Ministerul Sănătății: 495 de medici oncologi în toată țara

Autori


Numărul total al medicilor și medicilor rezidenți cu specialitatea oncologie în România este de 495, potrivit datelor deținute de Ministerul Sănătății pentru anul 2016, transmise la solicitarea AGERPRES.

Cei mai mulți medici oncologi se află la Cluj-Napoca — 89 și București — 50. La polul opus se află județul Călărași, cu un singur medic oncolog rezident.

Din cei 276 de medici rezidenți înregistrați la nivelul întregii țări, cei mai mulți lucrau în unități medicale din Iași — 25, Craiova — 18 și Cluj Napoca — 9.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, susține că numărul medicilor oncologi raportat la numărul de pacienți diagnosticați cu cancer este foarte mic.

“Conform studiului IMAS din 2015, în România sunt peste 850.000 de pacienți cu cancer. Conform datelor de la Casa Națională, în fiecare an sunt cam 115.000 în tratament efectiv din cei 850.000 de pacienți. În fiecare an, în România, sunt diagnosticați 78.000 de noi cazuri, dintre care 48.000 pierd lupta cu boala. Deci, 130 de pacienți mor zilnic în România de patologia oncologică din varii motive. Unii descoperă boala prea târziu, unii n-au acces la investigații și tratamente. Mulți dintre cei 130 ar fi putut fi salvați sau, mă rog, li s-ar fi putut prelungi viața, dar, neavând acces la tratamente și investigații, ei mor fără nicio șansă”, a declarat Cezar Irimia pentru AGERPRES.

Acesta a susține că, din datele pe care le are, numărul medicilor oncologi la nivelul întregii țări este de 300, plus 50 de medici radioterapeuți cu competențe în oncologie.

“Nu știu ce date au trimis cei de la Ministerul Sănătății, dar de la președintele Comisiei de cancer din Minister știu că există aproximativ 300 de medici oncologi în România, la care se adaugă în jur de 50 de doctori radioterapeuți cu competențe în oncologie. Insuficienți medici, ținând cont de numărul mare de bolnavi. (…) Chiar dacă îi luăm și pe cei din privat, este clar că totalul medicilor este insuficient”, a mai spus Irimia.

Potrivit datelor deținute de Ministerul Sănătății, în Capitală erau înregistrați anul trecut 50 de medici oncologi. Dintre aceștia, la Spitalul Universitar de Urgență “Elias” lucrau 4 medici oncologi, la Spitalul ”Sf. Maria” — 2, iar la Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie Filantropia — 1, la Spitalul Clinic “Prof. Dr. Theodor Burghele” — 2, la Spitalul Clinic Colentina — 3, iar la Spitalul Colțea — 4.

Potrivit informării Ministerului Sănătății, la Spitalul de Boli Cronice “Sf. Luca” sunt 3 medici oncologi, iar Spitalul de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos” — 3. La Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “Grigore Alexandrescu” este un singur medic oncolog, la Spitalul de Urgență Floreasca — 5, iar la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alex. Trestioreanu” — 22.

În țară, cei mai mulți medici oncologi sunt în județul Cluj — 89. Dintre aceștia, doar la Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuță” sunt 72, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca — 12, iar la Spitalul Municipal Dej — 2.


La Iași sunt 33 de medici oncologi, cei mai mulți, 31, fiind la Institutul Regional de Oncologie. În județul Dolj sunt 24 de medici oncologi. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova sunt 19, la Spitalul Municipal Clinic Filantropia Craiova — 4, iar la Spitalul Municipal Băilești — 1.

În Prahova sunt doar 8 medici oncologi. Dintre aceștia, 6 sunt la Spitalul Municipal Ploiești și câte unul la Spitalul Județean de Urgență Ploiești și la Spitalul Municipal Câmpina. La Satu Mare sunt 9, la Sibiu — 7, în Suceava — 6, iar în Teleorman — 8.

În județele Tulcea și Vâlcea sunt câte 5 medici oncologi, iar în Vrancea sunt doar 4, la Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” din Focșani. În Alba sunt 4 medici oncologi, toți la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, iar în Arad sunt 6, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. În Argeș sunt 8 medici oncologi, dintre care 5 la Spitalul Județean de Urgență Pitești și 3 la Spitalul Municipal Câmpulung.

În județul Bacău sunt 8 medici oncologi. Dintre aceștia, 4 lucrează la Spitalul Județean de Urgență Bacău, 2 — la Spitalul Municipal Onești și 2 — la Spitalul Municipal de Urgență Moinești.

La Bihor sunt 8 medici oncologi, iar la Bistrița — 4. La Brăila sunt 6 medici oncologi și toți lucrează la Spitalul Județean de Urgență Brăila. Aceeași situație este întâlnită în mai multe județe.

La Buzău, sunt doar 4 medici, toți la Spitalul Județean de Urgență Buzău. La Caraș-Severin sunt tot 4 medici oncologi, la Spitalul Județean de Urgență Reșița, iar în județul Constanța sunt 5, dintre care 3 lucrează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și 2 la Spitalul Municipal Mangalia, arată datele Ministerului Sănătății.

În județul Călărași este un singur medic oncolog și acesta lucrează la Spitalul Județean de Urgență Călărași și este rezident, iar în Covasna sunt 2, la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Fogolyan Kristof”.

De asemenea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov sunt 2 medici oncologi, iar în județul Sălaj sunt 4, care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

Potrivit Institutului Național de Statistică, numărul medicilor și medicilor rezidenți în specialitatea oncologie medicală, în anul 2016, a fost de 648, din care 279 rezidenți. Dintre aceștia, 512 medici oncologi lucrau în rețeaua publică, 279 dintre ei fiind rezidenți. În rețeaua privată erau înregistrați 136 de medici și niciun rezident.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 13 septembrie 2017

Actualitate

» Dacia anunţă un nou model pentru 2018. Francezii promit intrarea pe un segment superior
» Cioloş: România are şansa istorică de a fi unul dintre “statele re-fondatoare” ale UE
» Ministerul Educatiei a trimis inspectoratelor scolare o notă prin care le anunţă că este interzisă utilizarea de auxiliare neaprobate de minister şi că în caz contrar vor fi sesizate “organele abilitate”
» Limba maghiară oficială în comunităţile ungare din ţară. Scade pragul de la 20% la 10%
» Avertizare de călătorie în în Ucraina din cauza demonstrațiilor de stradă neautorizate de la Cernăuți
» MAE: Cinci cetăţeni români, repatriaţi din Siria prin Liban
» Angajaţii CE Oltenia vor fi plătiţi pentru orele suplimentare efectuate, după o decizie a Guvernului
» Proiectul Legii Internshipului, adoptat de Guvern
» Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor, trimis în judecată de DNA în dosarul Microsoft
» Rectificarea bugetului pentru 2017, aprobată de Guvern. Ministerul Dezvoltării pierde aproape 2 miliarde de lei, iar Ministerul Transporturilor 6,2 miliarde lei
» Guvern: Măsuri pentru asigurarea stocurilor de cărbune pentru iarnă. Exploatarea minieră Rovinari, activată până în aprilie 2018
» DNA cere Inspecției Judiciare să efectueze verificări în legătură cu afirmațiile fostului ofițer SRI Daniel Dragomir
» Temperaturi de vară pentru joi şi vineri
» Preşedintele Iohannis salută propunerea de organizare a Summitului Consiliului European la Sibiu
» Vâlcea: Urmărit internaţional în Polonia pentru înşelăciune, prin intermediul internetului, prins la Drăgăşani
» 105 persoane sunt suspecte de evaziune fiscală şi spălare de bani
» Nouă români au fost evacuaţi din zonele afectate de uraganul Irma
» Sorin Grindeanu, la DNA
» Sighișoara, soţia lui Dorin Cioabă, citată în dosarul de spălare de bani și evaziune fiscală cu un prejudiciu de 5 milioane de euro
» Cod Portocaliu de furtună în Olanda. Traficul aerian, perturbat
» Junker vrea organizarea unui summit privind viitorul UE, în 2019, la Sibiu
» 16 percheziţii la persoane bănuite de contrabandă cu ţigări
» Juncker: Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen
» Lucrări pe Autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti, A2 şi A6

Dolj

» Revoltați pe restanțierii care i-au lăsat fără apă
» Fostul cartier chinezesc „intră la apă“
» S-a anulat licitația pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I“
» Genoiu: Stadionul va trebui să se autofinanțeze
» Pompierii doljeni au aniversat 169 de ani de la bătălia din Dealul Spirii
» Percheziții pentru un prejudiciu de cinci milioane de euro
» Podul de la Malu Mare, consolidat cu doi muncitori?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Sindicaliștii pun tunurile pe guvern
» Spitalul Municipal, încă pe tușă
» “Stimaţi călători, soseşte Streets”, proiect de exploatare culturală a Gării Craiova
» Craiova: Expoziţie dedicată Primului Război Mondial la Biblioteca “Aman”
» Craiova: În stare gravă la spital, după ce a traversat neregulamentar
» Craiova: Acţiune de tăiere a arborilor uscaţi din Parcul Tineretului

Gorj

» Romii, îndemnaţi să nu fugă de vaccinare
» Spitalul TBC de la Dobrița beneficiază de un ascensor modern
» Staţiunea Pomicolă, la un pas de desfiinţare

Mehedinţi

» Mehedinţi: Trei accidente de circulaţie cu victime în 24 de ore
» Campania de prevenire a victimizării copiilor “Şcoala în siguranţă” în Mehedinţi

Sport

» Fotbal / Nicolae Tilihoi: Sper să le mai tăiem „câinilor“ puțin din coadă!
» Tenis de masă / Echipa feminină a României a debutat cu dreptul la Campionatele Europene
» Fotbal / Daniel Mogoșanu atacă Irlanda U16 cu patru olteni în echipă

Sanatate

» Sute de părinți din Oltenia au refuzat vaccinarea copiilor

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Colours Cinema în perioada 15 – 21 septembrie

Top