s-au realizat pe parcurs“, a spus Bogheanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS