14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de locuințe din nordul țării, afectate grav de inundații

Mii de locuințe din nordul țării, afectate grav de inundații

Inundatii (Foto: Stirileprotv.ro)
Inundatii (Foto: Stirileprotv.ro)

În nordul ţării, aflat până sâmbătă dimineaţă sub cod portocaliu de vreme rea, ploile torenţiale au continuat să aducă necazuri localnicilor, informeaza stirileprotv.ro.

În Botoşani, de pildă, zeci de gospodarii au fost inundate, după ce un pârâu s-a umflat şi a măturat totul în cale. Iar în alte judeţe, şuvoaiele au distrus podeţe şi garduri şi au „muşcat” din asfalt, lăsându-i pe localnici rupţi de lume.

Râul Slănic, din judeţul Buzău, a ieşit vineri din matcă, umflat de ploi, iar viitura a făcut ravagii. A umplut drumurile de apă şi a dărâmat gardurile unor gospodarii, dar şi câţiva stâlpi de electricitate.

În comuna Chiliile, drumul proaspăt asfaltat a devenit impracticabil, iar într-o altă localitate o jumătate din sosea a fost luată de viitura, în timp ce un autoturism a fost răsturnat de şuvoaie. Şi două tractoare au rămas blocate în apă, iar curţile localnicilor au fost inundate.

Şi în judeţul Botoşani, 40 de gospodarii au fost inundate.

O localnica a spus: „Da, eu nu mai am nimic, am avut ceva în grădină şi acum nimic, nimic…”

Un pârâu, transformat subit într-un torent periculos, a luat cu el şi vietăţile din curţile oamenilor şi a lăsat în urmă dezastru.

O bătrână a marturisit„A venit apa buluc de m-am urcat pe un copac şi am stat agăţată acolo.”

Iar un bărbat, în vârstă de 58 de ani, a avut nevoie de ajutorul pompierilor după ce a fost prins în mijlocul apelor.

În tot judeţul, 8.000 de case au rămas fără curent electric, multe drumuri au fost umplute de mâl, iar numeroşi copaci au fost rupţi de vijelie.

În Slănic Moldova, de pe munţi au căzut în schimb zeci de tone de pietre, iar localnicii au muncit cot la cot cu autorităţile.

Femeie: „Ne-am speriat că va veni şi ne va dărâma casa, efectiv, la ce furie avea apă. Nu mă aşteptam să vină apa pe aici, dar a rupt şi a venit. Ca la un tsunami. Vedeam la TV, dar nu ne închipuiam că putem să trăim.”

În zonă sunt avarii importante la reţelele de gaz şi energie electrică. În plus, deocamdată oamenii se descurcă doar cu apă primită de la primărie şi cu alimentele împărţite de cei de la Crucea Rosie.

Şi în Prahova, apele au rupt drumuri, au surpat maluri şi au luat pe sus podețe. În satul Bătrâni, peste 250 de localnici au rămas izolaţi, după ce ploile au reactivat alunecările de teren din zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS