RETROSPECTIVĂ 2017: Protestele anului. OUG care a scos sute de mii de români în stradăAnul 2017 a fost marcat de o serie de proteste, propunerile de modificare a unor legi privind justiţia fiind principalul motiv care i-a motivat pe oameni să iasă în stradă. Apogeul a fost atins în februarie când sute de mii de oameni au manifestat în toată ţara, scrie Mediafax.

Românii au ieşit în stradă la puţin timp după instalarea Guvernului Grindeanu. Ordonanţa de urgenţă 13, care prevedea modificări ale codurilor penale, a stârnit nemulţumiri atât în rândul specialiştilor, cât şi din partea societăţii civile. Cea mai contestată modificare era cea care se referea la abuzul în serviciu, care ar fi putut fi considerat infracţiune doar dacă paguba era de peste 200.000 lei.

Astfel, la şedinţa de guvern din 31 ianuarie, după ora 21.00, a fost adoptată ordonanţa de urgenţă. Imediat după ce informaţia a devenit publică, oamenii s-au strâns în faţa Guvernului. În zilele următoare, Piaţa Victoriei devenea mai ocupată, scrie Mediafax.

Apar lozinci precum „Noaptea ca hoţii”, iar cel mai contestat membru al Guvernului Grindeanu a fost ministrul Justiţiei de la aceea vreme, Florin Iordache, în prezent preşedinte al comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei.

În paralel, în faţa Palatului Cotroceni erau mitinguri împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, la care au participat câteva mii de persoane.

În seara zilei de 5 februarie 2017, într-o duminică, protestul din Piaţa Victoriei din Bucureşti atinge apogeul, în ciuda faptului că Guvernul anunţase abrogarea Ordonanţei 13. Peste o sută de mii de oameni se strâng în faţa Guvernului unde, concomitent, aprind lanternele telefoanelor şi realizează astfel o imagine spectaculoasă, care este preluată de mai multe publicaţii internaţionale. De asemenea, proteste au loc şi în alte zone ale ţării, estimările neoficiale arătând că au manifestat în toată ţara câteva sute de mii de persoane.

Postul britanic BBC relata că manifestanţii români nu dau înapoi după abrogarea ordonanţei, iar oamenii care au protestat pe 5 februarie în România şi-au exprimat temerile în legătură cu planurile Guvernului de a trimite proiectul de lege pentru a fi discutat în Parlament.

Agenţia de ştiri Dpa a relatat faptul că în data de 5 februarie au avut loc cele mai mari proteste de la Revoluţia din 1989. Dpa a menţionat atunci şi protestul care a avut loc în faţa Palatului Cotroceni, unde „2.000 de persoane au manifestat împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-au acuzat că ar fi divizat ţara”. Şi postul de televziune France 24 a relatat despre „cea de-a şasea noapte de proteste din România”. De asemenea, cotidianul britanic The Guardian scria că demonstranţii au continuat să protesteze, „promiţând să rămână vigilenţi în urma tentativei Guvernului de a decriminaliza unele fapte de corupţie”.

Postul de televiziune CNN a vorbit despre „manifestaţiile masive care au avut loc duminică în toată ţara”, menţionând intonarea imnului naţional de către protestatari, dar şi cele cinci minute de reculegere în cinstea eroilor Revoluţiei de la 1989.


„Deciziile Guvernului au generat o reacţie spontană”

Nu puţine au fost vocile care au spus să protestele ample din Piaţa Victoriei au fost rezultatul unor manipulări în masă. Potrivit sociologului Ciprina Necula, reacţia maselor a fost generată de deciziile Guvernului Grindeanu.

„Orice protest împotriva autorităţilor este îndreptăţit, pentru că cetăţenii au dreptul să se exprime, iar unul dintre aceste drepturi este protestul. În ceea ce priveşte protestele din Piaţa Victoriei, care au debutat la începutul anului 2017, s-a generat o reacţie spontană, adică nu a fost cineva care a pregătit o maşinărie în spatele protestului. A fost o reacţie faţă de modul în care Guvernul a luat acele decizii, fără pic de dezbatere publică. Aşadar, motivele pentru care populaţia a ieşit în stradă au fost juste. În general, când cei aflaţi la putere nu au mijloace de răspuns, încearcă să identifice duşmanul în afara grupului. Este o tehnică care se aplică în toate statele, nu doar în România, prin care se încearcă să se arate că nu protestatarii sunt vinovaţi, ci grupuri din afară care vor să manipuleze”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Ciprian Necula, profesor în cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative.

Protesele din Piaţa Victoriei au continuat pe tot parcursul anului, însă nu au mai avut amploarea mişcărilor din februarie, în piaţă rămânând doar cei radicali – mulţi dintre ei fiind acuzaţi că ar fi manipulaţi şi plătiţi de organizaţii internaţionale.

„Protestele din iarnă au avut succes, în sensul că Ordonanţa 13 nu a mai intrat în vigoare. Practic, obiectivul a fost atins, iar o continuare a protestului nu mai avea sens. Din acest motiv nu a mai ieşit lumea în stradă, la fel cum s-a întâmplat în iarnă”, mai spune Ciprian Necula.

„Flacăra” protestelor s-a reaprins însă în toamnă. Motivele, şi de data aceasta, au fost legate de propuneri de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penale. O altă măsură care i-a nemulţumit pe oameni a fost legată de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, prevederea fiind o modificare a Codului Fiscal. Mitingurile nu au avut amploarea celor din februarie, însă în anumite seri au fost mii de participanţi, conform Mediafax.

În luna decembrie, protestul s-a mutat în faţa Palatului Parlamentului, acolo unde sute de persoane au protestat faţă de modificările aduse legilor Justiţiei.Comenteaza acum

Alte stiri

20 noiembrie 2018

Bancul zilei

Întrebare: – Cum prinde un oltean, un iepure? Răspuns: – Se bagă în tufiş şi face ca morcovul. *** Gropile din oraș s-au înjumătățit! S-au unit două câte două! *** O pisică hipioată trecea strada. O bătrânică o vede și

Sumarul ediției de luni, 25 decembrie 2017

Actualitate

» Rusia alocă 6,7 miliarde de dolari pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018
» Îndemn la solidaritate al Papei Francisc în timpul slujbei de Crăciun de la Vatican
» 2017, anul “exploziei” de la pompa de carburant. Preţurile au crescut cu 19% în doar şase luni
» Temperaturi cu mult peste cele obişnuite în această perioadă din an / Prognoza meteo pentru marţi şi miercuri
» Moscova: 5 morți și 15 răniți după ce un autobuz a intrat într-un pasaj pietonal subteran (VIDEO)
» Cel puţin cinci morţi şi zece răniţi, după ce un autobuz a intrat în zona de acces a unei staţii de metrou din Moscova
» Cod galben de vânt în zona de munte din patru județe, valabil până luni seara
» Charles Dutoit, dirijorul Orchestrei Simfonice din Montreal, anchetat pentru hărţuire sexuală
» RETROSPECTIVĂ 2017: Protestele anului. OUG care a scos sute de mii de români în stradă
» Salvamont: În 24 de ore s-au primit 28 de apeluri de urgență
» Bucureşti: Minoră de 17 ani, dispărută de acasă
» Peste 500 de şoferi au rămas fără permis în Ajunul Crăciunului, 1.500 de infracţiuni înregistrate
» Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş şi în Bucegi
» Ger de crapă pietrele în unele zone din ţară. Când ar ninge în Bucureşti
» Fiul unui primar din Dâmboviţa, împuşcat la vânătoare. Tânărul se pregătea să-şi boteze fiica după Sărbători
» Cum petreceau românii de Crăciun, în perioada interbelică. Jurnalul unui bal din 1937
» Cele mai frumoase urări de Crăciun pe care le poţi trimite prin SMS
» Guatemala urmează exemplul SUA şi îşi mută ambasada din Israel la Ierusalim. România s-a abţinut de la vot, la Adunarea Generală a ONU
» Creatorul lui Bugs Bunny, Bob Givens, a murit la vârsta de 99 de ani
» Academiei Oamenilor de Ştiinţă: Ionel-Valentin Vlad, un pionier în domenii de vârf şi de avangardă ale fizicii
» “Star Wars: The Last Jedi”, pe primul loc în box office-ul nord-american. Top 10 filme cu încasări record
» Un bărbat a intrat cu mașina în sediul Partidului Social Democrat
» Poliția Română a transmis un mesaj de sărbători care să ne ferească de hoți
» Şase civili, ucişi într-un atentat sinucigaş în apropierea biroului serviciilor de informaţii afgane de la Kabul
» Arestat pentru operatiuni ilegale cu droguri
» Tradiții, obiceiuri și superstiții în prima zi de Crăciun
» Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis de Crăciun
» România are cea mai mare inegalitatee a veniturilor
» Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat în rândul tinerilor (15-24 ani)
» Coduri Galbene de vânt puternic și ceață în șapte județe
» Portugalia: Grevă generală a personalului de securitate din aeroporturi
» Preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, a murit
» Vreme de primăvară în zilele de sărbătoare a Crăciunului

Olt

» Olt: Trei tone de furaje au ars din cauza unor petarde

Vâlcea

» Vâlcea: Accident rutier cu opt victime, noaptea trecută, la Frâncești

Sport

» Fotbal / Vătăjelu: Piticii atomici din față sunt incredibili
» Simona Halep încheie anul în fruntea clasamentului mondial de tenis
» Darren Cahill: Simona Halep este capabilă să câștige orice Grand Slam
» Serena Williams revine în circuitul WTA. Primul meci va avea loc în Abu Dabi
» Fotbal / Sergiu Radu: Văd Universitatea ca o candidată serioasă la titlu
» Fotbal / Fabian Crușoveanu: Ne așteptăm la un retur foarte bun

Top