6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatorul Florin Cîţu ii cere preşedintelui Iohannis să demareze proiectul prinvind Pactul pentru Infrastructură

Senatorul Florin Cîţu ii cere preşedintelui Iohannis să demareze proiectul prinvind Pactul pentru Infrastructură

Senatorul PNL Florin Cîţu i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, sâmbătă, prin intermediul unei scrisori deschisă, să convoace partidele pentru elaborarea şi asumarea unui Pact Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii României, dar şi să constituie o Comisie Prezidenţială pentru acest proiect.

”Este momentul ca noi toţi să conştientizam că România are nevoie urgentă de un proiect naţional pentru infrastructura desfăşurat sub auspicile dumneavoastră. Economia României a depăşit de mult timp momentul în care se mai poate dezvolta fără un asemenea proiect. Experienţa celor 27 de ani de politică românească, în care toate partidele s-au succedat la putere, ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi. Fiecare program de guvernare a vorbit mult despre acest subiect dar nu s-a făcut aproape nimic. Nu putem vorbi de regionalizare, de dezvoltare, sau ridicarea zonelor din ţara rămase în urmă din punct de vedere economic, dacă nu ne putem interconecta printr-o infrastructura rutieră cel puţin decentă. Vom aloca bani în continuare fără niciun fel de rezultat atât timp cât zone importante din ţara rămân izolate de restul ţării dar şi de Europa. A venit momentul zero pentru decizii importante”, i-a transmis senatorul PNL Florin Cîţu preşedintelui Klaus Iohannis.
El îi sugerează şefului statului să convoace toate partidele politice la Cotroceni pentru elaborarea şi asumarea unui Pact Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii României, dar şi să constituie o Comisie Prezidenţială pentru acest proiect, din care să facă parte specialişti români, dar şi experţi internaţionali.
”Comisia Prezidenţială va elabora un proiect privind perspectiva dezvoltării infrastructurii României pe următorii 8 ani. Proiectul va fi supus votului Parlamentului României şi asumat de toate partidele politice. La sfârşitul fiecărui an Comisia Prezidenţială prezintă Parlamentului României un raport cu stadiul de realizare al proiectelor incluse în Pactul Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii României. Asumarea şi bugetarea prin acest pact a 3% din PIB anual, în următorii 4 ani, pentru implementarea acestui Pact Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii României, indiferent de partidul sau coaliţia care asigură guvernarea. Elaborarea unui act normativ pentru ca acest Pact să fie susţinut financiar prin bugetare multianuală, astfel încât indiferent de cine vine la putere acest Pact să fie finanţat în permanenţă”, se mai arată în setul de propuneri al senatorului liberal.
În opinia liberalului, comisia prezidenţială ar trebui să stabilească trei proiecte de importanţă naţională care să fie realizate şi urmărite până la final, în următorii patru ani, prin implementarea acestui Pact.
”Cosiderând că demersul meu este vital în acest moment pentru România, vă solicit respectuos domnule Preşedinte să faceţi demersurile necesare pentru a demara, împreună cu toţi românii, acest proiect. Românii s-au mobilizat întotdeauna în jurul marilor proiecte: aderarea la NATO, integrarea în UE, susţinerea naţională a învăţământului şi nu în ultimul rând apărarea naţională”, a conchis Cîţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS