19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvocatul Poporului: Legea privind statutul funcţionarilor publici este discriminatorie faţă de funcţionarii care au dobândit diplomă de licenţă înainte de exercitarea funcţiei

Avocatul Poporului: Legea privind statutul funcţionarilor publici este discriminatorie faţă de funcţionarii care au dobândit diplomă de licenţă înainte de exercitarea funcţiei

Avocatul Poporului a sesizat direct, potrivit unui comunicat de presă, Curtea Constituţională pentru că forma republicată a Legii privind statutul funcţionarilor publici instituie un privilegiu numai pentru funcţionarii care au dobândit diploma ulterior numirii în funcţia publică, informează HotNews.ro. Astfel, potrivit instituţiei, pentru cei care nu au valorificat diploma la numirea în funcţia publică, în sensul de a fi numiţi pe o funcţie corespunzătoare studiilor absolvite, diploma va fi considerată ca inexistentă pe întreaga perioada cât persoană în cauza are calitatea de funcţionar public.

Redăm integral comunicatul de presă:

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 68 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, prin raportare la art. 16 alin. (1), art. 11 şi art. 20 din Constituţie, art. 1 din Protocolul nr. 12 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 21 pct. 2 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi art. 25 lit. c) din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice.

Textul art. 68 alin. (1) are următorul conţinut:

”În urmă dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, funcţionarii publici de execuţie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasa superioară celei în care sunt încadraţi, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituţia publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfăşurarea activităţii”.

Avocatul Poporului precizează că Legea nr. 188/1999, lege organică, reglementează statutul funcţionarilor publici, o categorie specială de salariaţi, care în virtutea funcţiei publice, beneficiază de un regim juridic special, cu drepturi şi obligaţii specifice.

Formă republicată a legii consacră un capitol special carierei funcţionarilor publici, în care se află o secţiune dedicată promovării acestora, în clasa, respectiv în grade profesionale. De menţionat că, în general, promovarea este o posibilitate, nu un drept al angajaţilor, fie ei funcţionari publici sau nu. Cu toate acestea, legea specială a funcţionarilor publici, prin normă criticată în speţă, consacră dreptul la promovare a funcţionarilor publici de execuţie, în urmă dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, prin participarea la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasa superioară celei în care sunt încadraţi, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituţia publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfăşurarea activităţii.

Aparent, legiuitorul, în virtutea atenţiei speciale pe care o acordă promovării persoanelor care exercită puterea publică, prin normă legală precitata, instituie un privilegiu în favoarea acestora, acordându-le dreptul, nu posibilitatea de a promova în clasa prin participarea la un examen [alin. (1)], necondiţionat de existenţa unui post vacant, ci prin simplă transformare a postului ocupat de funcţionarul public că urmare a promovării examenului [alin. (2)].

Ceea ce la prima vedere pare un privilegiu acordat tuturor funcţionarilor publici, în fapt, se dovedeşte a fi un privilegiu numai pentru o parte dintre aceştia, grevat de dată dobândirii diplomei, care trebuie să fie ulterioară numirii în funcţia publică. Prin urmare, pentru cei care nu au valorificat diplomă la numirea în funcţia publică, în sensul de a fi numiţi pe o funcţie corespunzătoare studiilor absolvite, diplomă va fi considerată că inexistentă pe întreagă perioada cât persoană în cauza are calitatea de funcţionar public. Această aparenţă de drept vine în contradicţie cu înseşi principiile care stau la baza exercitării funcţiei publice, consacrate de art. 3 al legii, şi anume: legalitate, imparţialitate şi obiectivitate, transparenţă, eficientă şi eficacitate, stabilitate în exercitarea funcţiei publice. Persoanele aflate în această situaţie, care vor să promoveze în clasa, nu pot beneficia de acest text de lege, ci sunt obligate să participe la un nou concurs în condiţii similare cu persoane care nu sunt funcţionari publici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS