14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIrak: Alegerile parlamentare în Kurdistan vor avea loc pe 30 septembrie

Irak: Alegerile parlamentare în Kurdistan vor avea loc pe 30 septembrie

Alegerile parlamentare în Kurdistanul irakian vor avea loc pe 30 septembrie şi nu vor fi amânate, a indicat marţi şeful guvernului regiunii autonome într-o conferinţă de presă, informează Agerpres, citând AFP.

”Noi am reafirmat în consiliul de miniştri că trebuie neapărat să aibă loc alegerea parlamentului Kurdistanului la data prevăzută”, a declarat Netchirvan Barzani. ”Nici un partid politic nu a cerut amânarea sa în mod oficial”, a adăugat Barzani, în timp ce circulă informaţii referitoare la o posibilă nouă dată, pentru ca acest scrutin să se ţină după formarea guvernului central de la Bagdad, care întârzie să apară.

Confruntaţi cu divizări, kurzii irakieni suportă printre altele consecinţele nefaste ale scrutinului privind independenţa ţinut în urmă cu aproape un an, în pofida opoziţiei puterii centrale de la Bagdad.

Consultarea, unda tabăra lui ”da” a câştigat în mod larg, s-a soldat cu pierderi teritoriale importante: forţele irakiene au preluat controlul provinciei Kirkuk, bogată în petrol, şi al altor teritorii pe care kurzii le controlau de facto chiar dacă ele erau în afara limitelor oficiale ale regiunii lor.

În prezent, în regiunea autonomă, cele două mari partide tradiţionale se pregătesc să organizeze alegeri, în condiţiile în care alegătorii sunt demoralizaţi de înfrângerea ce a urmat după referendumul privind independenţa.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS