11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectul lui Tudorel Toader îi ia masiv din prerogative preşedintelui României: îl scoate din procedura de numire a procurorilor-şefi şi îi reduce libertatea de mişcare la numirea şefilor Curţii Supreme

Proiectul lui Tudorel Toader îi ia masiv din prerogative preşedintelui României: îl scoate din procedura de numire a procurorilor-şefi şi îi reduce libertatea de mişcare la numirea şefilor Curţii Supreme

Cele trei proiecte pentru modificarea legilor Justiţiei depuse miercuri în Parlament de ministrul Tudorel Toader reduc semnificativ prerogativele preşedintelui României. Astfel, proiectul privind modificarea legii 303/2004, aşa cum a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, îl scoate definitiv pe preşedinte din procedura de numire a procurorilor-şefi (Parchetul General, DNA, DIICOT). Acelaşi proiect îi interzice să refuze mai mult de o propunere pentru şefia Curţii Supreme, scrie Hotnews.

Proiectul de lege depus la Comisia specială a Parlamentului pentru unificarea legislaţiei modifică radical articolul 54 din Legea 303/2004, care prevede modalitatea de numire a şefilor de parchete. Actuală legislaţie arată că Procurorul General, şeful DNA, şeful DIICOT şi adjuncţii acestora „sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM”. Propunerea lui Tudorel Toader este că numirile să fie făcute de Secţia pentru procurori din CSM, la propunerea Ministrului Justiţiei. În acest fel, preşedintele României e scos din ecuaţia numirii. Proiectul lui Toader adaugă trei noi articole în lege, care detaliază modul în care ministrul Justiţiei ar urmă să facă selecţia procurorilor pe care îi propune CSM pentru şefia parchetelor. Potrivit modificărilor, pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, ministrul Justiţiei va trebui să formuleze cel puţin două propuneri motivate de numire. O altă amputare a prerogativelor preşedintelui este prevăzută la procedura de numire a conducerii Curţii Supreme. Articolul 53 din legea în vigoare arată că preşedintele României nu poate refuză propunerile de la CSM decât motivat, dar fără a există o limita a numărului de refuzuri. Propunerea lui Tudorel Toader limitează numărul de refuzuri la unul singur.
De asemenea, preşedintele României nu va mai avea printre prerogative numirea şefilor de secţii de la Curtea Supremă. Aceştia vor fi numiţi de CSM – Secţia pentru judecători, la propunerea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţa cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar. Nici Tudorel Toader şi nici Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale din Parlament, nu au anunţat public astăzi intenţia de a modifică radical procedura de numire a şefilor de parchete. Întrebaţi de reporteri despre acest subiect, cei doi au vorbit fie despre posibilitatea păstrării actualei proceduri, fie despre avizul Comisiei de la Veneţia pentru o eventuală modificare a procedurii, fără a da însă detalii despre această modificare esenţială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS