11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 2.000 de persoane au participat la "Noaptea cercetătorilor" la Universitatea din Craiova

Peste 2.000 de persoane au participat la „Noaptea cercetătorilor” la Universitatea din Craiova

Peste 2.000 de persoane au participat, vineri seara, la „Noaptea cercetătorilor” la Universitatea din Craiova, un eveniment cu experimente trăsnite şi conferinţe fascinante din diverse domenii ştiinţifice, scrie Agerpres.

În holul central al Universităţii din Craiova participanţii au putut vizita standuri din mai multe domenii: fizică, chimie, matematică, horticultură, agricultură, mecanică, geologie, inginerie electrică, automatică, educaţie fizică şi kinetoterapie, litere, pictură, baze de date.

Fiecare experiment a fost prezentat de profesori şi studenţi specializaţi în domeniu, astfel încât fenomenele ştiinţifice să fie înţelese de cei prezenţi la eveniment, indiferent de nivelul cunoştinţelor. Facultatea de Fizică, de exemplu, a prezentat principiul de funcţionare a unui computer tomograf, un simulator de planuri de tratament utilizate în oncologie, screening oftalmologic şi auditiv gratuit. Experimente au fost prezentate şi la Facultăţile de Chimie, Matematică, Mecanică, Automatică, Horticultură, Agricultură, scrie Agerpres.

„Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce se desfăşoară anual în peste 350 de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând ştiinţa în mijlocul publicului. Tema anului 2018 este „HandlewithScience”/”Tratează cu ştiinţă”, un îndemn de a folosi „mintea ştiinţifică” în faţa provocărilor societăţii actuale – pseudoştiinţă, fake news, ideologii inflexibile, scrie Agerpres.

Universitatea din Craiova se alătură eforturilor a douăsprezece dintre cele mai prestigioase universităţi şi institute de cercetare din România. Printre parteneri se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Fizică Atomică, ELI – Extreme Light Infrastructure, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai, Institutul pentru Fizica Pământului, Universitatea de Vest din Timişoara. „Este o unire de forţe fără precedent pentru promovarea ştiinţei”, au precizat reprezentanţii Universităţii din Craiova.

Programul serii a cuprins şi Science Café, standuri de prezentare ale facultăţilor Universităţii din Craiova, concursuri pentru elevi de liceu şi gimnaziu, activităţi destinate copiilor. În cadrul Science Café s-a desfăşurat conferinţa ştiinţifică „Alfred Nobel şi premiile Nobel”, susţinută de prof. dr. Lars Brink de la Institutul de Tehnologie Chalmers, membru al Academiei Suedeze de Ştiinţe şi al Comitetului Nobel pentru Fizică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS