19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimele doze de imunoglobulină aduse prin Mecanismul de protecție civilă au ajuns în România

Primele doze de imunoglobulină aduse prin Mecanismul de protecție civilă au ajuns în România

Imunoglobulina din Austria, adusă în urma activării, de către țara noastră, a Mecanismului de protecție civilă, a ajuns sâmbătă în România și urmează să fie distribuită către spitalele din țară, anunță Compania Unifarm, distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătăţii, într-o postare pe facebook. Unifarm nu precizează despre ce cantitate de imunoglobulină este vorba, însă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunțase joi seară, într-o intervenție la Digi 24, că 3.850 de doze de imunoglobulină urmau să ajungă în România în acest weekend. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara joi seară că nu sunt probleme legate de livrarea dozelor de imunoglobulină și că întârzierile au fost cauzate de procedurile care trebuie respectate odată cu declanșarea Mecanismului european de protecție civilă.
HotNews scria pe 29 martie, că 10.000 de doze de imunoglobulină din Austria, așteptate să soseacă în țară prin Mecanismul european de protecție civilă încă din săptămâna 19-25 martie, potrivit declarațiilor oficialilor din Ministerul Sănătății, nu ajunseseră încă în țară până joi.

Reprezentanții Asociației Pacienților cu Imunodeficiențe Primare au explicat, săptămâna aceasta, pentru HotNews.ro, că pacienții sunt nevoiți în continuare să își cumpere imunoglobulină din Ungaria sau din Bulgaria, cei care își permit, chiar dacă, teoretic, tratamentul ar trebui să fie 100% compensat în România.

În această săptămână au mai intrat în România, miercuri, încă 1.000 de doze de imunoglobulină achiziționată prin Unifarm.
Imunoglobulina lipsește în România încă din vara anului trecut. Anul acesta intraseră în țară, până săptămâna aceasta, doar 1.600 de doze, la începutul lunii februarie: 1.000 de doze de IGVena și 600 de flacoane de Intratect.

Sorina Pintea a anunțat pe data de 5 martie că România ca a activat mecanismul de protecție civilă în cazul imunoglobulinei, medicament care lipsește de pe piață din vara anului trecut: „Am considerat că nu mai avem timp. România are nevoie de acest medicament în acest moment”, spunea pe 5 martie Sorina Pintea, adăugând că „din estimarile primite de la Casa de Asigurari de Sănătate, avem nevoie de 5.000 de fiole de 2, 5 mg lunar”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS