8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSăptămâna de foc. O va revoca Iohannis pe Kovesi sau se ajunge la suspendarea preşedintelui?

Săptămâna de foc. O va revoca Iohannis pe Kovesi sau se ajunge la suspendarea preşedintelui?

Klaus Iohannis ar urma să anunţe, săptămâna viitoare, ce decizie a luat în ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi, în condiţiile în care au trecut 10 zile de la publicarea motivării de către CCR. Liderii puterii spun că nu au vorbit despre o posibilă suspendare, dar nici nu exclud acest scenariu, informează Mediafax.

Pe 30 mai, Curtea Constituţională a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Curtea a anunţat, în comunicatul ce a urmat, ce trebuie să facă preşedintele pentru a înceta acest conflict. Mai precis, pentru prima dată, a indicat clar o măsură: emiterea decretului de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele nu s-a grăbit însă, anunţând că prima măsură este să aştepte motivarea deciziei Curţii. Având în vedere cazurile anterioare, aceasta urma să fie făcută publică în cel mult o lună. Într-un mediu politic tensionat, judecătorii Curţii au venit după şapte zile cu documentul, de 133 de pagini, care îi arăta lui Klaus Iohannis unde a greşit în relaţia cu Tudorel Toader. Şi îi indica din nou să emită decretul de revocare a şefei DNA.

Ce se reţine din motivare:
– preşedintele, în mod deschis, şi-a arogat o putere discreţionară proprie, inexistentă potrivit Constituţiei, care a anihilat competenţa ministrului justiţiei
– preşedintele a blocat competenţele ministrului fără să aibă acest atribut
– rolul preşedintelui este cu valoare consultativă numai pe aspecte de legalitate
– nu se poate aplica teza că preşedintele ar putea refuza o singură dată propunerea de revocare
– nu este rolul preşedintelui să facă “evaluarea evaluării”
– ministrul răspunde în faţa premierului şi Guvernul în faţa Parlamentului, preşedintele nu poate fi participant la o dezbatere parlamentară

Cinci judecători au avut opinii separate, printre aceştia aflându-se Livia Stanciu şi Daniel Morar. Livia Stanciu a spus că în procedura revocării procurorilor de rang înalt, Guvernul nu are atribuţii şi, aşa cum ministrul Justiţiei apreciază activitatea managerială a unui magistrat, la fel şi preşedintele ţării evaluează şi ia o decizie.

Motivarea CCR nu anunţă şi termenul limită în care şeful statului trebuie să emită decretul de revocare, fapt ce a lăsat loc de noi interpretări.

Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară aşa o confuzie în spaţiul public. Eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până când o înţeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit, însă citind această motivare au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. Două, trei chestiuni aş sublinia, după o primă citire foarte atentă a deciziei şi a motivării. Vreau să spun că, în această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne poate aduce mai aproape de adevăr. Vom vedea„, a spus Klaus Iohannis, în data de 12 iunie.

Şeful statului a mai afirmat că nu este exclus un referendum, care să fie organizat la finalul unei dezbateri publice. În schimb, PSD vorbeşte de suspendare, până expiră „termenul rezonabil” al preşedintelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS