11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua mondială a luptei împotriva cancerului

Astăzi este Ziua mondială a luptei împotriva cancerului

Ziua mondială a luptei împotriva cancerului este marcată, anual, pe dată de 4 februarie. Inițiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică și promovarea celor mai noi și eficiente metode de a combate această boală, scrie Hotnews.

Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului sprijină Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului pentru a promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului.

Ziua mondială a luptei împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului. Începând cu anul 2016 și până în 2018, sloganul sub care se desfășoară Ziua mondială de lupta împotriva cancerului este: ”We Can. I Can” (Noi putem. Eu pot.), un îndemn atât colectiv, cât și individual de a lupta împotriva cancerului, notează http://www.worldcancerday.org. Se pune accent pe prevenție, depistarea precoce a tumorilor maligne și tratamentul acestora, fie el și doar paleativ, în unele cazuri.

Boală este provocată de creșterea necontrolată și multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta și zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze și în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boală este depistată în faza incipientă. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreagă lume, afectând anual femei și bărbați, tineri și vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, san, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial.

În prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 30 și 69 de ani), precizează https://www.uicc.org. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.

Consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, sunt principalii factori de risc. Alți factori sunt infecțiile cronice în urmă hepatitei de tip B, de tip C și unele cazuri de infecții cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauza importantă de deces la femei în țările în curs de dezvoltare.

Din anul 2015, Ziua mondială a luptei împotriva cancerului este marcată și în România. ”Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite în lume și doar 65 de milioane de oameni. Împreună putem să accelerăm progresul în lupta împotriva cancerului prin campanii de conștientizare, informare și prevenție în rândul populației. ‘Să Fim Împreună Împotriva Cancerului’ este Campania pe care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România va continuă să o desfășoare an de an, alături de Voi”, este mesajul transmis pe site-ul http://fabc.ro.

La 10 iunie 2015, plenul Senatului a adoptat două propuneri legislative, prin care 1 octombrie a fost declarată Ziua de lupta împotriva cancerului de san, iar 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului. Camera Deputaților a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului, la 13 octombrie 2015, această fiind for decizional în acest caz. În expunerea de motive a actului normativ, se arată că Ziua mondială de lupta împotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris.

La 10 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS