20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţia alături de elevi în în cadrul programului „Şcoala Altfel”

Poliţia alături de elevi în în cadrul programului „Şcoala Altfel”

,,Suntem aici pentru voi! Nu ezitați să ne solicitați ajutorul în orice situaţie în care simțiți că sunteți într-o stare de pericol sau, pur și simplu, când aveți nevoie de cineva care să vă asculte!”, acesta a fost mesajul polițiștilor pentru elevii care au desfășurat, în această săptămână, activități în cadrul programului „Şcoala Altfel”.

În perioada 26 – 30 martie a.c., polițiștii din cadrul structurilor de analiză şi prevenire a criminalităţii, alături de colegi criminaliști au desfășurat activități dedicate elevilor în cadrul proiectului național ,,Școala Altfel”.

Temele de prevenire şi informare au fost adaptate pe criterii de vârstă și interes și au vizat creşterea gradului de siguranţă a elevilor.

În cadrul activităților, polițiștii au prezentat aspecte ce ţin de percepţia riscului violenţelor în mediul şcolar, factorii care generează sau întreţin comportamentele violente, atitudinea cadrelor didactice faţă de manifestările violente şi, nu în ultimul rând, implicarea poliţiei în prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli.

De asemenea, au mai fost abordate teme privind violenţa domestică, siguranța în mediul on-line, efectele drogurilor, traficul de persoane și educația rutieră.

Cel mai așteptat moment al săptămânii a fost vizita la Institutul Național de Criminalistică. Aici, elevi au avut posibilitatea să afle ,,secretele” meseriei de polițist, chiar de la specialiștii în criminalistică ai Poliției Române, care au prezentat aspecte de ordin ştiinţific ce sunt folosite în activităţile zilnice.

Programul ,,Școala Altfel” este un program național  derulat  de Ministerul Educației Naționale, dedicat copiilor de toate vârstele,  în cadrul căruia aceștia au încă o ocazie de a primi răspunsurile corecte, din partea polițiștilor, la întrebările privind siguranța lor.

Pentru Poliția Română siguranța copiilor reprezintă o prioritate, atât pe durata cursurilor, cât și în vacanțe. Întrucât pe parcursul vacanței copiii au mai mult timp liber și pot fi implicați în evenimente care le pot afecta siguranța, recomandăm următoarele:

– Nu deschideţi niciodată uşa necunoscuţilor, chiar dacă vă spun că sunt trimişi de părinţii voştri! Uşa trebuie să fie mereu încuiată.

-Nu oferiți date personale sau poze celor cu care corespondați pe internet!

-Nu spuneţi persoanelor străine care sună la telefon că sunteţi singuri acasă!

– Sunaţi sau mergeţi la un vecin de încredere în cazul în care vă este frică, vă simțiţi amenințați sau aveţi o urgență!

Toate aceste recomandări vor fi mai ușor de respectat de către copii dacă voi, ca părinți:

– Le acordați  toată atenția de care ei au nevoie.

– Discutaţi deschis cu ei despre problemele care-i apasă.

Vacanță frumoasă! Nu uitați, dacă aveți nevoie de ajutor, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul 112!

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS