8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord de principiu între UE şi Marea Britanie privind tranziţia post-Brexit

Acord de principiu între UE şi Marea Britanie privind tranziţia post-Brexit

Negociatorii Marii Britanii şi Uniunii Europene pentru Brexit, David Davis, respectiv Michel Barnier, au anunţat luni că au ajuns la un acord privind principiile generale, vizând perioada de tranziţie post-Brexit, relatează site-ul postului BBC, citat de Mediafax.
Perioada de tranziţie se va desfăşura în intervalul 29 martie 2019 şi decembrie 2020, având rolul de a pune baza unui viitor parteneriat al Uniunii Europene cu Marea Britanie.
Barnier a adăugat că a existat, de asemenea, şi un acord privind drepturile pe care le vor avea aproximativ 4,5 milioane de cetăţeni europeni cu domiciliul în Marea Britanie şi 1,2 milioane de cetăţeni britanici cu domiciliul în alte state membre UE.
Înţelegerea propusă include şi o opţiune de urgenţă privind frontiera cu Irlanda de Nord, care îi va permite acesteia să rămână în piaţa unică şi în uniunea vamală.
Marea Britanie va putea să negocieze şi să semneze acorduri de comerţ în timpul perioadei de tranziţie.
David Davis şi Michel Barnier speră ca principiile privind perioada de tranziţie să fie aprobate de premierul britanic Theresa May în cadrul summitului UE de săptămâna viitoare.
Barnier a declarat că proiectul reprezintă un „pas decisiv”, însă a menţionat că acesta nu este „sfârşitul drumului”.
„Înţelegerea de astăzi ar trebui să ne ofere încredere că un acord între UE şi Marea Britanie este mai aproape ca oricând”, a declarat David Davis.
Marea Britanie şi Blocul comunitar speră că dacă vor ajunge la o înţelegere privind perioada de tranziţie, negocierile se vor putea concentra pe viitorul parteneriat între cele două.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS