11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi viitori miniştri cu probleme de "limbă"

Doi viitori miniştri cu probleme de „limbă”

Miniştrii cabinetului Dăncilă au primit pe bandă rulantă avize pozitive în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cele mai mari discuţii au fost în comisiile de educaţie şi economie.
Ministrul propus al Educaţiei, Valentin Popa, a spus că recunoaşte că a facut dezacorduri şi a remarcat că a fost „foarte, foarte batjocorit” pentru că a folosit cuvântul „pamblică”, dar acesta este un regionalism şi este „foarte mândru că este bucovinean” şi că va folosi în continuare această formă a cuvântului.
„Am remarcat şi la începutul şedintei faptul că am fost foarte foarte batjocorit pentru că am folosit cuvântul pamblică. Mai multe dintre comunităţile din Moldova folosesc cuvântul pamblică, este un regionalism. Toată viaţa mea am locuit în Suceava, am făcut facultatea la Iaşi, sunt mândru că sunt bucovinean (…), chiar dacă am fost privit cu zâmbete atunci când am avut un accent diferit”, a declarat Popa.
Acesta a răspuns criticilor Ralucăi Turcan, care l-a întrebat pe Valentin Popa „cu ce legitimitate va conduce” Ministerul, având în vedere greşelile gramaticale.
„Am făcut cu siguranţă şi dezarcorduri, am avut probabil şi bâlbe, şi cuvinte stâlcite, în general, datorate emoţiei(…) Nu neg că am făcut astfel de greşeli, nu sunt onorante nici pentru un rector, cu atât mai putin pentru un ministru al Educaţiei Naţionale”, a mai spus Popa, care a subliniat că „am văzut şi intervenţii care mai criticau care erau pline de dezacorduri”.
Valentin Popa a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, cu 22 de voturi ”pentru” şi 12 ”împotrivă”.

Dănuţ Andruşca, ministrul propus al economiei, a reuşit cu foarte mare greutate să exprime câteva idei coerente în cadrul audierii, dar a fost validat cu 42 voturi pentru 18 împotrivă. La final, întrebat de jurnalişti cum va realiza ceea ce îşi propune, Dănuţ Andruşca a spus că totul se află în programul de guvernare. „Prin programul de guvenare aveţi toate”, a spus Andruşca.
Întrebat despre priorităţile sale ca ministru, Andruşca a spus că primul obiectiv este devoltarea economiei. „Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important va avea pentru… în cadrul economiei…îmi cer scuze, sunt emoţionat. A doua propunere va fi pentru crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite. O a treia viziune este pentru susţinerea tuturor producătorilor”, a adaugat Andruşca. În timpul audierilor, Andruşca a citit poticnit de pe nişte foi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS