20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcademiei Oamenilor de Ştiinţă: Ionel-Valentin Vlad, un pionier în domenii de vârf şi de avangardă ale fizicii

Academiei Oamenilor de Ştiinţă: Ionel-Valentin Vlad, un pionier în domenii de vârf şi de avangardă ale fizicii

Preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a fost „un pionier în domenii de vârf şi de avangardă ale fizicii”, iar moartea sa este o „pierdere ireparabilă” pentru cunoaşterea şi civilizaţia românească, se arată într-un comunicat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, transmis, luni, Agerpres.

„Academicianul Ionel-Valentin Vlad a fost o personalitate de prestigiu a ştiinţei româneşti, un pionier în domenii de vârf şi de avangardă ale fizicii (laseri, holografie, optică), o autoritate incontestabilă, larg recunoscută pe plan naţional şi internaţional”, precizează sursa citată. „Profesor universitar de carieră, om de ştiinţă de mare valoare, autor al unei opere prodigioase, academician şi preşedinte al Academiei Române (din 2014), academicianul Ionel-Valentin Vlad face parte dintr-o pleiadă de savanţi şi oameni de ştiinţă români, care şi-au adus o importantă contribuţie la progresul ştiinţei şi la evoluţia cunoaşterii în era contemporană”, apreciază forul academic.

Academia Oamenilor de Ştiinţă subliniază că moartea academicianului „este ireparabilă pentru cel mai înalt for de ştiinţă şi cultură al României, Academia Română, pentru ştiinţa, cunoaşterea şi civilizaţia românească”.

„Pentru Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a fost o onoare şi un privilegiu ca profesorul, savantul şi academicianul Ionel-Valentin Vlad să facă parte dintre membrii săi, cu statutul de membru de onoare, în cadrul Secţiei Ştiinţe Fizice. Şi din acest punct de vedere, pentru Academia Oamenilor de Ştiinţă din România încetarea din viaţă a academicianului Ionel Vlad este o mare şi inconsolabilă pierdere”, precizează reprezentanţii instituţiei.

Ionel-Valentin Vlad, arată Academia Oamenilor de Ştiinţă, „lasă în urmă o moştenire ştiinţifică importantă: o şcoală de cercetare formată în jurul domniei sale, o operă impresionantă, un spirit al studiului prin care a reuşit să pătrundă în noi teritorii, puţin investigate, ale cunoaşterii ştiinţifice”.

„Pentru tot ce a făcut în domeniul ştiinţific şi academic, pentru Omul exemplar care a fost, definit de generozitate şi de nobleţe sufletească, îi suntem recunoscători şi îi mulţumim academicianului Ionel-Valentin Vlad”, se încheie comunicatul Academiei Oamenilor de Ştiinţă.

Preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a murit duminică, la vârsta de 74 de ani, în locuinţa sa din Bucureşti, în urma unei îndelungi suferinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS