6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024

Incendii în Croaţia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Croația că, în ultima perioadă, această țară se confruntă cu masive incendii de vegetație care afectează în special zona Adriatică (sudul Croației).

Cele mai afectate localități sunt Promina, Pristeg, Lisane Ostrovicke, Lisnjak Drnis, Drnis, Kozlovac, Kolarna, Lepuri, Benkovac, Ervenik, Omis, Labin Dalmatinski, Stari Grad și Kabal de pe insula Hvar, Vrana, Sveti Filip i Jakov, Milna pe insula Brac, Gornje Brele pe insula Ugljen, Jablanec și Brela din județele Split-Dalmația, Zadar, Sibenik-Knin, Lika-Senj și Dubrovnik-Neretva.

Potrivit unui comunicat al MAE, la fața locului se află importante contingente de pompieri și militari care încearcă stingerea incendiilor.

„Din cauza incendiilor, pot exista temporar disfuncții privind utilizarea infrastructurii rutiere, precum autostrada A1 Zagreb — Dubrovnik, care poate fi parțial închisă, iar autovehiculele să fie redirecționate pe drumul vechi Jadranska Magistrala (D8), iar din cauza fumului degajat de incendii se circulă cu restricții de viteză, pe porțiuni”, precizează sursa citată.

Urmare a situației din teren, care poate suferi modificări de la o oră la alta, se recomandă cetățenilor români evitarea zonelor afectate de incendii și consultarea paginilor dedicate de Internet ale Automobil Clubului Croat: http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate: http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate: http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr, precum și http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html, iar în situații de urgență, pe teritoriul croat, pot apela numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii români, afectați de situația din atenționare, pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii României la Zagreb: +38598414341.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS