6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLupte de stradă în Nicaragua. Cinci persoane au murit

Lupte de stradă în Nicaragua. Cinci persoane au murit

Protestele violente s-au extins în Nicaragua după decizia guvernului de a modifica sistemul de contribuții și plăți sociale. Vineri noapte, după trei zile de revolte, numărul celor morți este între cinci și zece, scrie Guardian.

Violențele au apărut după ce guvernul Frontului Sandinist de Eliberare Națională a decis să impună reforme din cauza crizei financiare prin care trece fondul de asigurări sociale.

Reformele ce au intrat în vigoare miercuri includ un impozit de 5% pe pensiile de vârstă și de invaliditate și majorează contribuțiile plătite atât la angajator cât și la angajat.

Ultimele guverne au fost acuzate că au luat bani din fondul de asigurări sociale, mulți cetățeni considerând că sunt forțați acum să plătească ei pentru proasta administrare a acestuia.

Într-un discurs la radio, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Rosario Murillo – care este și vicepreședinte al țării și soția șefului statului, Daniel Ortega, a apărat reformele impuse.

Ea a spus că vârsta de pensionare a rămas la 60 de ani, că numărul de săptămâni de contribuție pentru o pensie de stat este tot de 750 și că pensionarii vor primi în continuare prima de Crăciun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS