Investiţiile CJ Dolj, vitale pentru dezvoltare

Autori


De departe cel mai mare investitor al judeţului, Consiliul Judeţean Dolj s-a ridicat şi în 2018 la nivelul aşteptărilor, direcţionând zeci de milioane de euro în domenii încă deficitare, aşa cum sunt sănătatea, transporturile sau protecţia socială. Beneficiind şi de un buget mai mare cu peste un sfert faţă de 2017, CJ Dolj a reuşit să demareze ori să finalizeze zeci de proiecte care, fără îndoială, vor accentua dezvoltarea judeţului şi vor avea un impact direct asupra calităţii vieţii pentru cei mai mulţi dintre doljeni.

Din cei peste 190 de milioane de lei programaţi investiţiilor în 2018, cea mai mare parte a mers la capitolul transporturi. Vorbim despre 61,4 milioane de lei, bani care au fost ori sunt folosiţi pentru modernizarea a peste 210 kilometri de drumuri. Printre acestea, este vorba despre DJ 552 Craiova – Cetate, DJ 542 Dăbuleni – limita judeţului Olt, DJ 643 D Bulzeşti – limita judeţului Vâlcea, DJ 606C Sârsca – limita judeţului Mehedinţi, DJ 561B Segarcea – Valea Stanciului – Zăval sau DJ 561 A Giurgiţa – Pleniţa – limita judeţului Mehedinţi. „Dacă ar fi să ne rezumăm la demersurile privind infrastructura rutieră vom vedea că, în momentul actual, Consiliul Judeţean are depuse 6 proiecte cu finanţare europeană, aflate în diverse stadii, cu o valoare cumulată de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală au mai fost semnate alte 4 contracte, proiecte aflate în curs de implementare. Totalizând, vorbim despre drumuri judeţene cu o lungime de peste 207 kilometri care sunt reabilitaţi sau modernizaţi prin investiţii cu finanţare nerambursabilă: 40,6 kilometri prin PNDL, cu fonduri guvernamentale, în valoare de 29 de milioane de euro, şi 167 de kilometri cu fonduri de la Uniunea Europeană. De asemenea, trebuie menţionat că avem în pregătire şi alte investiţii în infrastructura rutieră, care vizează cel puţin alte două tronsoane de drum, cu o lungime semnificativă“, a declarat Cosmin Vasile.

Terminal nou pentru aeroport

Probabil cel mai important dintre proiectele derulate de-a lungul timpului de CJ Dolj, Aeroportul din Craiova rămâne pe lista de priorităţi a instituţiei, care depune eforturi pentru extinderea terminalelor existente, precum şi construirea unui terminal nou. Investiţiile sunt estimate la 76 de milioane de euro, iar autorităţile judeţene şi-au propus accesarea unor fonduri europene, suma fiind mult prea mare pentru a putea fi suportată din bugetul propriu. „În condiţiile în care, în acest an, am depăşit pragul de 300.000 de pasageri şi nu credem că ne mai desparte mult timp de momentul în care vom depăşi pragul de 500.000 de călători, nu este deloc surprinzător că actualele terminale sunt neîncăpătoare. Tocmai din acest motiv am iniţia în perioada următoare proiectul de extindere a zonelor de sosiri şi plecări, suprafaţa terminalelor urmând să fie mărită cu peste 2.200 mp. Aeroportul Internaţional Craiova rămâne unul dintre principalele noastre obiective investiţionale şi sper că ne vom revedea cât mai curând, pentru a marca împreună o nouă reuşită“, a afirmat vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, care a adăugat că previziunile arată că traficul pe Aeroportul din Craiova va depăşi în următorii ani 1,5 milioane de călători pe an.
Consiliul Judeţean Dolj a alocat deja 2,3 milioane de lei pentru dotarea terminalelor cu aparatură modernă, sisteme și echipamente specifice (detectoare de metale, alimentatorul cu apă potabilă pentru aeronave şi vehiculele pentru cărucioarele de bagaje) şi a demarat lucrările pentru pregătirea terenului, situat în partea de Vest a aeroportului.

Clinică nouă şi multe proiecte în derulare

Bugetul de investiţii pentru 2018 a prevăzut, de asemenea, peste 33 de milioane de lei, bani care au mers către domeniul sănătăţii, CJ Dolj continuând să aloce bani pentru modernizarea şi dotarea unităţilor aflate în subordinea sa. În fruntea listei rămân lucrările de modernizare şi extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, extinderea Centrului Medical de Radioterapie sau amenajarea incintei SCJU. Nu trebuie omis faptul că o parte din aceşti bani au fost folosiţi pentru dotarea cu echipamente medicale a Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, obiectiv inaugurat recent în prezenţa ministrului Sorina Pintea.
Trebuie precizat că CJ Dolj s-a implicat activ în sprijinirea proiectului viitorului Spital Regional de Urgenţă care urmează să fie ridicat la Craiova, o investiţie vitală pentru domeniul sanitar din Oltenia.

Cultura, prioritate în anul Centenarului

Păstrând o tradiţie începută în urmă cu foarte mulţi ani, Consiliul Județean Dolj continuă să privească atent către investiţiile în cultură, un domeniu atât de important, mai ales în anul Centenarului. Construirea Centrului Internaţional „Constantin Brâncuşi“, înfiinţarea Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc, dar şi restaurarea Culelor din Brabova şi Cernăteşti sunt doar câteva dintre proiectele în care CJ Dolj este implicat în prezent. „Ne bucură faptul că, de-a lungul anilor, fie cu alocări din bugetul propriu al CJ Dolj, fie cu finanţare obţinută de la Uniunea Europeană, am reușit să ducem la bun sfârşit mai multe iniţiative pentru păstrarea și promovarea inestimabilului patrimoniu din această zonă. În acest sens, aş aminti demersul pentru restaurarea Muzeului de Artă, o clădire emblematică pentru Oltenia, în care se regăsesc opere ale inegalabilului Constantin Brâncuşi – investiţie realizată printr-un demers cu finanţare europeană. Şi, pentru că am amintit despre Brâncuşi, trebuie spus că, în imediata vecinătate a Palatului «Jean Mihail», Consiliul Judeţean construieşte în prezent un complex turistic şi expoziţional, dedicat în întregime marelui sculptor.
Recent, am semnat contractele de finanţare pentru restaurarea culelor de la Brabova şi Cernăteşti, două clădiri cu statut de monument istoric de interes național, pentru care am obţinut fonduri europene. Un alt obiectiv de finanţare al CJ Dolj este destinat înfiinţării Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc, demers cu finanţare europeană, pentru care am alocat, în acest an, aproape 1,5 milioane de lei. Este un proiect unic la nivel naţional, cu care ne mândrim. Doresc să evidenţiez angajamentul CJ Dolj de a se implica şi în viitor în susţinerea unor astfel de evenimente şi proiecte culturale, pentru că ele dăinuie peste ani şi reuşesc să unească oameni, indiferent de ţară, de tradiţie sau de graniţe“, a declarat vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, care a ţinut să precizeze că instituţia este unul dintre partenerii tradiţionali al mai multor evenimente culturale de prestigiu, aşa cum sunt Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, Festivalul Internaţional „Shakespeare“, Festivalul Internaţional „Adrian Păunescu“ sau Divanul degustătorilor de film și artă culinară.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 21 noiembrie 2018

Actualitate

» Acţiuni la nivel naţional pentru angajarea persoanelor cu dizabilități
» Deputaţii au adoptat legea privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru elevi
» România urcă din nou pe podium la Dubai, la olimpiada caselor solare
» Președintele Iohannis respinge numirea Adinei Florea la DNA
» Acuzaţii de hărţuire sexuală. Ambasadorul Irakului, convocat de urgenţă de MAE
» Preşedintele Iohannis, după ce Laufer l-a acuzat de antisemitism: A picat testul maturităţii. Joacă rolul de portavoce
» Robert De Niro divorţează după 21 de ani de căsnicie
» CExN al PSD se reuneşte din nou astăzi. În ultimele două şedinţe au fost excluşi disidenţi şi s-a făcut remanierea Guvernului Dăncilă
» A fost ales noul preşedinte al Interpolului
» Un martor la procesul lui „El Chapo“ Guzman vorbeşte despre corupţia la nivel înalt. Mită de milioane de dolari
» Cercetătorii israelieni au dezvoltat o metodă de producere a organelor umane personalizate care să nu fie respinse de organism
» Preşedintele Parlamentului European, la Bucureşti. Antonio Tajani are astăzi întâlniri cu Iohannis, Dăncilă, Dragnea şi Tăriceanu

Publireportaj

» CONTEX – ultima ediţie din acest an

Dolj

» Craiova: Simpozionul Național „Marea Unire și începuturile avangardei românești. Sașa Pană și Mișcarea de la Unu. 90 de ani de la înființarea revistei Unu” la Bibilioteca “Aman”
» (VIDEO) Se închid şantierele de pe străzile Craiovei
» Program INSPIRE Cinema Craiova Mercur în perioada 23 – 29 noiembrie
» Se opresc gazele pe mai multe străzi din Craiova
» Jandarmii doljeni au donat sânge
» Craiova: lansarea volumului „Unirea- măreţia unui timp. Dicţionar de personalități și instituții” la “Aman”
» Craiova: Târgul de Crăciun de anul acesta va fi deschis de Gaşca Zurli
» Craiova: Programul evenimentelor de 1 Decembrie
» Dolj: A furat în Italia şi a fost arestat în comuna Lipovu
» (VIDEO) Primarul Craiovei spune cine este de vină pentru frigul din apartamente
» SJU Craiova apelează la cazanele spitalului pentru căldură
» Şoferii craioveni, amendaţi cu 15.000 de lei pentru abateri în trafic
» Craiova: Două femei, prinse în flagrant în timp ce încercau să fure dintr-o casă
» Dolj: A fugit de poliţie, dar a fost prins la scurt timp
» Craiovenii, puşi la îngheţat în apartamente
» Ce soluţii inteligente de monitorizare vor să implementeze în Craiova chinezii de la Huawei
» Fundaţia „Gazeta de Sud“ va oferi burse studenţilor de la Jurnalism
» Chinezul Soso şi problemele lui de la Craiova

Gorj

» Utilaje de deszăpezire pentru străzile din staţiunea Rânca
» Gorj: Florin Preda Dochinoiu, o nouă expoziţie de pictură intitulată „Scrisori de acasă”
» Gorj: Grupare de trafic de droguri şi substanţe etnobotanice, destructurată de DIICOT
» Gorj: Soţ anchetat pentru că nu a respectat ordinul de protecţie
» Gorj: Oraşul Rovinari a rămas fără apă
» Gorj: Opt utilaje au acţionat pe drumurile naţionale
» Gorj: Fost consilier local din Vladimir, declarat incompatibil de ANI

Mehedinţi

» Exerciţiu complex de intervenţie în caz de cutremur în municipiul Drobeta Turnu Severin
» Mehedinţi: Doi oameni, răniţi după ce duba lor a derapat şi a ajuns pe câmp 

Vâlcea

» Vâlcea: Vremea rea amână lucrările de asfaltare din zona centrală
» UPDATE Vâlcea: Dubă răsturnată pe DN7. O persoană a fost rănită

Sport

» Lovitură de teatru în provocarea anului, Ghiță vs Moroșanu
» Fotbal / Arbitrajul video ar putea fi utilizat în actuala ediţie a Ligii Campionilor
» Fotbal / Victorie amară pentru tricolori

Educatie

» Cadre didactice din Dolj, în top 7 directori de şcoli din ţară

Magazin

» Curiozități fascinante din Al Doilea Război Mondial: 21 de lucruri ciudate pe care probabil nu le știaţi
» Cel mai bun oraş din Europa în care îţi poţi petrece o vacanţă de iarnă scăldată în razele soarelui
» Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală
» Reţeta zilei: Prăjitura Intercontinental

Top